Dışişleri Bakanlığı, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine 25-26 Aralık 2014 tarihlerinde Ankara'yı ziyaret edeceğini ve ziyarette Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin (YDSK) Başbakanlar eşbaşkanlığındaki ikinci toplantısının yapılacağını açıkladı.
Sözkonusu toplantının ön hazırlıkları bağlamında, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve Irak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nizar Hayrullah’ın eşbaşkanlığında iki ülkenin ilgili Bakanlık ve kuruluşlarının temsilcilerinin, 17-18 Aralık 2014 tarihlerinde Bağdat’ta bir araya geldiğini hatırlatan DIşişleri Bakanlığı, açıklamada, görüşmelerle ilgili şu bilgilere yer verdi:
"Görüşmelerde, 15 Ekim 2009 tarihinde iki ülke Başbakanlarının eşbaşkanlığında Bağdat’ta düzenlenen I. YDSK kapsamında imzalanan mutabakat muhtıralarının onay ve uygulama durumu gözden geçirilmiştir. Ayrıca, ekonomik ve ticari ilişkiler, yatırım ve bankacılık konuları, müteahhitlik, sivil havacılık dahil ulaştırma, polis işbirliği, enerji, su, insani yardımlar, kültür işbirliği ve vatandaşların karşılaşabildikleri sorunların halli gibi II. YDSK bağlamında ele alınabilecek müstakbel işbirliği alanları hakkında fikir alışverişinde bulunulmuştur."
Petrol konusu gündemde
Ankara-Bağdat ilişkileri Irak'ta mezhepçi politikalarla suçlanan eski Başbakan Nuri Maliki'yi görevden ayrılması ve yeni Başbakan Haydar İbadi'nin göreve gelmesiyle yeni bir döneme girdi. Erbil-Bağdat arasında petrol gelirlerinin dağılımı ile ilgili son anlaşmayı da Türkiye büyük bir memnuniyetle karşıladı. Başbakan Davutoğlu, 13 Aralık'ta Adana'daki bir açılış konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:
"Son Irak ziyaretim sonrasında Bağdat-Erbil arasında çok ciddi anlaşma zemini doğdu. Bu anlaşma da sağlandığında sadece Kerkük değil, güneyden dahi petrolün Irak hükümetiyle onu da konuşuyoruz, aynı hat üzerinden Ceyhan'a akmasına önem veriyoruz. Irak Başbakanı Sayın Abadi iki hafta sonra Türkiye'de olacak, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı yapacağız. İstiyoruz ki Irak en güvenilir hat olarak Adana'ya ve Ceyhan'a bu petroller aksın. Kafkas petrolleri, Ortadoğu petrolleri bir gün öyle veya böyle yollarıyla Çukurova'nın bereketli topraklarından geçerek Ceyhan'a inecek. Bizim hedefimiz bu, sizin de bu hedefe uygun olarak taleplerinize teşvik dahil hepsine bakacağız."
IŞİD'le mücadelede işbirliği
Başbakan Davutoğlu 20 Kasım'daki Bağdat ziyaretinde Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede Irak'a istihbarat desteği vermeye hazır olduğunu söylemişti.
"IŞİD'le mücadelede Irak'a istihbarat konusunda yardımcı olmaya hazırız... Bugün Irak'ın karşı karşıya kaldığı başta IŞİD terörü olmak üzere güvenlik riskleri konusunda da tutumumuz gayet açıktır. Irak'ı tehdit eden yapılar, Türkiye için de bir tehdit niteliği taşıyor. İster IŞİD, ister PKK veya diğer formlarda olsun her türlü terör karşısında Türkiye'nin tutumu açık ve nettir."
Irak Başbakanı Haydar İbadi ise ortak istihbarat ve bilgi paylaşımında prensipte anlaştıklarını ifade ederek, "Güvenlik ve askeri işbirliği alanında, iki ülkenin ortak yürüteceği çalışmalara ilişkin heyetler arası görüşmeler sürecek. Irak güvenlik güçlerinin eğitimi için Türkiye'nin desteğini memnuniyetle karşılıyoruz" demişti.