Trafikte Güvence Hesabı

17 Ocak 2015 Cumartesi  17:18

Güvence Hesabı verilerinden derlediği bilgilere göre, trafik kazalarında meydana gelen yaralanma, sakat kalma ve ölüm gibi hallerde mağdur vatandaşların zararını karşılamak için kurulan hesaptan geçen yıl bin 455 kişiye 74 milyon 324 bin 291 liralık ödeme yapıldı.

Şimdiye kadar yapılan toplam başvurularda ise 100 bin 169 kişiye 425 milyon 115 bin 478 liralık ödeme gerçekleştirildi.

Güvence Hesabı Müdürü Abdülkadir Küçük, söz konusu hesabın 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 14. Maddesi gereği kurulduğunu, kapsamında bulunan sigortaları yaptırmayan araç ve işyerlerinde meydana gelen kazalarda, kişilere gelebilecek yaralanma, sakat kalma ve ölüm gibi bedeni zararları karşıladığını söyledi.

Güvence Hesabı'nın ilk olarak 18 Ekim 1983 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununun 108'inci maddesi ile Garanti Fonu adı ile kurulduğunu bildiren Küçük, aynı fonun 14 Haziran 2007 tarihli 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile Güvence Hesabı adıyla yeniden kurulduğunu ve kapsamının daha da genişletildiğini kaydetti.

Söz konusu hesabın kapsamı ile ilgili bilgi veren Küçük, şunları kaydetti:

"Sigortalının tespit edilememesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar; rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dahilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar; çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı hallerde kişiye gelen bedensel zararlar ile sigorta şirketinin mali bünye zafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlar Güvence Hesabı kapsamında bulunmaktadır."

Küçük, ödenen bedensel zararların ise "ölüm halinde, ölenin desteğinden yoksun kalanlara Destekten Yoksun Kalma Tazminatı", "sakat kalma halinde Maluliyet Tazminatı", "yaralanma halinde ise Tedavi Tazminatı" şeklinde ödendiğini dile getirdi.

"Teminat limitleri her yıl senede bir kez Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleniyor"

Küçük, Güvence Hesabı kapsamındaki mevcut zorunlu sigortaların; Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası ve Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası olduğunu söyledi.

Güvence Hesabı'nın, kapsamında bulunan sigortalar için tespit edilmiş teminat limitleri dahilinde ödeme yaptığını belirten Küçük, teminat limitlerinin her yıl senede bir kez Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlendiğini kaydetti.

1 Ocak 2015 tarihinden geçerli teminat limitleri ile ilgili bilgiler veren Küçük, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda maddi teminatın araç başına 29 bin lira, kaza başına ise 58 bin lira olduğunu dile getirdi.

Sağlık teminatının ise kişi başına 290 bin lira, kaza başına ise 1 milyon 450 bin lira olduğu bilgisini veren Küçük, sakatlanma ve ölüm teminatının kişi başına 290 bin lira, kaza başına ise 1 milyon 450 bin lira olduğunu ifade etti.

Küçük, Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası'nın kişi başına teminat limitlerinin trafik sigortası ile aynı olduğunu, kaza başına aracın yolcu sayısına göre değiştiğini söyledi.

Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası'nda ise 2015 yılı için teminatların kişi başına 175 bin lira olarak belirlendiğini aktaran Küçük, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda 2015 yılı için maddi teminat 58 bin lira; tedavi, daimi sakatlık ve ölüm teminatları kişi başına 290 bin lira olup kaza başına işyeri hasılatlarına paralel olarak artmakta. Tüp Gaz Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ise 2015 yılı için maddi teminat 112 bin 500 lira; tedavi, daimi sakatlık ve ölüm teminatları kişi başına 282 bin 500 lira olup kaza başına 1 milyon 410 bin lira olarak belirlenmiştir."

Güvence Hesabı tarafından ödeme yapılan kazalar

Küçük, Güvence Hesabı kapsamında bulunan sigortalarla ilgili zarar gören bizzat hak sahibinin kendisi veya vekil tayin ettiği kişilerin Güvence Hesabı'na başvuru yapabileceğini söyledi.

Yabancı uyruklu kişilerin de Güvence Hesabı'nın sağladığı haklardan istifade edebileceğini bildiren Küçük, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ödenmesine karar verilen tazminat miktarının hak sahiplerinin bildirmiş olduğu banka hesabına ödendiğini kaydetti.

Kanunun Güvence Hesabı'na ödediği tazminatlar için zarar verenlere ve diğer sorumlulara rücu hakkı tanıdığına dikkati çeken Küçük, sigorta poliçesini yaptırmamış olan ve kusurlu olan işletenlere kusurları nispetinde alacak takibi yapıldığını, bu kişiler talep edilen tazminatı kendi rızalarıyla ödemezlerse haklarında yasal takibatın başlatıldığını dile getirdi.

Güvence Hesabı tarafından ödeme yapılan kazalardan da örnek veren Küçük, sözlerine şöyle devam etti:

"1 Mayıs 2013'te öğretmenleri taşıyan midibüs baraja düşmüştü. Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde, midibüsün Çamlıca 3 Barajı'na düşmesi sonucu meydana gelen kazada 8 kişi ölmüş, 24 kişi de yaralanmıştı. Araç Karacaşar Belediyesi'ne ait olup, Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza kapsamında 8 ölüm için başvuru yapıldı. Başvuru yapan hak sahiplerine 1 milyon 400 bin lira tazminat ödendi. Ödenen tazminat için belediyeye rücu yapıldı.

Bir diğer kaza ise 21 Aralık 2013 tarihinde gerçekleşti. Niğde'den Kayseri'ye kayak yapmak için giden öğrenciler, buzlu yolda kaza geçirdi. Kazada 11 öğrenci ölürken, 31 kişi de yaralanmıştı. Duvara çarpıp tarlaya uçan aracın taşıma belgesinin olmadığı tespit edildi. Bir turizm firmasına ait olan aracın, Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza ve Zorunlu Taşımacılık sigortaları yoktu. Bu kapsamda iki başvuru yapıldı. Başvurulardan birisi için 87 bin 500 lira ödendi, diğer kişi ise doğrudan dava açtı.

Kazancı Yokuşu'ndaki patlamada da 1'i ağır, 9 kişi yaralandı. Patlamanın tüpgazdan olduğu zannediliyor. Olay Zorunlu Tüpgaz Sigortası kapsamında. Sigorta yok ise Güvence Hesabı'nın sorumluluğu doğacak.

31 Ocak 2008'de İstanbul Davutpaşa'da bir maytap ve havayı fişek atölyesinde meydana gelen patlamada 20 kişi hayatını kaybetmiş, 100'ün üzerinde yaralanma hadisesi olmuştu. Güvence Hesabı 16 ölenin yakınlarına 997 bin 751 lira, 6 kişinin maluliyeti için 396 bin 476 lira ve tedaviler için 2 bin 153 lira olmak üzere toplam 1 milyon 396 bin 381 lira ödeme yaptı. Yapılan bu ödemeler için sorumlu bulunan İstanbul Belediyesi'nde 1 milyon 793 bin 391 lira tahsilat yapıldı."



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Trafikte-Guvence-Hesabi/393620