Almanya Başbakanı Angela Merkel gün içinde yaptığı konuşmada Berlin duvarının yıkılmasının dünyaya, hayallerin gerçek olabildiğini gösterdiğini söyledi.
Berlin'deki Branderburg Kapısı'nda gerçekleştirilen etkinliklere binlerce kişi katıldı.
Berlin duvarı 1961 yılında Doğu Almanya'dan kaçışları engellemek adına inşa edilmişti.
Etkinlikler kapsamında, duvarın yıkılışını anlatmak için duvarın geçtiği hattın 15 kilometrelik bölümünde sıralanmış yaklaşık 8000 ışıklı balon sırasıyla teker teker göğe salındı.
Berlin duvarının 1989'daki yıkılışı Soğuk Savaş'ın sona erişinin çok önemli bir simgesi olmuştu.
Etkinlikler kapsamında Daniel Barenboim yönetimindeki Berlin Devlet Orkestrası, Beethoven'ın Dokuzuncu Senfonisi'ni çaldı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, duvarın yıkılışının "tüm dünyaya hayallerin gerçek olabildiğini ve hiçbirşeyin olduğu gibi kalmak zorudan olmadığını" gösterdiğini söyledi.
Doğu Almanya'da büyüyen Merkel, diğer yetkililerle beraber duvardan kalan son parçaya güller bıraktı. Duvar yıkıldığında Merkel 30'lu yaşlarındaydı ve fizikçi olarak çalışıyordu.
Duvar hakkında yeni kurulan bir bilgilendirme merkezinin açılışında konuşan Merkel, "Kötü giden şeyleri değiştirebiliriz.... Bu, Ukrayna, Irak ve insan haklarının tehdit altında olduğu diğer yerlere bir mesaj" diye konuştu.
Cumartesi günü Alman televizyonuna konuşan Merkel, duvarın yıkıldığı gün kendisinin de Batı Berlin'e akan kalabalığa karıştığını ve hissettiklerinin "inanılmaz bir mutluluk duygusu" olduğunu söyledi.
Soveytler Birliği eski liderlerinden Mihail Gorbaçov da Merkel'in konuşmasını dinleyenler arasındaydı.
Duvarın yıkılışının yıldönümü için yapılan kutlamalarda konserler verildi.
Soğuk Savaş döneminde Doğu Berlin'den Batı Berlin'e kaçmaya çalışırken en az 138 kişi ölmüştü.
Duvarın yıkılmasını takiben aynı yıl içinde Doğu ve Batı Almanya birleşmişti.