Pankartlarıyla Meclis önüne gelen öğrenciler düdüklerle hükümete tepki gösterirken, “Birlik Mücadele Dayanışma”, “Gençler Burada Vekiller Nerede”, “Faşizme Ölüm Gençlere Hürriyet”, “Biz De Göç Etmek İstemiyoruz” sloganları attı ardından basın açıklaması okudu.
İnisiyatif adına yazılı açıklamayı okuyan Esra Halkın, daha önce (10 Haziran) Bakanlıkla yapılan görüşmede Eczacılar Birliği, üniversiteler ve eczacılık öğrencilerinin fikirlerinin alınacağının söylenmesine rağmen, hiçbir şekilde üniversitelerin ve öğrencilerinin bilgilendirilmediğini savundu.
350 metre kuralının ülkedeki mevcut şartlarla yeni eczane açılışını imkânsız kıldığını kaydeden Halkın, 350 metrenin çok büyük bir alan olduğunu ve bunun yasakla eş anlamlı olacağını söyledi.
Halkın, tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyette bulunan eczanelerin bu tüzükte belirtilen tüm kurallardan muaf tutulmasının eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu da iddia etti.
Eczacılar Birliğini daha duyarlı olmaya ve makul kararlarla geleceğin eczacılarına yanaşmaya çağıran Halkın, iki tarafın da mesleklerini icra edebilmeleri için uzlaşı tarafı olduklarını aksi halde yasal yollara başvurmaktan kaçınmayacaklarını da açıkladı.
ÖZCENK’TEN ÖĞRENCİLERE DESTEK GELDİ…
UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk, Meclis dışına çıkarak öğrencilere destek verdi.
Tüzüğün aceleyle hazırlandığını Anayasaya aykırılıklar içerdiğini ve düzeltileceğini savunan Özcenk, tüzüğün hâlihazırda üniversitelerde öğrenim gören öğrencileri kapsamaması gerektiğini dile getirdiklerini kaydetti.
Yasanın çıkmasının ilerde şimdi eczacılık okuyanları da korumaya alacağını ifade eden Özcenk, buna karşın bunun daha önce söylenmiş olması gerektiğini ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığının konunun üzerinde durup önümüzdeki 5 yıllık dönem için ihtiyaca göre bir planlama yapması gerektiğinin altını çizen Özcenk, Bakanla konuyu detaylı konuşacağını ve bu yanlıştan dönüleceğinden emin olduğunu söyledi.
GÜLLE: “TÜZÜĞÜ SADECE BİR MESAJ OLARAK DÜŞÜNÜN”
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de Meclisten çıkarak öğrencilerle konuştu.
Eczacılık öğrencilerin ilerde sağlık sisteminin önemli bir parçası olacaklarını kaydeden Bakan Gülle, sağlıkta yeniden yapılanmaya gidildiği bir dönemde, bu yeniden yapılanmanın içerisinde eczacılığın da bulunduğunu, her yönüyle konuyu ele alan bir yasa çalışması yapıldığını hatırlattı.
Gülle yarın saat 15.00’te öğrenci temsilcilerinden oluşan 5 kişilik bir grubu Bakanlıkta kabul edeceğini ve bilgilendireceğini söyleyerek, yasanın genel mantığına bakıldığında önceliğin yeni eczane açılmaması olduğunu belirtti.
Üniversite 4 ve 5. sınıfta olanların yasadan muaf tutulacağını bu yıl üniversiteye girenlere ise yasanın uygulanacağını kaydeden Bakan Gülle, yasanın mantığının oluşturulduğu anda tüzüğün de bu mantığa göre değişebileceğini anlattı.
Yeni bir yasa taslağı hazırlanırken öğrencilerin de bunun bir tarafı olacağının altını çizen Gülle, oluşturulacak yasaya göre tüzüğün yeniden düzenleneceğini söyledi.
Gülle “Sadece bu tüzüğü bir mesaj olarak düşünün” diyerek tüzüğün en büyük amacının eczacılık fakültelerine yeni gireceklere mesaj vermek olduğunu kaydetti.
Eylemciler Bakan Gülle’yle görüşmenin ardından Meclis önünden ayrıldı.