Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, kadrolanmadan önce kamuya yaptığı hizmetleri fiili hizmet saydırmak isteyen kamu çalışanlarının geri ödeyecekleri, tazminat ve İhtiyat Sandığı Devlet Katkısı faizlerinin ödenebilecek bir orana düşürülmesi için yasal düzenleme istedi.
Özkardaş, hükümete, tüm siyasi partilere ve milletvekillerine bu yönde girişimde bulunma çağrısı yaptı.
Özkardaş, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’e gönderip, dağıtımını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ömer Kalyoncu, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’e yaptığı mektupta, yapılmasını istedikleri yasal düzenleme hakkında bilgi verdi.
Özkardaş, mektupta, Kamu Görevinde Geçici Memur, Geçici işçi, kadrolu işçi ve/veya başka bir statüde istihdam edilip, "19/2000 sayılı Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri Değişiklik Yasası" kapsamında 19 Şubat 2003 tarihinde Kamu Hizmeti Komisyonunca Kamuya atamaları yapılan yaklaşık bin 60 kadar çalışanın, kadrolandıkları dönemdeki Emeklilik Yasası'na göre 30 yıldan fazla hizmetleri olsa bile, emeklilik maaşları 30 yıl üzerinden hesaplanacağı ve fiilen 25 yıl çalışmadan, kadrolanmadan önceki yaptıkları geçici hizmet süreleri fiili hizmetlerinin üzerine eklenemeyeceği ve 25 fiili hizmet yılını doldursa dahi 55 yaşından gün almadan emekli maaşı bağlanamayacağı gerekçeleriyle, 2003 yılında kadroya geçerlerken, yaş ve hizmet sürelerini de dikkate alarak bir çoğu ; geçicilikte geçen hizmetlerinin emeklilik hakkı kazandırması için yasada koşul olan İhtiyat Sandığı Devlet Katkısını ve/veya ikramiyesini devlete bırakmadığını, geriye dönük emeklilik iştirak payını da yatırmadığını anımsattı.
Özkardaş, Başsavcılığın, 21 Şubat 2005 Tarih ve SAV/2005 sayılı, 21 Mart 2008 tarih ve SAV/SAYI 0.00-26/2-08/606 sayılı görüşleri, YİM:58/2006 sayılı mahkeme kararı ile , Kamu Hizmeti Komisyonunca Kamuya atananların , atanmadan önce yaptıkları geçici hizmetlerin tümünün yasal yatırımlar yapılmışsa (19/2000 sayılı Yasa Kapsamındakiler) “Fiili Hizmet” olarak sayılmasını emrettiğini kaydetti.
Bu kararlardan ve emeklilik maaşının hesaplanmasındaki sürenin 30'dan 36 yıla çıkartılmasından sonra 2003 yılındaki koşullara göre geçicilikte geçen yıllarını hizmetten saydırmayan bazı çalışanların emeklilik yaşları da yaklaştığı için kadrolanmadan önce devlette çeşitli statülerde geçen geçicilik yılları ile ilgili olmak üzere İhtiyat Sandığı’ndan aldığı Devlet Katkısını ve/veya aldığı ikramiyesini faizleriyle geri ödeyip, geriye dönük Emeklilik İştirak payını da yatırmak istediklerini ifade eden Özkardaş, ancak İhtiyat Sandığı Devlet Katkısını ödeyecek olanların aldıkları parayı 2003 yılından bugüne kadar olan faizleriyle birlikte ve bir defada ödemeleri gerektiğini söyledi.
Özkardaş, bunun dışında geriye dönük ödeyecekleri E.İ.Payının 60 aya bölünebildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Konuyla ilgili bir örnek vermek gerekirse; kadrolanmadan önce 13 yıl devlette işçi statüsünde çalışan birisi,kadrolanırken almış olduğu kıdem tazminatı olan 10.414.40 TL miktar için faizleriyle birlikte 93.729.60 TL, geriye dönük ödeme yapacaktır. E.İ. Payı olarak evli erkekler için her ay için en son çektikleri brüt maaşlarının %9'u, bekar erkekler veya kadınlar için % 5 'i oranında olmak üzere (70 ile 40 Bin TL arası) öderler. Ayrıca Emekli Sandığı Devlet Katkısını da faizleriyle (Ana paranın 8 katı) birlikte bir defada öderler.
Bunların toplamı yaklaşık olarak; Kıdem Tazminatı + faiz'i 93.729.60 +Geriye Dönük E.İ.P 70.000 TL (Evli erkek için )+ İhtiyat Sandığı Devlet Katkısı da faizleriyle birlikte eklendiğinde toplamda yaklaşık 200 Bin Liranın üzerindedir.”
Kişi kadrolanmadan önce işçi değil de geçici, sözleşmeli veya işçi olup Kıdem tazminatı almamışsa, ödeyeceği miktarın, geriye dönük E.İ payı ve İhtiyat Sandığı Devlet katkısı ile faiz toplamının 120-150 Bin TL arasında olduğunu vurgulayan Özkaradaş, geriye dönük olarak ödenecek E.İ payı 60 aya bölüneceği için ödenebilir ve hatta bu sürenin 60 aydan fazla da yapılabileceğini kaydetti.
Ancak, İhtiyat Sandığına ödenecek miktarın bir defada ve ana paranın 8 katı kadar faizleriyle birlikte olduğu için oldukça yüksek miktarda olacağını ifade eden Özkardaş, bunun bu şekilde ödenmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.
Özkardaş mektubunda şu ifadelere yer verdi:
" 48/1977 Sayılı Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasası'nın 44'üncü maddesi, gecikme zammı oranı ilk ay için %3 ve sonraki her ay ve kesri için %1.5 olarak hesaplanmakta ve 1 Temmuz 2005 tarihinden önce ödeme süresi geldiği halde, kısmen veya tamamen ödenmemiş kamu alacaklarında gecikme zammı, alacağın doğduğu günkü konsolide edilmemiş asli halinin 8 (sekiz) katını aşamaz " maddesine göre 2003 yılında alınan 10.000 TL İhtiyat Sandığı Devlet Katkısı ve/veya tazminat miktarı bugün için 80.000 TL'de faiz eklenerek 90.000 TL'ye ulaşmıştır.
‘Vergi ve Stok Affı ‘ çıkartan mazbata mağdurları için Ana parayla ilgili faiz sınırlaması getiren hükümetlerimizden ve tüm siyasi partilerimizden milletvekillerimizden, kadrolanmadan önce Kamuya yaptığı hizmetleri fiili hizmet saydırmak isteyen kamu çalışanlarının geri ödeyecekleri, tazminat ve İhtiyat Sandığı Devlet Katkısı faizlerini ödenebilecek bir orana düşürmeleri için yasal düzenleme yapılması için girişimlerinizi bekliyoruz. “