19 Nisan Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde 7 adaydan hiçbirinin geçerli oyların yüzde 50’sinden fazlasını alamaması üzerine seçim 2. tura kalmıştı. Yarın 2. turda ilk turda ilk iki sırayı alan bağımsız adaylar Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı yarışacak.
İlk turda, Eroğlu, 30 bin 328 oy ve yüzde 28.15’le birinci; Akıncı ise, 29 bin 30 oy ve yüzde 26.94’le ikinci olmuştu.
2. turda en çok oyu alan aday KKTC’nin 5 yıl boyunca görev yapacak yeni cumhurbaşkanı olacak.
Seçimin ilk turunda 176 bin 916 olan seçmen sayısı, bir haftalık sürede doğan ve 18 yaşını doldurarak oy kullanma hakkı kazananların da eklenmesiyle ve sehven yapılan hataların düzeltilmesiyle 64 artarak Pazar günkü 2. turda 176 bin 980’e yükseldi. Seçim için ülke genelinde yine 693 şeffaf sandık kurulacak ve kayıtlı seçmenler 08.00-18.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.
Seçimin ilk turunda oy kullanan herkes 2. turda da aynı sandıkta oy kullanacak. Seçmen listesine adları yeni eklenenlere seçmen kartları gönderildi.
Seçmenler hangi sandıkta oy kullanacaklarını yine www.mahkemeler.net adresinden öğrenebiliyor. Seçimde 4 bin civarında kişi görev yapacak.
Oy pusulasında Akıncı ilk sırada, Eroğlu ise ikinci sırada yer alıyor.
2. tura yönelik olarak Çarşamba günü başlayan propaganda dönemi, saat 18.00’de sona erecek.
YSK, 2. tur seçim sonuçlarını sandıkların kapanmasının ardından 2 saatlik sürede web sitesi üzerinden açıklamayı öngörüyor.
Seçimin ilk turuna TDP ve BKP desteğiyle katılan Akıncı’ya ikinci turda CTP-BG’den de destek geldi. Eroğlu ise ilk turda olduğu gibi 2. turda da UBP ve DP-UG’nin desteğini almaya devam ediyor.
Seçimde “Cevap Akıncı” ana sloganını kullanan Mustafa Akıncı, 2. tura yönelik propagandasını “Herkesin Cevabı Akıncı” ana sloganıyla sürdürüyor.
Derviş Eroğlu ise ilk turda olduğu gibi “Tabii ki Eroğlu” ana sloganını kullanmaya devam ediyor.
NASIL OY KULLANILACAK?
Pazar günkü seçimde seçmenler iki adaylı oy pusulasında tercih edecekleri adayın adının bulunduğu bölüme “evet” mührünü bir kez vurarak oy kullanabilecekler.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şafak Öneri, vatandaşları oy pusulalarına çift mühür basılması konusunda uyararak, “sönük çıktı” veya “tam belli olmadı” diye oy pusulasına çift mühür basılması durumunda oyun yanacağına ve vatandaşın iradesinin sandığa yansıyamayacağına dikkat çekti.
Vatandaşların sandıklarda, üzerinde Yüksek Seçim Kurulu ve Sandık Kurulunun mührünün yer alacağı oy pusulalarını alırken bu iki mührün olup olmadığına dikkat etmesini isteyen Öneri, bu iki mührün bulunmadığı oy pusulalarının geçersiz olacağını hatırlattı.
Öneri, pusulaların oy verildikten sonra yukarıdan aşağıya ve mühürlerin görüleceği şekilde katlanması gerektiğini ifade ederek, gerekli uyarıların sandık başkanları tarafından da yapılacağını söyledi.
KİM NEREDE OY KULLANACAK?
TAK muhabirinin derlediği bilgiye göre, pazar günü yapılacak 2. tur seçimde Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı Şht. Ertuğrul İlkokulu 213 numaralı sandıkta saat 11.00’de; Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu ise Gazimağusa Polatpaşa İlkokulu 34 numaralı sandıkta saat 10.30’da oy kullanacak.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber Şht. Tuncer İlkokulu 134 numaralı sandıkta saat12.00’de, Başbakan ve CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu Gönyeli İlkokulu’ndaki 57 numaralı sandıkta saat 11.00’de, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Girne’de 23 Nisan İlkokulu’ndaki 93 numaralı saat 10.30’da, YSK Başkanı Şafak Öneri Necati Taşkın İlkokulu 198 numaralı sandıkta saat 10.30’da, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndaki 202 numaralı sandıkta saat 11.30’da, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı ve DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş Gönyeli Belediyesi’ndeki 65 numaralı sandıkta saat 10.00’de, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise 9 Eylül İlkokulu’ndaki 181 numaralı sandıkta saat 11.30’da oy verecek.
2. TURA KALAN 3. SEÇİM
Pazar günü 2. turu yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi tarihinde, ikinci tura kalmış 3. seçim oldu.
1995 yılındaki seçimde Rauf R. Denktaş ve Derviş Eroğlu ikinci tura kalırken, ikinci turun galibi Denktaş oldu.
2000 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de ilk turda hiçbir aday oyların yarıdan bir fazlasını alamadı. En çok oyu alan adaylar yine Denktaş ve Eroğlu olurken, 2. tur Eroğlu’nun adaylıktan çekildiğini açıklaması üzerine yapılmadı ve Yüksek Seçim Kurulu, Denktaş’ı seçilmiş ilan etti.
1974 Barış Harekatı’nın ardından kendi devlet çatısı altında ilk devlet başkanlığı seçimini 20 Haziran 1976’da yapan Kıbrıs Türk halkı, 39 yıl içinde 2 kez Kıbrıs Türk Federe Devleti devlet başkanlığı; 7 kez de KKTC Cumhurbaşkanlığı için seçime gitti.
13 Şubat 1975’te kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin Devlet Başkanlığı için 1976’da ve 1981’de yapılan seçimleri Rauf Raif Denktaş kazanırken; 15 Kasım 1983’te kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı için 1985, 1990, 1995 ve 2000 yıllarındaki seçimlerde de sandıktan çıkan isim yine Denktaş oldu.
2005 Cumhurbaşkanlığı seçimini Mehmet Ali Talat; 2010 yılındaki seçimi ise Derviş Eroğlu kazandı.