YSK buna göre, Lefkoşa İlçesinde 55 bin 782, Gazimağusa İlçesinde 46 bin 011, Girne İlçesinde 35 bin 417, Güzelyurt İlçesinde 20 bin 813, İskele İlçesinde 18 bin 957 olmak üzere KKTC genelinde toplam 176 bin 980 seçmenin oy vereceğini kaydetti.
YSK BAŞKANI ÖNERİ: “SEÇİMDE 693 SANDIKTA 176 BİN 980 SEÇMEN OY KULLANACAK”
Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2. turu 26 Nisan Pazar günü yapılıyor.
Bağımsız adaylar Mustafa Akıncı ile Derviş Eroğlu’nun yarışacağı 2. tur Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde, KKTC genelinde kurulacak 693 sandıkta 176 bin 980 seçmen oy kullanacak.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 08.00-18.00 FREE saatleri arasında yapılacak seçimin resmi olmayan sonuçlarını 19.30-20.00 saatleri civarında açıklamayı öngörüyor.
YSK Başkanı Şafak Öneri, pazar günü yapılacak 2. Tur Cumhurbaşkanlığı seçimi, seçmen sayısı ve oy kullanımı hakkında Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklamalarda bulundu.
Şafak Öneri, Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanan herkesin 2. turda da aynı sandıkta oy kullanacağını ifade etti.
Öneri, ikinci turda seçmen listelerine, son bir hafta içerisinde 18 yaşını dolduranlar ve ilgili muhtarların “bazı seçmenlerin vefat ettiğine dair yanlış beyanı ile sehven listelerden çıkarılmış seçmenlerin yeniden listelere alınmasından dolayı”, 64 seçmen ilave edildiğini belirterek, bu seçmenlere seçmen kartlarının gönderildiğini, eline seçmen kartı ulaşmayan seçmenlerin ise www. mahkemeler.net adresinden sandık yerlerini bulabileceklerini söyledi.
Adayların bulunduğu oy pusulalarıyla ilgili de bilgi veren Öneri, YSK’da yapılan ad çekimine göre pusula üzerinde ilk sırada Akıncı’nın ikinci sırada Eroğlu’nun yer aldığını ifade ederek, seçmenlerin sandıklarda alacağı “Evet” mührünü, tercih ettiği adayın tarafının herhangi bir yerine bir defa vurmasının yeterli olacağını kaydetti.
Öneri, vatandaşları oy pusulalarına çift mühür basılması konusunda uyararak, “sönük çıktı” veya “tam belli olmadı” diye oy pusulasına çift mühür basılması durumunda oyun yanacağına ve vatandaşın iradesinin sandığa yansıyamayacağına dikkat çekti.
Vatandaşların sandıklarda, üzerinde Yüksek Seçim Kurulu ve Sandık Kurulunun mühürünün yer alacağı oy pusulalarını alırken bu iki mührün olup olmadığına dikkat etmesini isteyen Öneri, bu iki mührün bulunmadığı oy pusulalarının geçersiz olacağını kaydetti.
Öneri, pusulaların oy verildikten sonra yukarıdan aşağıya ve mühürlerin görüleceği şekilde katlanması gerektiğini ifade ederek, gerekli uyarıların sandık başkanları tarafından da yapılacağını söyledi.
Sandıklarda, adaylar adına bulunan görevli ve gözlemcilerin, oy sayımı sırasında gerekli gözlemi yapacağını, herhangi bir oyun geçersiz sayılması durumunda buna karşı itiraz olacaksa hemen orada yapılması ve kayıtlara geçirilmesi gerektiğini anlatan Öneri, bu şikayetlerin her zaman dikkate alındığını ve yanlışlık varsa düzeltildiğine işaret etti.
Öneri, şeffaf sandıklar için birçok şikayet geldiğini, bunların değerlendirildiğini ve bazı tedbirler alındığını anlatarak, sonraki seçimlerde şeffaf sandık uygulamasının değişebileceğini söyledi.
Seçim günü sandık görevlileri, adayların gözlemcileri, polisler ve diğer çalışanlar olmak üzere 4 bin civarında görevlinin çalışacağını ifade eden Öneri, seçim sonuçlarının en hızlı şekilde halkın bilgisine getirilmesi için çalışacaklarını ve gayrı resmi sonuçları 19.30-20.00 saatleri civarında açıklamayı hedeflediklerini kaydetti.
Öneri, ilk açıklanan sonuçların resmi olmayan sonuçlar olduğunu, ancak resmi sonuçları 21.30-22.00 saatleri arasında ilan edebileceklerini ifade ederek, seçim sonuçlarının ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.
YSK Başkanı Şafak Öneri, soru üzerine seçim yasakları ve propagandaları içeren yasanın günün koşullarına uygun olmadığını belirterek, bu yasanın seçimler sonrasında bir an önce Meclis tarafından ele alınıp yenilenmesi gerektiğini söyledi.
Öneri, yasa ile ilgili çok sıkıntılar yaşadıklarını, örneğin ilk turda yaşanan gazete toplatma olayının mecburiyetten yapıldığını, YSK olarak olabildiğince yasaklardan kaçtıklarını ancak şikayet yapılan yerde de yasaları uygulamaları gerektiğini ifade etti.
Bilişim Yasası olmamasından dolayı internet, sms ve benzeri propagandalara yönelik bir şey yapamadıklarını, ancak gazete ve televizyonlardaki yayınlara şikayetler üzerine yasakları uygulamak zorunda olduklarını anlatan Öneri, bu yasakları istemeye istemeye uyguladıklarını, çünkü bir tarafta internet haberciliği yayın yaparken diğer tarafta televizyon ve gazeteleri yasaklamanın kendi adalet anlayışına da sığmadığını ancak yasaları da uyguladıklarını vurguladı.
Mümkün mertebe yasakçı davranmamaya özen gösterdiklerini ifade eden Öneri, Meclis’in irade ortaya koyarak bu yasaları seçim sonrası mutlaka değiştirmesi gerektiğini, her türlü yardıma da açık olduklarını kaydetti. Öneri, “Bu yasa ile bir yere varılmaz” dedi.