İskele Kaza Mahkemesi Hizmete Girdi

9 Şubat 2015 Pazartesi  15:15

İskele’de 2007 yılında yapımına başlanan Kaza Mahkemesi binası tamamlandı.
 
İskele Kaza Mahkemesi binasının açılışı; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve yüksek yargı mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu törende yaptığı konuşmada, KKTC’nin altyapısına yapılan her yatırımın, devletin temellerini daha da sağlamlaştırdığını kaydetti.
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri ise bin 500 dava ile boğuşan Yüksek Mahkeme’nin yargıç sayısının yetersizliğine dikkat çekerek, yargıç sayısının artırılmasının Anayasa değişikliğiyle mümkün olduğunu söyledi.
Öneri, Anayasa Mahkemesi’ni ilgilendiren yargıç sayısının artırılmasını da içeren 5 madde ile ilgili değişiklik önerisini Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı ile tüm siyasi partilere sunduklarını kaydederek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kalmasına karşın önerinin Meclis’e sunulabilmesi için ön görüşmesinin dahi yapılmamış olmasının hayal kırıklığı yarattığını kaydetti.

ÖNERİ: “ADALETİ SAĞLAMAK DEVLETİN TEMEL GÖREVİ”

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri açılış töreninde yaptığı konuşmada,  bir ülkede adaleti sağlamanın devletin en başta gelen temel görevlerinden olduğunu belirterek,  iyi adaletin koşullarının başında ise adaleti sağlamakla görevli olanların uygun altyapı ve iyi çalışma ortamında çalışması, maddi manevi tatmin içinde görev yapmasının geldiğini kaydetti.
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, İskele uzun süre önce ilçe olmasına karşın Kaza Mahkemesi kurmanın mümkün olmadığını belirterek, “Yasal zorunluluğun da ötesinde bölge halkının adalet ihtiyacı bölgede karşılanamadı” dedi.
Öneri, 2007 yılında emekli Yüksek Mahkeme Başkanı Metin Hakkı’nın görev dönemi içinde temeli atılan Kaza Mahkemesi binasının inşaatının 31 Aralık 2013 tarihinde tamamlandığını, binanın hizmete konulmasının bazı maddi yetersizlikler ve personel alımı nedeniyle bugüne kadar geciktiğini kaydetti.
Öneri, İskele İlçe Seçim Kurulu’nun 19 Nisan’daki Cumhurbaşkanlığı seçimini kendi binasında yöneteceğini kaydetti.

“GÜNDEMİNDE 485 HUKUK VE AİLE DAVASI, 330 CEZA DAVASI VAR”

Öneri, bugün için bir başkan ve bir yargıçtan oluşacak mahkemenin gündeminde 485 hukuk ve aile davası ile 330 ceza davası bulunduğunu belirtti.
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, “geç gelen adaletin adalet olmadığını” vurgulayarak, adaletin gecikmesinin çeşitli sebepleri bulunduğunu, günümüz koşullarına uymayana yasal engeller yanında kurumsal bazı hata ve eksiklikler görüldüğünü ifade etti.
Öneri, kurumsal engelleri aşmak için tedbirler almaya devam ettiklerini, tüzük değişikliği çalışmaları yaptıklarını, Kaza Mahkemesi yargıç sayısını kademeli olarak artırdıklarını söyledi.
Öneri, İskele Kaza Mahkemesi’nin kuruluşu ile bölge halkının adalet ihtiyacının bölgede karşılanmasının sağlandığı ayrıca Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nin yükünün de önemli ölçüde hafiflediğini anlattı.
Öneri, Girne Kaza Mahkemesi’nin yargıç sayısının bugün için yeterli olmamakla birlikte tadilatına başlanan ek bölümlerin hizmete konması ile yargıç sayısında artışa gidilerek nispeten bir rahatlama olacağını ifade etti.
Yüksek Mahkeme’ye yeni bir bina yapılabilmesi için araştırma ve çalışmaların sürdüğünü kaydeden Şafak Öneri, Güzelyurt Kaza Mahkemesi için de arazi araştırması yaptıklarını kaydetti.
Öneri, yaklaşık bin 500 dava ile boğuşan Yüksek Mahkeme’nin yargıç sayısının Anayasa tarafından tespit edildiği için sayının artırılmasının da ancak Anayasa’nın ilgili hükmünün değiştirilmesiyle mümkün olacağını söyledi.
Yargıyı ilgilendiren, yargıyı ve halkın önünü açacaklarına inandıkları bazı değişikliklerin hayata geçirilmesi konusunda siyasi partilere ziyaretlerde bulunduklarını anlatan Öneri, ziyaretlerden edindikleri olumlu algı ile Anayasa’nın yargıç sayısını belirleyen maddesi de dahil olmak üzere 5 maddede değişiklik yapılması için öneri hazırlayarak Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı ve tüm siyasi partilere sunduklarını anlattı.

“HAYAL KIRIKLIĞI”

Amaçlarının; önerilerinin tüm partilerin ortak önerisi ile yasalaşarak Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte halkoyuna sunulması olduğunu kaydederek, “Cumhurbaşkanlığı seçimine az bir süre kalmasına rağmen, üzülerek belirtmeliyim ki, önerilerimizin henüz partiler tarafından Meclis’e sunulabilmesi için ön görüşmesinin bile yapılamamasının hayal kırıklığını yaşamaktayım. Partilerimizin saygı değer yöneticilerine yeterli zamana sahip olduğumuzu hatırlatarak ümidimi koruduğumu vurgulamak isterim” dedi.
Öneri, İskele Kaza Mahkemesi binasının yapımında katkısı olanlara teşekkür etti.

EROĞLU: “ARTIK TAM ANLAMIYLA İLÇE DENİLEBİLECEK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da konuşmasında, yıllar önce ilçe olan İskele ve Güzelyurt’un altyapılarının da yıllar içerisinde tamamlandığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İskele’ye kaymakamlık, polis, hastane ve mahkeme binalarının tamamlanmasıyla birlikte artık tam anlamıyla ilçe denilebileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, İskele’de Kaza Mahkemesi’nin açılmasının davaların süratlendirilmesi bakımından son derece önemli olduğunu, daha önceki davaların Gazimağusa’da görüldüğünü kaydetti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, İskele Kaza Mahkemesi’ndeki davaların kısa sürede sonuçlandırılması temennisinde bulundu.
Yargının ve mahkeme binalarının yapımının önemine vurgu yapan Eroğlu, Yüksek Mahkeme Başkanı’nın ifade ettiği ve yargıç sayısının artırılmasını da içeren anayasal değişikliklerin halk tarafından rahatlıkla kabul edileceğine inandığını kaydetti.
Devlet olmanın özelliklerinden birinin de altyapının tamamlanması olduğunu vurgulayan Eroğlu, “KKTC her geçen gün bir altyapısını tamamlayarak devletin temellerini sağlamlaştırmıştır” dedi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Iskele-Kaza-Mahkemesi-Hizmete-Girdi/393993