Benli, Türkiye’den gelen suyun önemine işaret ederek “Bu çok önemli gelişmeyi ve heyecanı, farklı tartışmaların gölgelemesine izin vermeyelim” derken KKTC ile TC arasında su konusunda imzalanan çerçeve anlaşmasının BESKİ’yi reddetmediğini; suyun dağıtımının BESKİ tarafından yapılmasına engel olmadığını söyledi.
Ahmet Benli, Türkiye’den su gelmesiyle su fiyatlarında ciddi bir oynama olmayacağını, bir fiyat artışı öngörülmediğini de açıkladı.
GENEL KURUL VE YÖNETİM KURULU
Gerçekleştirilen ilk BESKİ Genel Kurulu’nun ardından yapılan Yönetim Kurulu toplantısında BESKİ’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, Belediyeler Birliği Başkanı ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli getirildi. Benli başkanlığındaki Yönetim Kurulu’nun ilk basın toplantısı da Lefkoşa Merit Hotel’de yer aldı.
Benli, basın toplantısında yaptığı konuşmada bu sabahki genel kurulda, BESKİ Yönetim Kurulu’na Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser ve Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş’ın getirildiğini; oluşuma Yeniboğaziçi ve Lapta Belediyelerinin henüz dahil olmadığını, profesyonel yönetim kadrosunun ise henüz belirlenmediğini söyledi.
HEDEFLER… KALİTELİ UYGUN FİYATA SU
Benli, BESKİ’nin, halka kaliteli ve uygun fiyata su temin etmek, yılda yaklaşık 200 milyon TL’lik kaynağın yurt içerisinde kalmasını sağlamak, yeni yönetim modeliyle sıkıntı içindeki belediyelere yardımcı olmak, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme iradesini yerine getirmek gibi hedefleri olduğunu kaydetti.
BENLİ: “TARİHİ BİR DURUŞ”
Benli, ülkede ilk kez 28 belediyenin 26’sının, diğer bir deyişle halkın yüzde 93’ünün ikamet ettiği belediyelerin meclislerinin kararı ile ülkedeki suyun yönetiminin belediyelerin oluşturacağı bir şirketle yönetilmesi kararı üretildiğini kaydeden Benli, kararı “tarihi bir duruştur” şeklinde değerlendirdi.
“FARKLI TARTIŞMALARIN GÖLGELEMESİNE LÜTFEN İZİN VERMEYELİM”
Türkiye tarafından yapılan KKTC’ye Su Temin Projesi’yle tarihin akışını değiştirecek bir buçuk milyon Euro’luk yatırım yapıldığını kaydeden ve yatırım için Türkiye’ye teşekkür eden Benli, Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı’ndan suyun ülkeye geldiğini kaydederek, “Bu çok önemli gelişmeyi ve heyecanı, farklı tartışmaların gölgelemesine lütfen izin vermeyelim” dedi.
“PROFESYONEL İŞLETME OLACAK”
Benli, “BESKİ’nin partizan ya da siyasal tercihlere dayalı bir yapısı olmayacaktır. BESKİ tümüyle profesyonel bir işletme olarak çalışacak, bilimsel verilerle ilerleyecek, şeffaflıkla görev yapacak ve attığı her adım ölçülebilir kriterler üzerinden olacaktır” dedi.
BESKİ’nin ülkedeki ve Türkiye’den gelecek su kaynaklarının idaresi için kurulduğunu ifade eden Benli, 131 bin su abonesine verilen hizmet hakkının BESKİ’ye devredilmesini ve kaynakların paylaşılmasını öngördüklerini kaydetti.
Benli, BESKİ’nin hedeflerinin arasında kanalizasyon şebekesinin tüm ülkeye yaygınlaştırılmasının da yer aldığını belirtti.
Türkiye hükümetlerinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üretilen bilimsel projelere ve yönetim iradesine destek vereceğine inandıklarını kaydeden Benli, “Su yönetiminde ‘yerinden yönetim’ ilkesinin dışına çıkılması düşünülemez. Öylesi bir durumda yerel yönetimlerin varlık nedeni, halkımızın iradesi sorgulanır bir noktaya gelir” dedi.
Benli, “Biliyoruz ki, içme ve kullanım suyu ile atık su yönetiminde ihtiyaç duyulan gerekli yatırımların hayata geçirilmesi, bu yatırımların bakım, idame ve yenilenmesi, altyapıdaki eksikliklerin tamamlanması ‘sürdürülebilirlik’ açısından önemlidir” dedi.
“İRADE OLUŞMAYA BAŞLADI”
Belediyeler Yasası’nda su yönetiminin belediyelere verildiğini, su yönetimi konusunda BESKİ’ye verilmemesi halinde tutumun ne olacağı yöndeki soruya karşılık Benli, hükümette bu yönde bir irade oluşmaya başladığını ifade etti.
KAYNAK
Ahmet Benli, kaynak konusunda bir soru üzerine de, şebekede yüzde 40 dolaylarında bir kayıp bulunduğunu, 40 milyonluk bir krediyle kaybın en çok olduğu noktaya müdahale edip kaybı kaynağa dönüştürme gibi bir yaklaşımları olduğunu söyledi.
“ANLAŞMA BESKİ’Yİ REDDETMİYOR”
Alternatif modellerin konuşulduğunu ancak belediyelerin bir çatışma içinde olduğunun doğru olmadığını ifade eden Benli, KKTC ile TC hükümetleri arasında Su Temini Çerçeve Anlaşması imzalandığını, ancak bunun BESKİ’yi reddetmediğini, su dağıtımının BESKİ tarafından yapılmasına engel olmadığını belirtti.
Benli, www.sukibris.com sitesinde tüm proje hakkında bilgilerin bulunduğunu da belirtti.
“SU FİYATLARINDA CİDDİ BİR OYNAMA OLMAYACAK”
Su temininde enerji maliyetlerinin toplam maliyetin yüzde 90’ını oluşturduğunu kaydeden Benli, “Su fiyatlarında ciddi bir oynama olmayacak” dedi. Benli, yatırımlardan dolayı bir fiyat artışının öngörülmediğini belirtti.
Su yönetiminin BESKİ’ye verilmemesi durumunda ne olacağının sorulması üzerine Benli, “360 belediye işçisinin işini kaybetmesi ve suyun fiyatlarının artması…” cevabını verdi.
“HÜKÜMETİN İRADESİ OLUŞMAYA BAŞLADI”
Hükümetin tutumu hakkındaki bir soru üzerine Benli, hükümetin iradesinin oluşmaya başladığını ancak net olmadığını, sürecin başında herkesin belediyelerin oluşturacağı bir oluşumun suyu yönetecek kapasitede olamayacağı düşüncesi bulunduğunu ancak bugün, ‘BESKİ dururken diğer seçenekler düşünülemez’ görüşünün geniş bir kabul gördüğünü kaydetti.
HARMANCI: “SUYU YÖNETMEYE TALİP VE HAZIRIZ”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, proje ile çatışmaya değil, gerçekler ışığında “ev ödevini tamamlamış bir kurum olarak su yönetimine talip” olduklarını ifade etti.
29 Ekim’de suyun Lefkoşa’ya verilmesinin öngörüldüğünü ancak hükümetin bir karar üretmiş olmamasının ne gibi bir durum doğurabileceğinin sorulması üzerine Harmancı, belediyelerin suyu yönetmeye talip ve hazır olduğunu, belediyelerin su yönetimini uzun zamandır yaptığını, bugün için bunun yöntemlerini çağdaşlaştırdıklarını belirterek, “Soru işareti diğer kısımdır, biz de soruyoruz” dedi.
GÜNGÖRDÜ: “POPÜLİST YAKLAŞIMLARDAN UZAK YÖNETEBİLİRSEK…”
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de KKTC’ye Su Temin Projesi’nin Kıbrıs’ın kaderini değiştirecek bir yatırım olduğunu, bu noktada çözüm yönünde fikirlere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türkü’nün proje üretemez yönündeki anlayışının BESKİ ile aşılabileceğine inandığını kaydeden Güngördü, “Bugün suyu doğru yönetebilir, popülist yaklaşımlardan uzak yönetebilirsek belki yakın zamanda katı atık üzerinde de bir çalışma yapabiliriz” dedi.