Gazetenin arka sayfasında yayımlanan ilan, "Türk Amerikalılar ve Türkiye'nin Dostlarından Başkan Obama ve Kongre Üyelerine Mesaj" başlığını taşıyor.
İlanda, 24 Nisan 2015'in, Ermeniler, Türkler, Kürtler ve Araplar da dahil Osmanlı İmparatorluğu'nun milyonlarca vatandaşının hayatını kaybettiği sivil trajedinin 100'üncü yılı olduğuna işaret edilerek, "Türkiye halkı ve Türk Amerikalılar olarak, yüzüncü yılda Ermeniler de dahil tüm bu insanların acılarını anlıyor, yarıda kesilmiş her bir hayat ve sarsılmış tüm aileler için yas tutuyoruz" ifadesi kullanıldı.
1915 olaylarına dair Ermeni iddiaları konusunda akademik bir konsensüsün bulunmadığına, önemli sayıda uluslararası akademisyenin 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmeyi reddettiğine dikkati çekilen ilanda, bu tarihi tartışmanın siyasileştirilmesinin sadece ölenlerin hatıralarını lekelemekle kalmadığı, aynı zamanda Türkler ve Ermeniler arasında uzlaşma hedefini de engellediği belirtiliyor.
İlanda, Türk vatandaşlarını hedef alan ve on yıllardır sürdürülen nefret propagandasının ABD de dahil dünya genelinde onlarca masum Türk diplomatın Ermeni diasporası içerisindeki radikallerce öldürülmesine zemin hazırladığı kaydedilerek, bu "kısır döngünün" son bulması gerektiği ifade edildi.
Türkler ve Ermenilerin 900 yıllık dostluk, saygı ve işbirliği tarihini paylaştığına değinilen ilanda, bir yandan geçmişin acıları ve zorluklarını anlarken, aynı zamanda da, birlikte barışa adanmış ortak bir geleceğin arayışı içerisinde olmanın gerekliliğine vurgu yapılıyor.
İlanda, Türk Amerikalıların yarın Washington'da Beyaz Saray önündeki Lafayette Park'tan Türkiye Büyükelçiliği'ne barış ve dayanışma için yürüyeceği hatırlatılarak, şöyle deniyor:
"İçten dileğimiz, bu yürüyüşte Ermeni Amerikalıların da bize katılmasıdır. Tüm etnisite ve inançlardan hayatlarını kaybedenlere saygımızı bildirmek ve ortak geleceğimiz olması gerektiğine inandığımız bir kıvılcım uyandırmak için yürüyeceğiz. 100 yıl önce ne Türkler ne de Ermenilerce başlatılan acımasız bir savaş, Osmanlı Ermenileri, Osmanlı Türkleri ve diğer çok sayıda gruba pahalıya mal oldu. Bu yürüyüşün her bir adımının, gelecek yüzyılı barış ve dostluğun yeniden tesis edildiği bir yüzyıl haline getirmek isteyenlerin kararlılığını daha da güçlendireceğini ümit ediyoruz."
New York Times reddetti
The New York Times gazetesi, Türk ve Ermeniler arasında uzlaşıyı teşvik eden ilanı, "büyük tarihi gerçeğin" ihlali sayarak yayınlamayı reddetti.
İlanın yayınlanmamasına ilişkin New York Times'tan yapılan açıklamada, "11 Eylül saldırıları, Holokost, ABD'deki kölelik uygulaması, Ermeni soykırımı, İrlanda'daki açlık gibi tarihi gerçekleri reddeden veya önemsizleştiren reklamlar yayınlanmaz" ifadelerine yer verildi.
Gazetenin reklam biriminden Michael Hayden, ilanı yayınlamak istediklerini ancak hukuk biriminden, reklam metninin "Gazete editörlerinin son beş yıldır yazageldiklerinin karşısında" olacağı uyarısını aldığını söyledi.
"Hayal kırıklığına uğradık"
Türk Amerikan Milli Yönlendirme Komitesi Eşbaşkanı İbrahim Uyar, yaptığı açıklamada, "Biz Amerika'yı basın özgürlüğünde gerçekten özgür bir ülke biliyorduk. Tarafsız bir medya anlayışı var ve her kesime söz hakkı veriyor biliyorduk. Bunun böyle olmadığını gördük" dedi.
Gazetenin kendilerinden reklamda yer alan metni çıkarıp sadece yürüyüşün duyurusunu yapmalarını istediğini anlatan Uyar, şunları söyledi:
"Halbuki biz o metinde uzlaşmadan, barıştan, dayanışmadan bahsediyoruz. Geçmişteki acıları kenara bırakalım, gelin dost olalım, uzlaşalım, barış ve dayanışma içerisinde bu sorunu çözelim istedik, tarihçiler karar versin dedik. Ama maalesef bunu kabul etmediler. Gazeteden, 'biz Ermeni soykırımını kabul ediyoruz ve kabul etmeyen veya eleştiren hiçbir şeyi yayınlamıyoruz' diye cevap verdiler. Çok ciddi hayal kırıklığına uğradık."
Reklamın Washington Post'ta yayınlandığını, Washington DC'de 110 otobüste 30 gün boyunca yayınlanmakta olduğunu ifade eden Uyar, 30 metro istasyonunda, bilboardlarda reklamların yer aldığını belirtti.