DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu’nun konuyla ilgili açıklamasına göre, Tüketici Fiyatları Endeksi kapsamındaki 271 maddenin ortalama fiyatlarında, bir önceki aya göre artış,130 maddenin ortalama fiyatlarında ise bir önceki aya göre düşüş gerçekleşti. Tüketici Fiyatları Endeksi’nde yer olan 12 ana grubun, 9 ana grubunda artış, 3 ana grupta ise düşüş tespit edildi.
En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç üründen kavunda yüzde 122.88, beyaz lahanada yüzde 66.32 ve domateste yüzde 59.09 artış; en yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç üründen patlıcanda yüzde 55.88, salatalıkta yüzde 49.18 ve kabakta yüzde 38.74 artış oldu.
Ana mal gruplarında bir önceki aya göre değişim oranı ise şu şekilde gerçekleşti:
“Giyim ve ayakkabıda yüzde 10.68 artış; Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4.01 artış; Sağlıkta yüzde 1.51 artış; Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerinde yüzde 1.14 artış; Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda yüzde 1.08 artış; Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.99 artış; Lokanta ve otellerde yüzde 0.46 artış; Alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.34 artış; Haberleşmede yüzde 0.14 artış; Ulaştırmada yüzde 0.55 azalış; Eğitimde yüzde 0.51 azalış; Eğlence ve kültürde yüzde 0.19 azalış”
En yüksek artış “Giyim ve ayakkabı” ana grubunda gerçekleşti. “Giyim ve ayakkabıda”, yeni sezon ürünlerinin piyasaya gelmeye başlamasıyla artış oldu. “Gıda ve Alkolsüz içecekler” ile “Süt ve süt ürünleri”ne gelen zamlarla taze meyve – sebzeler, mevsimsel fiyat değişimleri nedeniyle artı değer gösterdi.
“Sağlık” ana grubunda ilaç fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle artışlar meydana geldi. “Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar” ana grubunda ise, özellikle tüp gaza gelen zamlardan dolayı yükseliş gerçekleşti.
Döviz kurlarındaki düşüşe bağlı olarak otomobil fiyatlarının da düştüğü ekim ayında “Ulaştırma” ana grubu, en büyük azalış gösteren ana grup oldu. Döviz kurlarındaki düşüşlere bağlı olarak “Eğitim” ve “Eğlence – kültür” ana gruplarında da düşüş meydana geldi.