Gazimağusa Belediye Başkanı Arter'den Önemli Açıklamalar

11 Aralık 2015 Cuma  15:40

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Arter toplantıda, su konusuyla ilgili açıklamalar yaparak, Gazimağusa’ya su verilmeme gerekçesi olarak “devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan” sebepler gösterildiğini kaydetti. Arter, “Gazimağusa Belediyesi’nin arıtma tesisine borcu olduğu iddiaları doğru değildir. Bu tamamen siyasi bir argümandır. Su üzerinden siyaset yapılmasını tamamen çirkin buluyorum” dedi.
 
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Su İşleri Amiri Naci Taşeli, Mali Şube Amiri Zeki Rado ve Projeler Şube Amiri Abide Başman Eryaşar’ın da hazır bulunduğu toplantıda, su konusu başta olmak üzere birçok konuda hem ilk ağızdan bilgi verdi hem de muhtarların görüşlerini aldı.
 
Meclis toplantılarının da belediyenin ilgili şube amirlerinin sunumlarıyla şeffaf şekilde yapıldığını ifade eden Arter, muhtarları da meclis toplantılarına davet ederek, şehrin nasıl yönetildiğini herkesin görmesini istediğini, bundan rahatsızlık değil memnuniyet duyacağını kaydetti.
 
18 KASIM’DAN BERİDİR SU KONUSUNDA BÜYÜK SIKINTI VAR
 
Arter, 18 Kasım’dan itibaren su konusunda büyük bir sıkıntı yaşadıklarını, Gazimağusa’nın Güzelyurt’tan gelen su ve Deniz Suyu Arıtma Tesisi olmak üzere 2 büyük su kaynağı olduğunu, şehrin günde 10 bin tonluk su ihtiyacının 5 bin tonunun Güzelyurt’tan, 4 bin tonunun ise arıtma tesisinden karşılandığını, “DAÜ ve askerin payı çıktığında 2 bin 500 tonun kente verildiğini” ifade etti.
 
Arıtma tesisinin ünitelerinin bakıma alınması nedeniyle su miktarının düştüğünü, ancak Güzelyurt’tan gelen suyun düşeceğinin hesapta olmadığını, 5 bin ton gelmesi gereken suyun 2 bin ton civarına düştüğünü, 10 gün boyunca suyu haftada iki kez dönüşümlü olarak verdiklerini, yazı yazarak konunun aciliyetini Su İşleri Dairesi’ne bildirdiklerinde, “bir arıza vardı tamir ediyoruz, elektrikler kesildi tamir ediyoruz, biz bir bakalım sebebini size söyleyelim” diye gerekçeler gösterildiğini, bunların doğru argümanlar olmadığını ifade etti.
 
“Evde su olmayan vatandaşa bu gerekçeleri söyleyemem, söylesem de bir şey ifade etmez. Tek bir cevabı olmalı bunun: ‘evde su akacak’… Başka yolu yoktur bunun, elektrik kesildiydi, su bittiydi, boru patladıydı gibi şeylerle vatandaş ilgilenmez. Ben kendimi vatandaşın yerine koyarım ve su alamadığında yaşadıkları sıkıntıları anlayabilirim” diyen Arter, bu mazeretlerin kabul edilemez olduğunu söyledi.
 
“LEFKOŞA’DA SU SIKINTISI YOK”
 
Belediye Başkanı İsmail Arter, “Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’nin su miktarının artırılacağını söylediğini” aktararak, bu konuşmanın ardından hafta sonu suyun sıfıra düştüğünü, herkesin bu işi ciddiye alması için İçişleri Bakanlığı’na, Başbakanlığa, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na ve Gazimağusa Kaymakalığı’na yazı yazdığını, su konusunda büyük bir kriz olduğunu ve vatandaşların bu mağduriyete dayanacak gücünün kalmadığını söylediğini anlattı.
 
Deniz Suyu Arıtma Tesisi’nde ek ünitelerin devreye gireceğini ve su miktarının yükseleceğini, ancak Güzelyurt’tan da su gelmesi gerektiğini ifade eden Akter, “Türkiye’den gelen su var, törenini yaptık ancak hükümetler arası anlaşmalar netleşmediği için bunu kullanamıyoruz. Madem ki bu su az geliyor Güzelyurt’tan, bu sıkıntıyı Lefkoşa ile pay edelim, biraz oradan kesin bize verin dedim. Sayın Mehmet Harmancı’ya sordum ‘orada sıkıntı var mı?’ diye ama orada sıkıntı yok. Orası alıyor arta kalan da bize geliyor. Gazimağusa’daki su sıkıntısından çok büyük bir rahatsızlığım var“ diye konuştu.
 
“Siyaset olur anlarım ama suda siyaset olmaz. Bu belediye başkanı bize su vermez denmesini hazmedemem. Öyle bir şey yok. Su gelmiyor” diyen Arter, belediyenin kendi imkanlarıyla elektrik borcu olan Maraş’taki 2 kuyuya geçici elektrik bağlatarak, 1000 ton günde su sağladıklarını, birkaç gün içinde arıtmanın da devreye gireceğini söyledi.
 
“SU ÜZERİNDEN YAPILAN SİYASETİ ÇİRKİN BULUYORUM”
 
Gazimağusa Belediyesi’nin sudan kar etmediğini, her ay denizden arıtılan suya 400 bin TL civarı peşin para ödediklerini, toplamda geçen sene sudan toplanan paranın 5 buçuk milyon TL olduğunu, ancak personel giderleriyle birlikte 8 milyon TL giderleri olduğunu belirten Arter, şöyle konuştu:
“Arıtma tesisinden alınan su maliyetleri yukarıya çekiyor, Gazimağusa Belediyesi’nin arıtma tesisine borcu var iddiaları doğru değildir. Öyle bir borcumuz yoktur. Bu tamamen siyasi bir argümandır ve bunu tamamen çirkin buluyorum, su üzerinden siyaset olmaz. Başka bir konuda yanlışlık olsa eksikse tamamlarız. Yanlışsa dönmesini de biliriz. Ama doğru bildiğimden sapmam. Bunu herkes bilsin. Demokrasi gereği seçimle göreve geldik alnımızın akıyla bu işi yapıp gideriz. Seçim sonuçlarına tepkisel olarak yalan yanlış şeyler söylemek ayıptır. Her türlü muhalefeti kabul ederim. Ama konunun insani boyutu vardır. Dozu kaçıyor söylenenlerin.”
 
Belediyenin mali durumuyla ilgili de konuşan Arter, memuriyetten geldiği için bürokratik bir tarzı olduğunu, iş zamanı iş yaptığını, “her ne kadar iyi bir belediye devralmasa da”, “enkaz devraldım sözlerini benden duyamazsınız” diyerek, belediyenin iyi olduğu dönemlerde 13 milyon 660 bin TL borcu olmadığını, kendisinin bu borçla belediyeyi devraldığını kaydetti.
 
Arter, bugün belediyenin borcunun 11 milyon TL’ye indiğini, borcun ödenmesi için 10 milyon TL borçlanma konusunu belediye meclisine götürdüğünü, geçmiş dönemden kalan borçlar da dahil piyasaya olan borçların ödenmesi için borçlanmak istediğini ifade ederek, mevcut bir borcu kapatmak için yapılandırma yapılmasının belediyeyi batıracağı düşüncesinin yanlış olduğunu, oy çokluğu ile karar aldığını, Maliye Bakanlığı’ndan da onay aldığını, alınacak borcun görev süresinde biteceğini söyledi.
 
“HENDEK VE PERŞEMBE PAZARI PROJESİ’NİN ONAYINI ALDIK”
 
Bütçede yatırıma ayrılan payın yüzde 20 olduğunu, yatırımlar yapılırken bölgelere dengeli hizmet götürüleceğini, bu yönde ihtiyaçların belirlendiğini, Hendek ve Perşembe Pazarı projelerinin kaynağı için onay aldığını, Salamis Yolu’nun kaldırım ve aydınlatması ve yenilenmesi için TC Yardım Heyeti’nin katkı yapacağını ve yasalara göre bu güzergahın düzenleneceğini söyledi.
 
Türkiye’den gelen suyun nasıl yönetileceğiyle ilgili belirsizliğin devam ettiğini, 26 belediyenin BESKİ’yi kurarak şirketleştiğini, BESKİ’nin su ve kanalizasyon işlerine talip olacağını ifade ederek, hükümetin suyun yönetimini BESKİ’ye vermemesi halinde ne olacağını soran İsmail Arter, sadece suyu BESKİ’nin yöneteceğinin söylendiğini, ancak bunun nasıl olacağının söylenmediğini, “belediye başkanlarının sorun çıkardığının” da söylendiğini ifade etti.
 
Gazimağusa Belediye Başkanı Arter, meclis toplantılarının belediyenin ilgili şube amirlerinin sunumuyla şeffaf şekilde yapıldığını, herkesin görüşünün aldığını, gönlünden geçenin oy birliğiyle karaların alınması olduğunu, ancak ön yargılı olarak her şeye “hayır” denmesine yapacak bir şey olmadığını ifade ederek, şehrin nasıl yönetildiğini görmeleri için muhtarları da belediye meclis toplantılarına davet etti.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Gazimagusa-Belediye-Baskani-Arter-den-Onemli-Aciklamalar/399344