DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla yaptığı açıklamada, DPÖ’nün, tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınladığını anımsattı.
Muhtaroğlu, Nisan ayı enflasyonunun (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi-TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1,51 artış olarak gerçekleştiğini ifade ederek, bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksinde kapsanan 251 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 58 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiğini belirtti.
En çok artış gösteren üç ürünün sarımsak, patates ve kısa kollu tişört olduğunu belirten Muhtaroğlu, en çok düşüş gösteren üç ürünün ise salatalık, beyaz lahana ve taze fasulye olduğunu kaydetti.
Muhtaroğlu, ana mal gruplarında bir önceki aya göre değişim oranının ise şöyle gerçekleştiğini belirtti:
“Eğitim ana grubunda % 0.79 artış, çeşitli mal ve hizmetler grubunda % 0.94 artış, eğlence ve kültür grubunda % 0.89 artış, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri grubunda % 0.34 artış, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda % 1.57 artış, sağlık ana grubunda % 0.00, alkollü içecek ve tütün grubunda % -0.14 azalış, lokanta ve oteller grubunda % 2.34 artış, haberleşme grubunda % 0.46 artış, giyim ve ayakkabı grubunda % 10.77 artış, konut su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda % 0.43 artış, ulaştırma ana grubunda % 1.64 oranında artış gerçekleşti.”
DÖVİZ ARTIŞI TÜFE’YE YANSIDI
Ödül Muhtaroğlu, Nisan ayında TÜFE’nin yüzde 1,51 artış gösterdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“En yüksek artış giyim ve ayakkabı ana grubunda gerçekleşmiştir. Giyim ve ayakkabıda yeni sezon ürünlerin piyasaya gelmeye başlamasıyla artış olmuştur.
Döviz kurlarındaki artıştan dolayı otomobil fiyatlarındaki artışlar ve uçak ücretlerinin de artması ile ulaştırma ana grubunda da artış olmuştur. Özellikle taze meyve-sebzeler, et fiyatları, yumurta ve kuru bakliyatlardaki artışlar ile gıda grubu da artı değer göstermiştir.
Döviz kuru artışının konut kiralarında yarattığı artış; konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda artı değer yaratmıştır. Nisan ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının aylık ortalaması artı olmuştur. Üniversite harçlarında da artışlar görülmüştür. Yaz sezonu otel fiyatlarındaki artışlar da endekse yansıtılmıştır.
Bu genel veriler yanında Nisan ayı içerisinde gerçekleşen dövizdeki artışlara da değinmek gerekirse, ülkemizde dövize karşı duyarlılığa bağlı olarak bir takım etkiler gerçekleşmiştir.
Dolar ve diğer döviz kurlarındaki artışlar, Nisan ayı içerisinde tüketici fiyatları endeksine yansımıştır. Ülkemizde özellikle Sterlin ve Euro’ya çok duyarlı bir piyasamız olduğundan Nisan ayı içerisindeki değişimler endeksimizde etkiler yaratmıştır.
Dolardaki artış ise, piyasamızda Dolar kullanımının yaygın olmamasında dolayı daha az etki yaratmıştır.”