Madende Su Seviyesi Düşüyor

29 Ekim 2014 Çarşamba  08:30

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında yaşanan göçüğün ardından tonlarca suyun bastığı madende mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Ermenek İlçesi'nin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay salı saat 12.15'te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Bu bölümde öğle yemeğindeki işçilerden 2'si yaralı 16'sı kurtarıldı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçemedi.

Olay yerine giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, su seviyesinin azalmaya başladığını söyledi: 

"Ocakta 10-11 bin ton civarında su var ve bunu tahliye etme imkanlarını zorluyoruz. Zaman aleyhimize işliyor. O yüzden işçi kardeşlerimize ulaşabilmek için bu suyun mutlaka tahliye edilmesi lazım. Çünkü maden ocağında dinamik bir süreç işliyor. Tavan ve taban malzemelerinde gevşemeler başlıyor. Ocağın ve malzemelerin su içinde kalması teknik açıdan da işçi kardeşlerimiz açısından da doğru değil."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da 'Baraj gölünden maden ocağına suyun geçtiği' iddialarına ilişkin, "Arada ciddi bir kot farkı var, aşağı yukarı 50 metre hatta daha fazla. Böyle bir şeyi düşünmüyoruz açıkçası" diye konuştu.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise faciayla ilgili olarak, "Son 15 yılda su baskını nedeniyle meydana gelen ilk kaza" ifadesini kullandı. Madende yapılan teftişlere ilişkin de bilgiler veren Çelik, bu yıl ocağın şubat ve haziran aylarında iki kez denetlendiğini söyledi:

“Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İş yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce  tamamlanması aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş."

Mahsur kalan işçiler

18 işçinin isimleri şöyle:

Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu ve Ömer Cansu.

"Kaçabilecek yerleri yok"

CNN Türk televizyonuna konuşan maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, 350 metre yerin altındaki galerinin tamamının su altında kaldığını açıkladı. Uyar, "İçerde 18 kişi var. 26 kişiydi, 8’i çıkarıldı. Kurtulma ihtimali çok zor, kaçabilecekleri yer yok. Su ani geldiği için metan gazı veya karbondioksit gazı da yükseldiği için boğulmuş olabilirler" dedi. 

Uyar, "Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu" dedi. Uyar şunları söyledi:

"Madende 18 can var. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madendeki 350 metrelik bölümün yaklaşık 50 metresi suyla dolmuş durumda. Su tahliye çalışmaları devam ediyor. Oksijen de veriliyor.  Ocağın 3 girişi var. Bu girişlerden su çekiliyor. Çevredeki 7 maden ocağından destek geldi. Maden ocağının 50 metresi su ile dolduğu için elektrik devreleri çalışmaz durumda. Dolayısı ile bağlantı kurulamıyor. 3 koldan su çekilmeye devam ediliyor. İstanbul'dan özel bir ekip geliyor. Dalgıçla girilmesi halinde mahsur kalan işçilere kısa sürede ulaşılabilir. Aksi durumda oradaki suyun tahliye edilmesi en az iki gün sürer. Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu..."

AFAD'dan 353 kişilik ekip

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), madene çok sayıda jeneratör ve motorlu pompa götürdü. Arama kurtarma çalışmaları, 353 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter ve 21 ambulans ile sürüyor. Bekleyişleri süren madencilerin yakınlarına hizmet vermek için çadırlar, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler ve gıda yardımları da yapıldı.

Kurtarma ekipleri Ermenek'te

Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan 20 kişilik bir ekip, kurtarma çalışmalarına katılmak üzere askeri uçakla Konya'ya hareket etti. Ekipte 7 mühendis, 13 madenci bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı da 21 ambulansla 4 UMKE ekibinin görevlendirdiğini açıkladı. Konya'da helikopter ambulansın tedbir amaçlı bekletildiği belirtilen açıklamada olay yerinde üç anestezi uzmanı, iki anestezi teknisyeni ile birer dahiliye, ortopedi ve genel cerrahi uzmanı olmak üzere 87 sağlık personelinin görev yaptığı kaydedildi.

Üretime ara verdi, 15 gün önce açıldı

Torba Yasa ile yürürlüğe maden, işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi. İlçedeki 9 maden işletmesinde yaklaşık bin 500 işçi çalışıyor. Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısı 350. Torba Yasa'dan sonra işçi sayısı ve çalışma kapasitesi azaltıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 19-20 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan denetimde, madenin eksikleri nedeniyle 9 bin lira para cezası uygulandı ancak kapatılmasına gerek görülmedi. 

‘Tüm imkânları seferber edin’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, olayın ardından Karaman Valisi Murat Koca’yı arayarak bilgi kaldı. Erdoğan, mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkânların seferber edilmesini istedi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Madende-Su-Seviyesi-Dusuyor/392354