Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı Başkanlığında Antalya Akra Barut Otel’de gerçekleşen toplantıya ATSO Genel Sekreter Yardımcısı Ercan MUTLU, AESOB Başkanı Abdullah SEVİMÇOK, TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güner, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ ve Dünya İşitme Engelliler Turizm Derneği Başkanı Sami Demiray katıldı.
Dünya çapında tanınırlığı ve turizm sektöründeki başarılarından dolayı “İşiten Türkiye Projesi”nin pilot bölge olarak Antalya merkezli hayata geçirildiğini belirten Bakan Yardımcısı Arıcı, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 3 milyon, dünyada da 600 milyona yakın işitme engelli bulunduğunu belirtti. Ülke turizmine önemli bir vizyon kazandırma amacıyla turizm sektörü temsilcileri ile "İşiten Türkiye" ve turizmin başkenti Antalya için "İşiten Antalya" projelerini hayata geçirmek istediklerini anlatan Arıcı, projenin uygulama alanları için buluştuklarını kaydetti.
Türkiye'nin 2023 hedeflerinden bahseden ve turizm için 50 milyon misafir, 50 milyar dolar gelir hedeflediklerini hatırlatan Arıcı, bu hedefe ulaşmak için turizmi çeşitlendirmeye yönelik adımlar attıklarını bildirdi.
Bakan Yardımcısı Arıcı, proje için Antalyalı kamu kurum ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerine önemli roller düştüğünü belirtti.
- Çalışanlara işitme dili öğretilecek
Proje çerçevesinde ilk olarak eğitim çalışmalarına ağırlık vereceklerini anlatan Abdurrahman Arıcı, "İlk etapta turizm sektöründe çalışanlara işitme dili eğitimi verilecek. Eczanelerde, otellerde, resepsiyonda, restoranda işitme engellilerle doğrudan temasa geçebilecek kişilerin olması, o dilin konuşulması gerekiyor" dedi.
Tur operatörlerinin, otel yöneticilerinin eğitilmesini sağlayacaklarını ifade eden Arıcı, sivil toplum kuruluşlarıyla da işitme engellilere ulaşacaklarını kaydetti.
İşitme engellilerle kurulacak diyaloğun turizme önemli bir katkısı olacağına işaret eden Arıcı, dili kullananların da çeşitli ayrıcalıklardan yararlanacağını söyledi. Arıcı, "Kamuda yabancı dil bilenlere ek olanaklar sağlanıyor, sonuçta bu da işitme engelliler dili, bu alana gönül veren insanların da ekonomik artıları olacaktır" diye konuştu.
- Proje, etkinliklerde tanıtılacak
Daha fazla işitme engelliye ulaşabilmek için tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyleyen Arıcı, kültür, turizm ve sportif alanlarda yapılacak etkinliklerde projeyi tanıtacaklarını bildirdi.
Projenin bir yıla kadar faaliyete geçmesini temenni eden Arıcı, "Güzel bir projeyle Antalya'nın ve Türkiye'nin karşısına çıkacağız" dedi.
Arıcı, projeye çeşitli bakanlıkların da katkısı olacağını sözlerine ekledi.
Toplantı sonunda ortaya konulan görüşler ışığında 15 maddeden oluşan bir sonuç bildirgesi hazırlandı.
O maddeler şu şekilde sıralandı:
1. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı “İşiten Antalya Projesi"nin ana paydaşı olup yapılacak etkinlikler himayelerinde sürdürülecektir.
2. Antalya ve bölge illeri için çok yönlü yararlar sağlama potansiyeli yüksek olan “İşiten Antalya Projesi"nin amaç, kapsam, uygulama süreci ve çalışma takvimi Antalya Valisi Sayın Muammer Türker’e sunularak, söz konusu projenin Antalya Valiliği'nin olurlarıyla himayelerinde yürütülmesine yönelik çalışmalara başlanacaktır.
3. “İşiten Antalya Projesi"nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Menderes Türel’e hazırlanan bir dosya ile sunumu yapılarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin konu ile ilgili desteği sağlanacaktır.
4. TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerimizin Antalya ili milletvekillerine hazırlanacak dosya bilgilendirme yapılarak sunulacak ve destek vermeleri sağlanacaktır.
5. Antalya ilimizin 19 ilçesinin Sayın Kaymakamları ve Sayın Belediye Başkanları söz konusu proje hakkında bilgilendirilerek, proje çalışmalarına iştirakleri ve proje amaçlarına hizmet edecek şekilde uygulamaların ilçelerde de gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.
6. “İşiten Antalya Projesi"nin sahibi ve yürütücüsü olan "Dünya İşitme Engelliler Turizm Derneği" Başkanı Sayın Sami Demiray projenin yürütülmesi, inisiyatifin geliştirilmesi ve koordinasyonu sağlayacaktır.
7. Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) söz konusu projenin ana paydaşı olup bölge turizminin gelişimine katkı sağlamak ve aynı zamanda kendisine bağlı esnaf ve sanatkârların projenin mali getirilerinden yararlanmalarını sağlayacak şekilde üyelerinin bilgilendirilmesi, etkinliklere katılımı ve desteklerinin devamlılığını gözetecektir.
8. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) söz konusu projenin ana paydaşı olup bölge turizminin gelişimine katkı sağlamak ve aynı zamanda kendisine bağlı meslek gruplarının projenin mali getirilerinden yararlanmalarını sağlayacak şekilde üyelerinin bilgilendirilmesi, etkinliklere katılımı ve desteklerinin devamlılığını gözetecektir.
9. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) söz konusu projenin ana paydaşı olup bünyesinde bulunan otel işletmelerinin turizmdeki bu yeni trende (İşiten Turizm) uyum sağlama adına üyelerinin bilgilendirilmesi, eğitimlere ve etkinliklere katılımın sağlanarak desteklerin devamı yönünde inisiyatif kullanacaktır.
10. Söz konusu proje ile ilgili çalışmalarda bilgi ve deneyimlerinden yararlanılan Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, projenin bölge ekonomisine katkı sağlayıcı ve kırsal/ kentsel alanda yaygın etkisini artırmaya dönük ve eğitim planlama faaliyetleriyle ilgili olarak projeye katkı verecektir.
11. 2016 yılında Antalya’da gerçekleşecek olan çocuk ve çiçek temalı EXPO/Dünya Sergisi’nde İşiten Expo: Mutlu Çocuk Projesi ile kentimizin tanıtımının ve ülkemizin imajının artırılması ile ilgili projenin EXPO 2016 Ajansı ile paylaşılarak hayata geçirilmesi konusunda çalışmaların başlatılması sağlanacaktır.
12. Projenin hayata geçirilmesiyle ilgili olarak maddi manevi büyük destek veren, bu projenin pilot bölge olan Antalya dışında KKTC’de de gerçekleşmesi yönünde çalışmalarda bulunan, bölge turizminin 12 aya yayılması ile Antalya ekonomisinin canlanması ve turizm sezonu dışında da on binlerce sektör çalışanının istihdamının devamının sağlanması konusunda araştırmalar yapan ve söz konusu projeyi kamuoyuyla paylaşarak destek veren Gazeteci–Yazar Sayın Mehmet Kesim’in bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak üzere oluşturulacak kurulda yer alması sağlanacaktır.
13. Söz konusu projenin Antalya’mıza sağlayacağı çok yönlü yararların Antalya iş dünyasının saygın kurumları ve STK’ları ile birlikte yürütülmesi için özel bilgilendirmeler yapılıp destekleri sağlanacaktır.
14. Söz konusu projenin ekonomik ve sosyal yönden yürütülmesi ve geliştirilmesinde, yukarıda sıralanan ana paydaşların kurumsal olarak desteğinin sağlanmasında "Dünya İşitme Engelliler Turizm Derneği" Proje Yönetim ve İnisiyatif Merkezi olarak görev yapacaktır.
15. Bu bildirgede ortaya konulan görüşler; söz konusu projenin gerçekleştirilmesine yönelik olarak paydaşlar tarafından alınan ortak kararlar niteliğinde olup, bildirge 29 Temmuz 2015 tarihinde Dr. Abdurrahman ARICI Başkanlığında ana paydaşlarımızın katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantı sonunda belirlenmiştir.