Bakan Dinçyürek, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte Türk Dünyası Mühendisler Mimarlar Birliğinin düzenlediği "KKTC Su Temin Projesi Tanıtımı" etkinliğine katıldı. Etkinlikte AKP İzmir Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Binali Yıldırım ve Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı da yer aldı.
Ankara Marriott Otelde düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı, daha sonra Seymenlerin yaptığı gösteri izlendi. Ardından KKTC Su Temin projesini anlatan video filmi katılımcılara gösterildi.
Bakan Dinçyürek etkinlikte katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye tarafından Kıbrıs Türkü için bir çok yatırım projesi gerçekleştiğini ama bu projelerin içerisinde Türkiye'den Su temin projesinin en anlamlısı olduğunu söyledi.
“SUYA İHTİYAÇ HER GEÇEN YIL ARTTI”
Ülkede devlet yapısını her geçen gün daha da köklü bir hale getirip yapısal anlamda güçlenmeye devam ederken Ada ülkesi olmanın vermiş olduğu dezavantajlar, küresel ısınmasının etkilerini de sürekli olarak yaşadıklarını söyleyen Dinçyürek bu konuda rakamlarla örnek vererek şunları söyledi:
"Rakamlar göstermektedir ki KKTC'de son 100 yıl ele alındığında yağış ve sıcaklık değerleri her geçen yıl farklılık göstermektedir.Ve bununla birlikte yağışların Yüzde 25.9 oranında azalması suya olan ihtiyacımızı daha da arttığının açık bir kanıtıdır."
Bakanlığının, projenin her aşamasında Türkiye Devlet Su İşleri ile birlikte çalışarak, yaşanan her türlü sorunun giderilmesinde teknik destek ve bilgi aktarımı için işbirliği ve koordinasyon sağlanmakta olduğu ifade eden Dinçyürek, proje ile Türkiye’den iletilecek suyun içmesuyu için tahsis edilen kısmının 5 ilçe ve bu ilçelerde bulunan en küçük yerleşim birimine dağıtılması suretiyle ülkede sağlıklı ve yeterli içmesuyu sağlanacağını belirtti.
Amaçlarının içilebilir kaliteli suyu, 24 saat kesintisiz basınçlı bir şekilde vatandaşın evine ulşatırabilmek olduğunu söyleyen
Dinçyürek şöyle devam etti:
"Bu kapsamda KKTC, su dağıtım bölgelerine ayrılmış olup, bu bölgelere arıtılmış içmesuyu sağlanabilmesi amacıyla günde 200,000 metreküp kapasiteli bir arıtma tesisi, suyun depo edilip dağıtılacağı merkez depolar, 19 adet hat terfi merkezi ve toplamda 470 kilometre uzunluğunda ana dağıtım hatları ve depo bağlantı hatlarının yapımı sürmektedir."
“RUMLAR SUNİ KRİZ YARATIYOR...BİZ MASADAYIZ”
Bakan Dinçyürek, konuşmasında adada devam eden Hidrokarbon arama çalışmaları ve müzakere sürecine de değinerek Kıbrıs Rum tarafının, ada çevresindeki hidrokarbon kaynaklarının kullanımının kendi “egemenlik hakları” dahilinde olduğu iddiasında olduğunu vurguladı.
Kıbrıs Rum tarafının bunu yaparken, ortak açıklamada da vurgulandığı üzere egemenliğin eşit şekilde iki halktan oluşacağı gerçeğını göz ardı ettiğini ifade eden Dinçyürek: "Kıbrıs Rum tarafının faaliyetleri ve protestoları bölgede suni bir kriz yaratıp müzakere masasından kaçmalarını ört bas etmeye yöneliktir.Biz, ortak açıklama’da öngörülen yapılandırılmış ve sonuç odaklı müzakerelerın önkoşulsuz olarak yeniden başlamasını istıyoruz ve masadayız." dedi.
EROĞLU:”TÜRKİYE-KKTC ARASINDAKİ BAĞ, DAHA DA KUVVETLENECEK”
Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasında , "En geç, 20 Temmuz 2015 saat 10.59'da su aksın istiyoruz" dedi.
Eroğlu, bugün Türkiye'de dev eserler yapılıyorsa bunun siyasi istikrara bağlı olduğuna işaret ederek, projenin mimarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.Projeye 2004'te başladıklarını hatırlatan Eroğlu, bin 443 metre derinlik olduğu için projeyi denizin içinde askıda götürdüklerini anlattı.
Türkiye tarafından Alaköprü Barajını Anamur'da inşa ettiklerini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
"1 milyar metreküp su var. Bu baraj, hem Kıbrıs'a yılda 75 milyon metreküp su verecek hem de Anamur Ovasındaki toprakları sulayacak. 80 kilometre uzunluğunda denizi geçiyoruz, Geçitköy Barajına bu suyu iletiyoruz. Türkiye tarafında kara yapıları bitti, Kıbrıs tarafında ise terfi merkezi, Geçitköy Barajı bitti. Özellikle arıtma tesisinde bütün projeleri yaptık. Allah nasip ederse Lefkoşa'ya suyu akıtacağız. Bu yaklaşık 1,2 milyar dolarlık dev bir proje."
Eroğlu, eski Türkiye'de böyle projelerin hayal bile edilemediğini ifade ederek, "Netice olarak bizim gönlümüzden arzu ettiğimiz tarih en geç, 20 Temmuz 2015 saat 10.59'da su aksın istiyoruz" dedi.
Projeyle Türkiye-KKTC arasındaki bağın daha da kuvvetleneceğine işaret eden Eroğlu, bunun dünyaya "Büyük Türkiye" mesajı olacağını ifade etti.
YILDIRIM: “BÜYÜK PROJELERİ BÜYÜK DEVLETLER YAPAR”
Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı AKP İzmir Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Binali Yıldırım da konuşmasında büyük projeleri büyük devletlerin yaptığını belirterek, söz konusu projenin 1998'de gündeme geldiğini fakat o tarihlerde Türkiye'de güçlü siyasi irade olmadığı için yapılamadığını söyledi.
AK Parti iktidarıyla 2004'te güçlü siyasi irade, güven ve istikrar sayesinde projenin hayata geçirildiğini belirten Yıldırım, "Bugün dünyanın en büyük projeleri gerçekleştiren bir ülkeysek, dünya krizden krize koşarken dünyanın en büyük havalimanını yapan bir ülkeysek... Bunlar gelişen Türkiye'nin bazı örnekleridir" diye konuştu.
Etkinlikte yapılan konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve Bakan Dinçyürek’e Türk Dünyası Mühendisler Mimarlar Birliği tarafından ödüller takdim edildi.
Ankara temaslarını tamamlayan Bakan Dinçyürek, dün geceyarısı KKTC’ye döndü.