Seçim Sonuçlarına 16 İlden İtiraz Geldi

10 Haziran 2015 Çarşamba  16:50

MHP Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem, gazetecilere yaptığı açıklamada, 200'ün üzerinde sandığın sonucuna itiraz ettiklerini söyledi.

Partinin birinci sıra milletvekili adayı Arif Yıldız ise gerekli incelemeler ve karşılaştırmaların ardından 10 binin üzerinde oy farkı gördüklerini belirterek, zarflardan mühürsüz oy pusulaları çıkması ve asker olan vatandaşların yerine oy kullanılması gibi nedenlerle sonuçlara itiraz ettiklerini dile getirdi.

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Nurettin Sert de Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde toplam 215 sandığa ilişkin itirazda bulunduklarını bildirdi.

Sert, Malatya'da seçimi birinci parti olarak tamamlayıp 5 milletvekili çıkarmalarına rağmen halkın iradesinin sandığa doğru şekilde yansıması ve haksız olarak iptal edilen oyların tekrar düzeltilmesi için itirazda bulunduklarını belirtti.

Geçici sonuçlara göre, Malatya'da geçerli sayılan 449 bin 300 oydan AK Parti 262 bin 469, MHP de 51 bin 22 oy almıştı.

Erzincan'da 929 sandığa itiraz edildi

AK Parti Erzincan İl Başkanı Orhan Bulut, gazetecilere yaptığı açıklamada, Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına başvurarak, merkez ilçenin yanı sıra 8 ilçede oyların yeniden sayılması için başvuruda bulunduklarını söyledi.

Yurtdışı oylarıyla AK Parti'nin 65 bin 409, CHP'nin de 33 bin 667 oy aldığını ifade eden Bulut, 963 oy aldıkları takdirde ikinci milletvekilini çıkarabileceklerine işaret etti.

Geçersiz oyların sonucu etkileyeceğine inandıklarını dile getiren Bulut, "Haliyle çok düşük bir oy farkı var. 154 bin oyda 963 fark, çok az bir oy. 929 sandık var. Her sandıkta bir oy yanlışlık yapılmış olsa bizim milletvekili çıkarma ihtimalimiz doğuyor. Bu gerekçeleri bildirerek bütün ilçelerde itirazımızı yaptık. Bizim 2 bin 390 geçersiz oyumuz var. Bu oylar bile gözden geçirildiği takdirde seçimin neticesini değiştirebilir" dedi.

Amasya'da, MHP il genelinde seçim sonuçlarına itiraz etti. MHP İl Başkanlığı, İl Seçim Kuruluna itirazını, yurtdışı oylarının partilere dağılımında adaletsizlik olduğu iddiası ve 4 bin 422 olan geçersiz oylarla ilgili yaptı.

Samsun'da AK Parti geçersiz oylar için itirazda bulundu

 AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, yaptığı açıklamada, Samsun'da sadece geçersiz oylar için tüm ilçelerdeki seçim kurullarına itirazda bulunduklarını söyledi.

AK Parti sandık kurulu üyelerinin kendilerine bildirdiği sandıklara ilişkin başvuru yaptıklarını ifade eden Göksel, itiraz ettikleri sandık sayısının yaklaşık 300 veya 400 civarında olduğunu kaydetti.

Göksel, Samsun'da geçersiz oyların nedenine ilişkin tutanakta bilgi olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Normalde tutanağa geçersiz oyların neden geçersiz olduğunun yazılması gerekir. Biz de neden geçersiz olduğunu görmek istiyoruz. Sandık kurulundaki üyelerimiz itiraz etmiş ama itirazları kabul olmamış. Bize bildirdiler, biz de tekrar itirazımızı yaptık. Değerlendirme sonucunu bekliyoruz. Çünkü bir sandıkta toplama hatası olmuş, 101 oy bize değil başka partiye yazılmış. Şimdi bize geçti. Şimdiki hesaplarımıza göre 136 oyla Milliyetçi Hareket Partisi bizden önde. Bizim 6'ncı sıra adayımızın milletvekili seçilmesi için bu sayının 3 katı oy almamız lazım. Yaklaşık 408 oy civarında, yani bu itirazımız sonucunda 408 oyu biz alırsak 6 milletvekili Samsun'dan çıkarmış oluruz."

Öte yandan, AK Parti'nin yaptığı itirazı sadece Havza ilçesinde kabul edilmezken, 16 ilçede geçersiz oylar yeniden sayılıyor.

Giresun'da 5 bin 914 oya itiraz

AK Parti Giresun İl Başkanlığı, geçersiz sayılan 5 bin 914 oyun tekrar sayılması için başvuruda bulundu.

Giresun'da bin 272 sandıkta 268 bin 854 oy kullanıldı, oyların 262 bin 940'ı geçerli sayıldı. Buna göre, bin 330 fark ile 3'üncü milletvekilini çıkarma şansını kaybeden AK Parti, seçim kuruluna itirazda bulundu.

Seçim sonuçlarının AK Parti'nin lehine dönmesi durumunda MHP, 48 bin 535 oyla kazandığı bir milletvekilini kaybedecek.

İstanbul'da 4 bağımsız adaydan itiraz

İstanbul'da emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu'nun da aralarında yer aldığı 4 bağımsız aday, oy pusulalarının kanunlara uygun düzenlenmediği iddiasıyla seçim sonuçlarına itirazda bulundu.

Türkiye'de 7 Haziran'da gerçekleştirilen 25. Dönem milletvekili genel seçimleriyle ilgili parti ve bağımsız milletvekili adaylarının aldığı ve henüz resmileşmeyen oy oranları, il seçim kurulları tarafından tutanak altına alındı.

Resmi olmayan bu sonuçlara, bağımsız aday olduğu İstanbul üçüncü bölgeden 15 bin 180 oy alan emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu ile aday oldukları birinci bölgeden 372 oy alan Ersan Göksöz, 648 oy alan Levent Sekban ve bin 737 oy alan Mihriye Nevra Ölçer itiraz etti.

İstanbul İl Seçim Kurulu'nun bulunduğu Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen adaylar, itiraz dilekçelerini kurula sundu.

Adaylardan Ersan Göksöz'ün dilekçesinde, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde, İstanbul seçim çevreleri için Yüksek  Seçim Kurulu (YSK) tarafından basılan oy pusulaların, 2839 Sayılı Milletvekilliği Seçimi Hakkındaki Kanun'un 26. maddesi ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 14/1. maddesine uygun olmadığı iddia edildi.

İzmir'de 4 parti itiraz etti

İzmir'de, milletvekili genel seçimine ilişkin CHP 14, AK Parti 5, HDP ise 4 sandıkta sonuçlara itirazda bulundu.

CHP İzmir İl Sekreteri Osman Peri, yaptığı açıklamada, aralarında Aliağa, Bornova, Karabağlar, Buca, Urla'nın da bulunduğu bazı ilçelerde sandık sonuçlarına itiraz ettiklerini bildirdi.

İtirazların sandıklardaki birleştirme tutanaklarıyla  seçim kurulu tutanakları arasındaki farktan kaynaklandığı dile getiren Peri, "7-8 ilçede YüksekSeçim Kurulunun girdiği verilerle bizim girdiğimiz veriler arasında çelişkiler var. Onların düzeltilmesi için 9'u birinci bölgeden olmak üzere 14 sandık sonucuna itiraz ettik, sonucu bekliyoruz" ifadesini kullandı.

AK Parti İzmir Seçim İşleri Başkanı Özgür Hizal ise Buca'da bazı tutanaklarda kaydırma olduğu için 5 sandıkta itirazda bulunduğunu belirtti.

HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur, birleştirme tutanaklarıyla seçim kurulu tutanakları arasındaki farkın ortadan kaldırılması için Buca, Çiğli ve Karabağlar'da toplam 4 sandıkta sonuçlara itiraz ettiklerini kaydetti.

Kocaeli'de MHP 400 sandığa itiraz etti

MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, yaptıkları çalışma doğrultusunda Kocaeli genelinde 400 sandıkta çıkan sonuçlara itiraz ettiklerini belirterek, ilçe başkanlarının seçim kurullarına itiraz dilekçelerini ilettiğini ifade etti.

Ünlü, 400 sandıktan 2 binin üzerinde oy beklediklerini kaydederek, bu oyların çıkıp, hanelerine eklenmesi durumunda Kocaeli'de ikinci milletvekilini çıkarabileceklerini söyledi.

Kocaeli İl Seçim Kurulundan alınan bilgiye göre, MHP'nin dün yaptığı itiraz, İzmit, Derince ve Kandıra ilçe seçim kurullarınca reddedildi.

Gebze, Körfez, Dilovası ve Karamürsel'de itiraza ilişkin toplantı yapılacağı, Darıca, Gölcük, Çayırova, Başiskele ile Kartepe ilçe seçim kuruları itirazları kabul ederek ilgili sandıklarda sayım yaptığı öğrenildi.

Çankırı'da 12 ilçe için yapılan itirazlardan 3'ü reddedildi

MHP Çankırı İl Başkanı Çetin Kapdan, 12 ilçenin tamamında seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini bildirdi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, kentten iki milletvekilini de AK Parti'nin çıkarttığını anlatan Kapdan, "Bizim tespitlerimize göre oyumuzun daha fazla olması gerekiyor. Tüm ilçelerde özellikle sandık tutanaklarına yönelik tespit ettiğimiz hatalarla ilgili itirazımızı yaptık" diye konuştu.

Kapdan, yaklaşık 400 sandık sonucuna itiraz ettiklerini belirterek, amaçlarının kentten bir milletvekili çıkarmak olduğunu söyledi.

Alınan bilgiye göre, MHP'nin seçim sonuçlarına ilişkin itirazı Çankırı merkez ilçe ile Yapraklı ve Korgun ilçelerinde seçim kurullarınca reddedilirken, diğer ilçelerde kurulların itirazı değerlendirmek üzere toplanacağı kaydedildi.

Van, Iğdır ve Muş'ta yapılan itirazlar

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Van'ın 13 ilçesindeki seçim sonuçlarına itirazda bulunarak, seçimin iptalini ve oy sayımının yeniden yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

İtiraz dilekçelerini ilçe seçim kurullarına sunduklarını belirten Soğanda, gerekçelerinin ise tüm ilçelerde açık oy kullanılması, okul önlerindeki bloklaşma ve gruplaşmalarla hem seçmenin hem de sandık başkanlarının baskı altına alınması, müşahitlerinin tehdit edilmesi gibi nedenlerden oluştuğunu dile getirdi.

MHP Iğdır İl Başkanı Özcan Günsoy, milletvekili genel seçiminde sayılan oyların yeniden incelenmesi için seçim kuruluna itirazda bulunduklarını söyledi.

Günsoy, HDP'nin geçen seçime göre yaklaşık 30 bin oy artışı sağladığını, bunun anormal bir artış olduğunu belirtti.

Muş Merkez İlçe Seçim Kurulu, AK Parti ve HDP'nin bazı bölgelerdeki seçim sonuçlarına itirazını reddetti.

AK Parti il yönetiminin, seçimlerde HDP'nin Malazgirt, Varto, Bulanık ve Hasköy ilçeleri ile Konukbekler beldesi, Üçevler ve Çiçekli köylerinde toplu oy kullandığı, HDP il yönetimi ise Hasköy ilçesi ve Sungu beldesinde seçim görevlilerinin okullara alınmadığı iddiasıyla 8 Haziran'da merkez ilçe seçim kuruluna itirazda bulundu.

Merkez ilçe seçim kurulu, yaptığı değerlendirmede, her iki partinin itirazını kabul etmedi.

Diyarbakır'da geçersiz oylara itiraz

AK Parti, Diyarbakır'da geçersiz oyların yeniden sayımı için itirazda bulundu.

AK Parti İl Başkanlığından ilçe seçim kurullarına verilen dilekçelerde, Diyarbakır genelinde 19 bin 751 oyun tutanaklara geçersiz olarak işlendiği belirtilerek, "Söz konusu geçersiz oyların tekrar incelenmesi hususunda itiraz etme zorunluluğumuz hasıl olmuştur. Zira 3-4 bin kadar oyla partimizin vekil sayısının artacağı göz önüne alındığında, geçersiz oyların tekrar sayımı ve incelenmesi noktasında itirazımızın kabulü gerekmektedir'' ifadesine yer verildi.

AK Parti Diyarbakır Siyasi ve Hukuki Başkanı Mustafa Sarıhan, açılan bazı sandıklarda yapılan sayımlarda oyların tamamının bir partiye çıktığını dile getirerek, bunun hayatın olağan akışına aykırı olduğunu söyledi.

Geçersiz oyların yeniden sayımı için itirazda bulunduklarını bildiren Sarıhan, seçim kurullarına yaptıkları itirazın reddedilmesi durumunda konuyu üst mercilere taşıyacaklarını kaydetti.

Batman ve Konya'da itirazlar reddedildi

Batman'da ise AK Parti İl Başkanlığı'nın 65 sandıkta oy sayımının yeniden yapılmasına yönelik itirazı, Batman İl Seçim Kurulu Başkanlığınca reddedildi.

Konya'da Millet Partisi milletvekili adayı Mehmet Ali Küçükgüzel, il genelinde seçim sonuçlarına itiraz etti.

İl Seçim Kurulu'ndan alınan bilgiye göre, Millet Partisi milletvekili adayı Mehmet Ali Küçükgüzel, partisinin oylarının düşük çıkması iddiası üzerine il genelindeki seçime itirazda bulundu.

Küçükgüzel'in itirazı, İl Seçim Kurulunca reddedildiği bildirildi.

Şanlıurfa'da AK Parti ve HDP'den itiraz

Şanlıurfa'da, milletvekili genel seçimine ilişkin HDP ve AK Parti seçim sonuçlarına itiraz etti.  

HDP Şanlıurfa İl Eş Başkanı Sevda Özbingöl, gazetecilere yaptığı açıklamada, kırsal alandaki 200 mahallede blok oy kullanıldığı iddiasıyla İl Seçim Kurulu'na itirazda bulunduklarını belirtti.

İtirazda bulundukları alanlardaki oyların seçimin sonucunu değiştirebileceğini dile getiren Özbingöl, "Biz, bize verilen bütün oyları koruduk, bize verilmeyen oyların da takipçisiyiz ancak Urfalı bütün seçmenin iradesinin ve isteğinin sandığa yansıması ve sandıktan da aynı şekilde çıkmasını istiyoruz. Kimseye verilmeyen oyun kimsenin hanesine yazılmaması gerektiği kanaatindeyiz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati de Viranşehir ilçesine bağlı Büyükmutlu Mahallesi'nde bir okulda toplu oy kullanıldığına ilişkin iddialar üzerine buradaki sandıklarda kullanılan oyların iptal edilmesi yönünde ilçe seçim kuruluna müracaatları olduğunu açıklamıştı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Secim-Sonuclarina-16-Ilden-Itiraz-Geldi/395831