Bugünden itibaren 6 ay geçerli olacak protokol; ülkede faaliyet yürüten taş ocaklarında yaşanan problemlerin çözümlenmesi, kısa, orta ve uzun vadeli eylem planı hazırlanması ve bunun takvimlendirilerek uygulanmasını kapsıyor.
Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da bugün yer alan törende protokole, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı MMJMO Başkanı Birol Karaman imza koydu.
Buna göre; taraflar ülkede faaliyet yürüten taş ocaklarının adalet, şeffaflık, bilimsellik ve sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yeniden yapılandırılması için işbirliği yapacak.
EYLEM PLANI
Eylem planının oluşturulmasından MMJMO, uygulamasından bakanlık sorumlu olacak.
MMJMO eylem planının hazırlanması esnasında en az iki kez konuyla ilgili sivil toplum örgütleri ve odalarla birlikte geniş katılımlı toplantılar düzenleyecek. Bakanlık ise protokol süresince taşocaklarıyla ilgili tüm belge, döküman ve benzeri raporları veri güvenliğinin de dikkate alarak en kısa sürede MMJMO ile paylaşacak.
MMJMO eylem planı hazırlanması dışında oda üyeleri arasından veya yurtdışından konusunda uzman kurum ve kişilerden hizmet alarak endüstriyel hammadde ve özellikle alçıtaşı ocakları konularında bilimsel rapor hazırlayarak bakanlığa sunacak.
MMJMO eylem planının hazırlanması amacıyla yapacağı çalışmalar için ücret, ödenek ve benzeri madde talepte bulunmayacak. Ancak arazi gezileri için araç tahsisi veya ihtiyaç halinde yurdışından uzman getirilmesi hususundaki ödenekler bakanlığın imkanları çerçevesinde karşılanacak. Protokol bir kereye mahsus olmak üzere 6 ay uzatılabilecek.
ŞAHALİ: “TAŞ OCAKLARI KONUSU ÜLKE GÜNDEMİNE EN ÇOK GELEN SANAYİ ALANI”
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, taş ocakları konusunun ülkenin en fazla gündemine gelen sanayi alanlarından biri olduğunu belirterek, bu ocakların disiplinli şekilde çalıştırılmaları ve ekonomiye katkı yaparken sürdürülebilir şekilde olmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.
Bu konuda süreç içerisinde bazı hataların yapıldığını ifade eden Şahali, protokolle geç de olsa bu hataları telafi etmeye çalışacaklarını söyledi.
Şahali, protokolün; taş ocaklarının bilimsel verilere dayalı olarak değerlendirilmesi, faaliyetlerinim sürdürülebilir şekilde yürütülmesi ve faaliyetleri son bulacak taş ocaklarının da farklı amaçlarla rehabilite edilerek kullanımının sürdürülebilmesi açısından son derece önem taşıdığını belirtti.
Bakan Şahali, MMJMO’nun yapacağı bilimsel çalışmayla, devlet, ilgili bakanlık ve birimlerin yükümlülük ve sorumluluklarının belirleneceğini vurguladı.
KARAMAN: “HERKESİ MUTSUZ EDEN SİSTEMİ TÜM KESİMLERİ MUTLU EDEBİLECEK BİR NOKTAYA TAŞIMAYI AMAÇLIYORUZ”
MMJMO Başkanı Birol Karaman ise bugün önemli bir gün olduğunu belirterek, imzalanan protokolle ülkede en çok tartışılan çevre sorunlarından bir tanesi olan taş ocağı konusunda bugüne dek ortaya konanan çabaların yeni bir aşamaya ulaşacağını kaydetti.
MMJMO’nun toplumda herkesi mutsuz eden bir sistemi, tüm kesimleri mutlu edebilecek bir noktaya taşımayı amçladığını ifade ederek, odanın, kamunun kısa, orta ve uzun vadede alması gerekli bilimsel tedbirleri ortaya koyacağını söyledi.
Karaman, odanın yapacağı çalışmalar hakkında bilgi de sundu.