Lefkoşa Köşklüçiftlik’te bulunan AB Bilgi Merkezi, faaliyetleri, kampanyaları ve sosyal medyada aktif olarak göstereceği varlığıyla Kıbrıslı Türklerin AB hakkındaki bilgi ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacak.
Toplam bütçesi 1.5 milyon Euro olan AB Bilgi Merkezi 30 aylık bir proje olarak 2017 ortasına kadar faaliyet gösterecek. Bilgi Merkezi Kıbrıslı Türklere yönelik AB Mali Yardım Tüzüğü altında finanse ediliyor.
Açılışa Dışişleri Bakanı Özdil Nami, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, bazı yabancı misyon temsilcileri ile Dışişleri Bakanlığı ile AB Koordinasyon Merkezi’nden yetkililerle davetliler katıldı.
Açılışta Proje Direktörü Sophie Rohn, Avrupa Komisyonu’nun Bölgesel ve Kentsel Politikalar Genel Direktörü Walter Deffaa ile Dışişleri Bakanı Özdil Nami birer konuşma yaptı.
ROHN: “FARKLILIKLAR TOPLUMLARI BÖLEN DEĞİL BİRLEŞTİREN UNSURLAR”
Proje Direktörü Sophie Rohn konuşmasında Bilgi Merkezi’nin önemine işaret etti ve bunun sadece bir mekan açılışı olarak değil, Kıbrıslı Türkler ile AB’nin çekirdek değerleri arasında bir sinerji yaratmak ve geliştirmek açısında da önemli olduğunu dile getirdi.
Rohn, hem bilgilendirme hem de iletişim kurmanın amaçlandığı bu yolda farkılıklarını öğrenerek bunlara kucak açmalarının sağlandığını da ifade etti ve farklılıkların, çeşitliliklerin toplumları bölen değil, birleştiren unsurlar olduğunu söyledi.
DEFAA: “İLETİŞİM ÇOK KOLAY ANCAK…”
Avrupa Komisyonu’nun Bölgesel ve Kentsel Politikalar Genel Direktörü Walter Deffaa da konuşmasında her şeyin bir biriyle bağlantılı olduğu günümüz dünyasında iletişimin vazgeçilmez olduğuna dikkat çekti ve iletişimin çok kolay olduğunu ancak doğru mesajları doğru yerlere ulaştırmanın çok da kolay olmadığını kaydetti.
Defaa, çok iyi şeyler yapılıyor olabildiğini ancak bunları doğru şekilde ilgilenen kişilere aktarılmadığı takdirde onların bundan haberdar olamayacağını söyledi.
AB’nin yaptığı çalışmaları anlatan bu tür yerlerin bu nedenle büyük önem arz ettiğini dile getiren Defaa, bu ofisin komisyonun diğer iletişim faaliyetlerini tamamlayıcı nitelikte olacağını ifade etti. Defaa Kıbrıslı Türklerin Bilgi Merkezi’nin etkinliklerinde aktif rol almasını sorular sormasını, fikirlerini aktarmasını da istedi.
NAMİ: “KIBRIS TÜRK HALKI AB VİZYONUNA SAHİP OLDUĞUNU YILLARDIR KANITLADI”
Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise Kıbrıs Türk halkının Avrupa Birliği vizyonuna sahip olduğunu uzun yıllardan beri kanıtlamış ve bu hedefe ulaşmak için somut adımlar atmış bir halk olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ın federal bir çatı altında birleşmesi ve Avrupa Birliği için oy kullandığını hatırlatan Nami, bu vizyonun güçlü bir şekilde canlı olduğunun bugüne kadar gösterilen iradeyle ortada olduğunu vurguladı.
Bu vizyonun ayakta tutulmasının sadece Kıbrıs Türk halkının değil Avrupa Birliği’nin de üstüne düşen bir sorumluluk olduğunu ifade eden Nami, bu açıdan Avrupa Birliği’nin 2004 yılında Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonlara son verme kararını hayata geçirmek için artan bir tempoda projeler üretmesi ve bunu uygulamaya koymasının gerekli olduğunu söyledi.
Bugüne kadar bu çerçevede Dikmen Çöplüğünün ıslahı, Kültürel Mirasın Korunması, birçok bürokratın AB normlarında eğitilmesi gibi önemli projeler gerçekleştiğini dile getiren Nami, Bilgi Merkezi’nin KKTC Meclisi’ne bu kadar yakın bir noktada olmasından da sembolik bir anlam çıkardığını, bunun milletvekillerine verilen önemli bir mesaj olduğunu, bundan sonra yapacakları yasalarda AB ile ilgili daha yakından bilgi edinme fırsatı yakalayacaklarını kaydetti.
Nami, Kıbrıs Türk halkını da bu merkezi etkin şekilde kullanmaya davet etti.