Geçen Yıl 555 Ton Atık Pil Toplandı

26 Ocak 2015 Pazartesi  17:18

Antalya'nın turizm merkezi Belek'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TUÇEV) tarafından düzenlenen '2015 Atık Yönetimi Sempozyumu'na, 11 yıldır Türkiye'de tek yetkilendirilmiş kuruluş olarak atık pilleri toplayan TAP'da katıldı. 

TAP Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Turhan, "Topladığımız piller negatif ekonomi. Herhangi bir geri dönüşüm olmuyor. Geri dönüşüm ve bertarafında üste para ödenen bir alan" dedi. 

Geçen yıl sadece 555 ton pil topladıklarını dile getiren Turhan, daha fazla toplanması gerektiğinin altını çizdi ve "474 belediyeyle çalışıyoruz. Bu belediyelerin büyük bir kısmında toplama kutuları ve afiş materyallerimiz var. Ama maalesef kutularını içine pil düşmüyor. İnsanlar getirmiyor" diye konuştu. Bu noktada bilinçlenmeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Turhan, "O bilinç henüz yerleşmemiş. Okullardan başladık. Kukla tiyatroları yapıyoruz. Üniversitelerden verim alamıyoruz. Bu nedenle Afyonkarahisar'da, Konya'da ve Ankara'da atık pille çalışan konser düzenledik. Öğrenciler 5 tane atık pil getirdiler, onlara konser bileti verdik" diye konuştu. Türkiye'de yıllık ortalama 1500 -2000 ton arası atık pilin toplanması gerektiğini kaydeden TAP Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Turhan, atık toplamada, sokak toplayıcıları gibi kayıt dışı organizasyonlar bulunduğuna dikkat çekti. Turhan, "Bunlar bir şekilde atık pilleri hurdaların içerisine karıştırıp satıyorlar. Demir çelik hurdaları içinde gidiyor ve bizim hanemizden gidiyor. Bunu kontrol edemiyoruz" dedi. 

Hali hazırda kullanılan pillerinin yüzde 90 gibi bir oranının doğaya zararının artık milyonda bir gibi rakamlarla ifade edilebileceğini, endüstrisinin bunları zararsız hale getirdiğini anlatan Turhan, "Avrupa şu anda bunları demir çelik fabrikalarında bertaraf etmeyi konuşuyor. Çinko karbon ve alkalin piller geri dönüşeme uzaklar ve aşırı pahalıya mal oluyor" diye konuştu. Türkiye'de ise belediyelerin katı atık sahalarında sızdırmaz depolarda depolandığını söyledi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR? 

TAP'ın atık pil toplama sistemi okullardan belediyelere kamu kurum ve kuruluşlarına, zincir marketlere ve alışveriş merkezlerine bırakılan kutular üzerinden çalışıyor. Bu noktalarda toplanan atık pillerin belediyeler ya da dernek tarafından toplandığını kaydeden Turhan, ek olarak anlaşmalı kargo firmalarının TAP'ın haber vermesiyle o noktalardan atık pil toplama kutularını aldıklarını söyledi. Turhan, ayrıca, vatandaşların da biriktirdikleri atık pilleri TAP'a gönderilmek üzere kargolara ücretsiz olarak bırakabileceğini kaydetti.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Gecen-Yil-555-Ton-Atik-Pil-Toplandi/393754