Katalonya'da Sandıktan 'Bağımsızlık' Çıktı

10 Kasım 2014 Pazartesi  09:59

İspanya'nın doğusundakiKatalonya özerk yönetiminde, Anayasa Mahkemesi'nin durdurma kararına rağmen yapılan gayriresmi halk oylamasında, katılımın yaklaşık yüzde 40 olduğu ve yüzde 80,72 bağımsızlık yanlısı oy kullanıldığı açıklandı.

Gayriresmi halk oylamasının sonuçlarını Katalonya özerk yönetim hükümeti başkan yardımcısı Joana Ortega açıkladı.

Sandıkların açılan yüzde 88,44'üne göre belirlenen sonuçları açıklayan Ortega, halk oylamasında yöneltilen "Katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musun?" ve buna ''evet'' yanıtı verenlere "Bu devletin bağımsız olmasını istiyor musun?" sorularına verilen cevaplara göre oranları açıkladı.

Bağımsızlık isteyenler anlamına gelen "evet-evet" cevabı verenlerin oranı yüzde 80,72 (1 milyon 649 bin 239 kişi), İspanya'ya bağlı ama özerklik hakları daha çok genişletilmiş bir Katalonya isteyenler anlamına gelen "evet-hayır" seçeneğini işaretleyenlerin oranı yüzde 10,11, "hayır" diyerek Katalonya'nın aynı özerklik hakları ile yönetilmesine devam edilmesini isteyenlerin oranı da yüzde 4,55 olarak verildi. Ayrıca halk oylamasında yüzde 0,56 boş oy çıktığı da açıklandı.

Ortega, yüzde 88,44'ü açılan sandıklara göre katılımın 2 milyon 43 bin 226 kişi olduğunu ifade ederek, kalan sandıkların da açılmasıyla tam katılım sayısının 2 milyon 250 bin civarında olmasını beklediklerini kaydetti.

Bağımsızlık yanlısı olan ve halk oylamasının gerçekleşmesi için sivil toplumu örgütleyen Katalonya Ulusal Asamblesi'nin Başkanı Carme Forcadell de yaptığı değerlendirmede, "Bugün, İspanyol adaletine, tüm tehditlerine rağmen artık ondan korkmadığımızı gösterdik" dedi. 9 Kasım'ın Katalonya için "ilk tur seçim" olduğunu savunan Forcadell, Katalonya'da olası bir erken seçim iddialarına atıfta bulunarak, yarından itibaren "seçimlerden konuşmaya başlayacaklarını" söyledi. Katalonya'da azınlık hükümetine dışarıdan destek veren ve açıklanan son anketlerde olası bir seçimde 1. parti çıkacağı belirtilen Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisi de benzer bir açıklama yaparak, bu halk oylamasının ardından Katalonya'da erken seçimlere gidilmesini istedi.

"Bugün tam bir başarı sağlanmıştır"

Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas, Anayasa Mahkemesi'nin durdurma kararına rağmen Katalonya'da gerçekleştirilen bağımsızlık yanlısı gayriresmi halk oylamasına ilişkin. "Artık siyasi geleceğimize karar verme olgunluğuna sahibiz" dedi.

Mas, yaptığı açıklamada, "Bu halk oylamasını gerçekleştirme şartlarımız ve 2 milyondan fazla Katalan'ın oy kullanması göz önünde tutulduğunda, bugün tam bir başarı sağlanmıştır" ifadesini kullandı.

"Birlikte yürüdüğümüz zaman daha iyi ve daha fazla ilerliyoruz. Bu gelecek günleri haftalar ve aylar için önemli bir mesajdır'' değerlendirmesinde bulunan Mas, ''9 Kasım'ın unutulmaz bir tarih olarak kalacağını ama bunun daha iyi bir Katalonya'yı inşa etmeye yaraması gerektiğini bildirdi.

Katalanca, İspanyolca, İngilizce ve Fransızca dillerinde ayrı ayrı konuşmalar yapan Mas, halk oylamasına katılan 2 milyondan fazla Katalan'ın "demokrasi dersi verdiğini" savundu.

Mas, Katalonya'nın, "herkesin yararına olan ve kimseye zarar vermeyen bir şekilde İspanyol devleti ile anlaşarak yasal olarak bir referandum yapmak istediğini ve bu yolda çalışmaya devam edeceğini" kaydederek, "Bu zamana kadar toleranssız ve miyop İspanyol hükümeti ile olan ilk ilişkilerimizden üzüntü duyuyoruz. Sorunları çözmek için gerçekle yüzleşmelisiniz. Madrid'in elinde önceden bir fırsat olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İspanyol hükümetine iki mesaj vermek istediği dile getiren Mas, sözlerine şöyle devam etti:

"Katalonya bir kez daha çok açık bir şekilde kendi kendini yönetmek istediğini gösterdi. Bu geçmişi olan bir düşüncedir ve halen yürürlüktedir. Bu, daha güçlü ve birlik içinde bir Avrupa düşüncesiyle bağdaşmaktadır. Kendi kendimizi yönetmek istiyoruz ve kendi siyasi geleceğimize karar vermek istiyoruz. Bunu barışçıl, demokratik ve özgür bir şekilde yapmak istiyoruz. Çünkü ne İspanya'ya ne de kimseye karşıyız. Biz her zaman İspanya'ya saygı ile baktık ama aynı saygıyı görmedik. Ancak bugün demokratik olarak aynı saygıya layık olduğumuzu gördük. Bu kez aynaya baktık ve ülke, toplum, halk olarak bu hoşumuza gitti."

Artur Mas, Katalonya'nın İskoçya ve Quebec'in izinden gitmek istediğini vurgulayıp, siyasi geleceklerine karar vermek için İspanyol devleti ile müzakere masasına oturmak istediklerini vurguladı.

Öte yandan Mas'ın, İngilizce ve Fransızca yaptığı konuşmalarda uluslararası topluma hitaben, "İspanyol devletinin duvarıyla karşılaşan Katalan halkının siyasi geleceğini seçmesine yardım edin. Katalan meselesini daha fazla uluslararasılaştırmalıyız. Dışarıdan yardım istiyorum. Çünkü zaman gelecek bu meseleyi İspanyol devletinin dışına taşıyacağız" demesi ve "yasal referandumu İspanyol devletinin şartları altında yapmak istediklerini" söylemesi dikkati çekti.

Gelecek günlerde bugünkü halk oylamasının analizlerinin yapılacağını, Katalonya'nın siyasi geleceğine karar verme sürecine hizmet etmeye hazır olduğunu anlatan Mas, salı günü Katalan hükümetinin bir toplantısı olacağını ve ardından basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.

Teknik direktör Guardiola oy kullanmak için Almanya'dan Barcelona'ya geldi

Bu arada bağımsızlık yanlısı halk oylamasına katılmak için Bayern Münih futbol takımının teknik direktörü Josep Guardiola, Almanya'dan özel uçakla Barcelona'ya geldi. Oyunu kullanan Guardiola, "Siyasetçiler oturmalı ve çoğunluğun sesini dinlemelidir. 4-5 kişi değil, farklı görüşlerde olan çok insan var. Önemli bir adım atıldı. Oy kullanmak için buraya gelmek beni heyecanlandırıyor. Kolay olmadı ama işte buradayız" diye konuştu.

Oylamaya Barcelonalı futbolcular ve ünlü Katalan sanatçılar da katıldı. Güvenlik güçlerinin müdahale ihtimalinden dolayı tedirgin bir ortamda başlayan halk oylamasında sandık başına gelen bazı Katalanların yakınlarına telefon ederek "Gelebilirsiniz. Her şey sakin. Polis var ama korkulacak bir şey yok" dedikleri duyuldu. Güvenlik için her seçim merkezi önünde iki Katalan polisi bekletilse de şu ana kadar hiçbir müdahale olmadı.

Katalonya'daki 947 belediyeden Halk Partisi'nin yönetimde olduğu beşinde seçim sandıkları açılmazken, buralarda bazı seçim merkezlerinin duvarlarına Katalonya'nın bağımsızlığı savunan sembollerin çizildiği ve "faşistler" diye yazıldığı belirtildi. Bazı yerlerde de oy kullanılmasının engellenmesi için seçim merkezlerinin kapılarına kilit takıldığı ya da silikon sıkıldığı ancak kapıların daha sonra açıldığı bildirildi.

İspanya: Hiçbir demokratik değeri olmayan siyasi bir propaganda

İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala, Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmasına rağmen Katalonya'da gerçekleştirilen bağımsızlık yanlısı gayriresmi halk oylaması için "hiçbir demokratik değeri olmayan siyasi bir propaganda" değerlendirmesinde bulundu.

Katalonya'daki gayriresmi halk oylamasından dolayı soru almadan gazetecilere açıklama yapan Adalet Bakanı Catala, Katalonya'da dün yaşananları "kısır ve faydası olmayan bir hayal" olarak adlandırdı.

Katalonya Başkanı Artur Mas'ın, Katalonya'daki siyasi partilerden CİU, ERC, ICV ve CUP ile vardığı anlaşma gereği yapmak istediği "yasa dışı halk oylamasını" Anayasa Mahkemesi'nin kararından dolayı gerçekleştiremediğini ve "kişisel siyasi başarısızlığını örtmek için bugünkü girişimin yapıldığını" savunan Catala, İspanya Devlet Başsavcılığı'nın bugün Katalonya'da suç unsuru taşıyan bir eylem olup olmadığını araştıracağını kaydetti.

İspanya Adalet Bakanı, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı halk oylamasının "tarafsız olmadığını, tüm Katalanlar için eşitliği garanti etmediğini", sadece "Katalanları bölmeye ve Katalonya'nın içinde ve dışında siyasi tansiyonu artırmaya yaradığını" ifade etti.

Sandıkların toplatılması talepleri reddedildi

Katalonya'da yerel polisin gayriresmi halk oylamasının yapıldığı tüm seçim merkezlerinin listesini savcılığa sunduğu açıklandı. Ancak daha önceden polemik konusu yapıldığı gibi halk oylamasının yapıldığı okullarının müdürleri veya bugün çalışan 40 bine yakın gönüllünün kimlikleriyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmadığı bildirildi.

Barcelona'da halk oylaması karşıtı siyasi gruplar tarafından gün içinde mahkemeye çok sayıda suç duyurusunda bulunulsa da hakimler sandıkların toplatılması talebini reddetti. Sadece Barcelona'da bir hakim, Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) partisi tarafından, "yasaları çiğnediği, görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla Katalonya Başkanı Artur Mas'a karşı yapılan suç duyurusunu kabul etti.

Katalonya'da ikametgahı bulunan 16 yaşından büyükler gayriresmi halk oylamasına katılabildi. "Katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Katalanlar, buna "evet" demeleri halinde, "Bu devletin bağımsız olmasını istiyor musunuz?" sorusuna yanıt verdi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Katalonya-da-Sandiktan-Bagimsizlik-Cikti/392557