Lefkoşa Bedesten’de 19 Ekim Pazartesi saat 09.30’da UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri’nin açılış konuşması ile başlayacak seminer 20 Ekim Salı 17.30’da sona erecek.
Seminer mimarlık, arkeoloji, kültürel miras ve koruma ile ilgili akademik ve kamu kuruluşları ve meslek mensuplarının katılımına açık olarak gerçekleşecek.
UKÜ’den yapılan açıklamaya göre, “konu ve kapsam açısından gerek Kıbrıs, gerekse uluslararası anlamda bir ilk buluşma niteliği taşıyan seminer, Arkeoloji, Mimarlık, Kent ve Mimarlık Tarihi Araştırmaları, Koruma ve Planlama gibi konuları ilk kez bir araya getirmesi açısından önem taşıyor”.
Kıbrıs ve Anadolu coğrafyasındaki farklı arkeolojik çalışmaların deneyimlerinin ve arkeolojik araştırma ile ilgili yöntem ve teknik sorunlar ile sit alanlarında gerçekleştirilmiş önemli ve uluslararası mimari uygulama örneklerinin tartışılacağı seminerin temel amaçlarından biri, bu konuda görev ve sorumluluk taşıyan tüm kişi ve kuruluşları; özellikle Kuzey Kıbrıs’taki eski eserler, arkeoloji, müzecilik koruma ve planlama konuları ile ilgili kamu kuruluşları, akademik kurumlar ve meslek çevresi arasında bir iletişim ve farkındalık ortamı sağlamak.
Dört farklı ülkeden çağrılı sunum sahipleri ile Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’den konu ile ilgili 40 kadar kamu kuruluşu ve akademik kurumun temsilcileri seminere katılacak.
UKÜ Rektörlüğü’nün, T.C. Yardım Heyeti, kültürel miras ve mimarlık ile ilgili çeşitli kamu kuruluşlarının destek verdiği seminerde iki dilde yapılacak özgün sunumlar üniversite tarafından yayınlanacak.
Seminerin bu konuda ülke ve bölge ölçeğinde bir merkez olmayı hedefleyen UKÜ tarafından bundan sonra da organizasyonu ve desteklenmesi sürdürülecek bir dizi yeni buluşmanın da öncüsü olması ve üniversitenin geliştirmekte olduğu arkeoloji ve kültürel mirasın korunması konusundaki akademik programlara ve araştırmalar ile lisans üstü çalışmalara ivme kazandırması hedefleniyor.