Mağusa İnisiyatifi'nden Derinya Kapısı Açıklaması

8 Nisan 2015 Çarşamba  19:40

Mağusa İnisiyatifi, Derinya Kapısı’nın geçişlere açılması ile ilgili yaptığı açıklama şöyle:

“Mağusa İnisiyatifi olarak Kıbrıs’ın birleştirilmesi ana hedefine destek verecek olan yeni geçiş noktalarının çoğaltılması ile ilgili yapılacak girişimleri önemsiyoruz. Her açılan geçiş noktasının bölünmüşlüğü ve önyargıları yıkacak bir adım olduğuna inanıyoruz. Mağusa İnisiyatifi olarak geçiş noktalarının artırılmasının özellikle Mağusa bölgesi için son derece önemli olduğuna inanıyoruz.
 
Mevcut şartlar altında, Mağusa’nın bağlantısı Strovilia / İki Buçuk Mil / Akyar geçiş noktası üzerinden yapılmaktadır. Mağusa’da açık olan geçiş noktası, konumu itibariyle İngiliz Egemen Üsler Bölgesi’ne açılmaktadır. Bu da, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum toplumlarının doğrudan teması için uzun mesafelerin kat edilmesine sebep olmaktadır. Mevcut durum, Derinya kapısının açılmasıyla 800 metrede erişilebilir olan Derinya bölgesine, fazladan 17 kilometrelik bir tur atılmasına neden olmaktadır. Hâlihazırda geniş askeri bölgelerin ve kapalı bölge Maraş’ın varlığı Mağusa kentinin sosyo-ekonomik gelişimi için sınırlayıcı faktörlerdir. Bu noktada sınırlayıcı faktörlerin azaltılmasına yönelik çalışmalarla beraber, yeni geçiş noktalarının oluşturulması, kentin sınırlarının genişlemesine ve toplumlararası ilişkilerin güçlenmesine olumlu katkı yapacaktır. Bunun olumlu yansımalarını bir başka bölünmüş kent olan Lefkoşa’da gözlemlemek mümkündür.
 
Mağusa bölgesinin gelişiminde ana ekonomik faaliyetin turizm olduğunu hesaba kattığımızda, Mağusa’nın güneyi olarak adlandıracağımız Derinya – Paralimni – Protaras - Ayia Napa bölgelerini Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ziyaret eden 2 milyon civarında turistin önemli bir oranının ziyaret ettiğini belirtmekte fayda vardır. Ancak Mağusa’nın güneyini ziyaret eden bu turistler kentin kuzeyine, özellikle Suriçi ve Salamis’teki tarihi dokuya, kolaylıkla erişememektedir. Mesafenin azaltılmasının ulaşım zorluğunun üstesinden geleceği gibi, Mağusa esnafına da çok önemli getiri sağlayacaktır.
 
Yeni geçiş noktalarının açılmasının toplumlararası ilişkilere olumlu katkı sağladığına yönelik iddiamız bundan bir hafta önce Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin Kıbrıs’a yönelik dördüncü raporunun sonuç bölümüyle de desteklenmiştir. İlgili raporun 17. Paragrafı geçiş noktalarına değinir. Açıklama, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türk liderliğiyle yeni geçiş noktalarının açılmasına yönelik çabalarına atıfta bulunur. Komite, 1974 yılından sonra Kıbrıs’a gelen insanların ve onların çocuklarıyla torunlarının hareket özgürlüğüne, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni saygı duymaya davet eder ve bu özgürlüklerinden mağduriyet yaşayanlara yönelik sınırlandırmalara dair duyduğu kaygıyı paylaşır. Paragrafın devamında ise yeni geçiş noktalarının açılmasına yönelik çabalara destek verir ve geçiş noktalarının artırılmasının, iki toplum arasındaki olumlu atmosfere yapacağı katkıyı vurgular.
 
Mağusa İnisiyatifi olarak, Kıbrıs’ın birleşmesi için atılacak tüm adımların normalleşmeye ve karşılıklı güvenin yeniden tesisine katkı sağladığına inanıyoruz. Bu noktada Derinya geçiş noktasının açılması ile ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştıracağımızı, bölgedeki tüm sivil örgütleri ve vizyonumuzu paylaşan tüm duyarlı vatandaşlarla, gerekli ittifakları kuracağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”
 
Mertkan Hamit
Mağusa İnisiyatifi Aktivisti
 

 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Magusa-Inisiyatifi-nden-Derinya-Kapisi-Aciklamasi/394806