Sakız Yutmak Zararlı mı?

14 Aralık 2015 Pazartesi  18:20

7 yıl inanışı doğru mu? Sakız yutunca gerçekte neler oluyor? Sakızların içeriğine bakıldığında kulağa mantıklı geliyor çünkü sakızlarda sindirilemeyen öğeler yer alıyor. Ayrıca tıbbi kayıtlarda da sakız yutmakla ilgili ciddi vakalar yer alıyor.

EN KÖTÜ VAKALAR

1998'de bir pediatri dergisindeki makalede sakız yutan çocuklarla ilgili üç vakaya yer verilmiş. İlk vaka iki yaşından beri sakız çiğneyen ve adeta sakız müptelası olmuş 4,5 yaşındaki bir çocuk hakkında. Ailesi çocuğun durumuyla ilgili yardım almak için adım attıklarında çocuk günde 7 tane sakız çiğniyormuş ve her birini de yutuyormuş. Bu birikim tıkanmaya yol açmış ve doktorların tıkanıklığı operasyonla açmaları gerekmiş.

ÖDÜL OLARAK AİLESİNDEN SAKIZ İSTİYORMUŞ

İkinci vakada 4 yaşındaki bir çocuk gün içinde birkaç defa ödül olarak ailesinden sakız alıyormuş. Hatta ilkini hemen yutuyormuş ki yeni bir tane alabilsin. Sonuçta kızın bağırsaklarında farklı renkler de boyutlarda kütleler oluşmuş.

SAKIZLA BİRLİKTE MADENİ PARA YUTMUŞ

Son vaka ise 6 aylık bir çocuğun günde bir tane sakız çiğnemesiyle ilgili. Anlaşılan işi ilginçleştirmek isteyen kız sakızla beraber 4 madeni para yutmaya karar vermiş. İçinde oluşan kitle özel "vücut içinden para çıkartma sistemi" ile alınabilmiş.

SAKIZIN YOLCULUĞU

Tabii bunlar ekstreme vakalar. Hepimiz en az birkaç defa sakız yutmuşuzdur ve bu nedenle problem çıkması çok düşük bir olasılık. Lastiksi kısımların günlük yiyeceklerimize göre sindirim sisteminde daha uzun kalması muhtemel ancak bu da tartışmalı. Çünkü mide sindirilen veya sindirilemeyen yiyeceklerin sindirim sisteminden geçirilmesinde gayet etkili. Çoğu zaman sakızlar sindirilemeyen kategorisine giriyor.

ASLINDA KORKULACAK BİR ŞEY YOK

Sakıza ilk darbeyi tükürüğümüz vuruyor ve sakızın içindeki tatlandırıcıları hallediyor. Ancak sakızların genellikle %30'unu oluşturan doğal ve sentetik sakıza işleyemiyor. Yine de midemiz kasılarak ve gevşeyerek yiyeceklerin yutulup dışarı itilmesini sağlıyor. Yani sakızla beslenmeye başlamadığınız sürece korkmanıza gerek yok.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Sakiz-Yutmak-Zararli-mi/399383