Gazimağusa Bölgesindeki 4 Belediye Suyun Yönetimi Sorunu ile İlgili Açıklama Yaptı

7 Aralık 2015 Pazartesi  19:07

Gazimağusa, Beyarmudu, Paşaköy ve Vadili Belediye Başkanları konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyerek, gerekmesi halinde BESKİ’den ayrılabileceklerini ifade ettiler.
 
ARTER
 
Gazimağusa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre basın toplantısında konuşan Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter,  Türkiye’den gelen suyun nasıl yönetileceği ve nasıl dağıtılacağı konusunda net bir sonucun ortaya çıkmadığını, hükümetler arasında da sıkıntı olduğunu belirtti.
 
Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun sevincini yaşamak gerekirken, suyun nasıl yönetileceğinin sıkıntısını yaşadıklarını belirten Arter, bu konunun çok önceden sonuçlanması gerektiğini söyledi.
 
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, konunun projenin başladığı gün konuşulması ve protokolle belirlenmesi gerektiğini, gelinen noktada belediye başkanlarının sıkıntıya neden olduğu izlenimi yaratıldığını, ülkedeki yasaların belediyelere verdiği yetki ve sorumluluklar olduğunu ifade etti.
 
Arter,  Türkiye ve KKTC hükümetleri arasında yapılacak anlaşmalarla tablonun ortaya çıkacağını, “birileri ister birileri istemez” diye bir tartışma yapılmasının doğru olmadığını belirtti.
 
Arter, belediyeleri ilgilendiren bir durum olmasına rağmen ilgili yasalar hazırlanırken belediye başkanlarının olayın içinde olmadığını, işin içinde belediyelerin de olması gerektiğini söyledi.
 
BESKİ konusuyla ilgili “belediyelerin şirketi neden olmasın” dendiğini ifade eden Arter, BESKİ’nin diğer faaliyetlerde de bulunmasını önerdiklerini söyledi.
 
Arter, Su Kurumu Yasası’na da değinerek, “yasanın bir yerlerde hazırlanıp Belediyeler Birliği’nde önlerine geldiğini, belediyelerin bu konuda da dışarıda bırakıldıklarını, yasanın hayata geçebilecek bir yasa olmadığını” savundu.
 
İsmail Arter, BESKİ’nin belediye meclislerinden onay alınıp kurulan bir şirket olduğunu, suyun barajdan belediyelerin depolarına ve evlere kadar ulaşmasının teknik altyapı gerektirdiğini, mali altyapı ve yasaların da olması gerektiğini ifade ederek, istifa noktasına sürükleneceklerse yapacak bir şeyin olmadığını, BESKİ’den ayrılma konusunun da gündemde olduğunu söyledi.
 
EDİP
 
Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, bugüne kadar 3 hükümet döneminde Türkiye ile protokoller imzalandığını, hükümetin protokollere uymasının görevi olduğunu, Türkiye hükümetinin fedakarlıkla suyu getirdiğini, su yönetimiyle ilgili yasaları çıkarmanın da hükümetin görevi olduğunu ifade etti.
 
Edip, dünyada özelleştirmede sıkıntı yaşanmadığını, BESKİ’nin de açılacak ihaleye katılabileceğini, Beyarmudu Belediyesi’nin depodan evlere kadar olan yükümlülüğünü yerine getirdiğini ve tahsilat oranının iyi olduğunu söyledi.
 
Edip, BESKİ konusunu tartışacaklarını ve gerekirse ayrılma durumu olabileceğini ifade etti.
 
TÜLÜCÜ
 
Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü de, BESKİ konusuyla ilgili ortada 655 milyon TL’lik bir yatırım olduğunu, borçlanma konusunu halka nasıl anlatacaklarını düşündüklerini söyledi.
 
Tülücü, yasaları yapması gerekenin Meclis olduğunu, eğer suyu belediyelere veren su kurumunda eksiklik varsa bunun hükümet tarafından düzeltilmesi gerektiğini, BESKİ  ile ilgili konuyu konuşup bir karar vereceklerini kaydetti.
 
ADAHAN
 
Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan ise su yönetimi ile ilgili toplantı yapacaklarını, güvensizlik ortamda BESKİ’den ayrılmayı da düşündüğünü söyledi.
 
“Nüfusu 6 binden az belediyelerden 2.7 milyon TL parayı götürerek bugün hem Belediyeler Birliği’ni hem de BESKİ olayını şu andaki mevcut yapı ve yönetim tartışılır bir noktaya taşımıştır” diyen Adahan, yap-işlet-devret modeliyle su sorununun çözülebileceğini kaydetti.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Gazimagusa-Bolgesindeki-4-Belediye-Suyun-Yonetimi-Sorunu-ile-Ilgili-Aciklama-Yapti/399256