Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı ile Çevre Örgütleri arasında Çam Kese Böceği ile mücadele konusunda; “Biyolojik ve mekanik mücadele yöntemlerini de kapsayan entegre mücadele yöntemleri uygulanması” konusunda görüş birliğine varıldı ve ortak bir deklarasyon yayınlandı.
Bakanlıkta imzalanan deklarasyona Çevre Örgütlerini temsilen Çevre Mühendisleri Odası,Orman Mühendisleri Odası, Kıbrıs Türk Tabibler Birliği ile Biyologlar Derneği imza koydu.
İmzadan önce konuyla ilgili bir açıklama yapan Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, çam kese böceği ile mücadelede bugüne kadar çeşitli yöntemler kullanıldığını anımsatarak, amaçlarının hem doğal çeşitliliği koruyan hem de sürdürülebilir bir yapıda tedbirler almak olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili Çevre örgütleri ile yapmış oldukları istişarelerde tam bir görüş birliğine vardıklarını ifade eden Evren, uygulamaya koyacakları yöntem ile birlikte süreç içerisinde tam bir verim almayı hedeflediklerini söyledi.
Orman zararlılarının, en az orman yangınları kadar ağaçların yaşamına zarar verdiğini vurgulayan Bakan Evren, bu konuda yapılan mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.
SARPTEN: “ÇEVRE ÖRGÜTLERİ İLE BİRLİKTE ADIM ATMAK ÖNEMLİ”
Çevre Örgütleri adına söz alan Hasan Sarpten de konuşmasında, çam kese böceği ile mücadele yöntemi konusunun uzun yıllardır tartışıldığını söyleyerek varılan mutabakat neticesinde ormanlardan kimyasal maddelerin uzak tutulması suretiyle yapılacak çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Sarpten, Bakanlık ile Çevre örgütlerinin birlikte adım atmasının önemli olduğunu ifade ederek: “Bu aslında sivil toplum ile yönetenlerin diyaloğunun bir sonucudur” dedi ve aynı anlayışın devam etmesi durumunda çevre adına iyi sonuçlar alabileceklerini vurguladı.
DEKLERASYON
Bakanlık ile Çevre Örgütlerinin imzaladığı Deklarasyonun tam metni şöyle:
Son yıllarda artan kuraklık ve uygulanan yetersiz orman zararlılarıyla mücadele yöntemlerinden dolayı, orman alanlarında zararlı böcek sayısında artış görülmektedir. Özellikle Kızılçam ormanlarında, pamuksu keseler şeklinde kendini gösteren Çam Kese Böceği bunun başında gelmektedir.
Orman zararlılarıyla mücadele konusunda yapılan uygulamaların zamanlama ve yöntem olarak yeterli olmaması ve günümüzde ekolojik dengenin de bozulmasıyla Çam Kese Böceğiyle beslenen kuşlar, böcekler, parazit ve diğer canlıların sayısında ciddi bir azalma görülmektedir.
Bu amaçla Orman Dairemiz bozulan ekolojik dengeyi yeniden tesis etmek ve orman zararlıları ile mücadele konusunda daha etkili ve doğru mücadele yöntemleri uygulamaya karar vermiştir. Biyolojik ve mekanik mücadele yöntemlerini de kapsayan entegre mücadele yöntemleri uygulanacaktır.
Entegre mücadele yöntemi kapsamında 2016-2017 yılındaki uygulanacak hedeflerimiz aşağıdaki gibidir.
1. 2015 yılı Ekim – Kasım aylarında 54 deneme alanında yumurta koçanı sayımları yapılmış ormanlarımızdaki zarar seviyesi belirlenmiştir. Orta, Fazla ve şiddetli derecede tespit edilen sahalar 2016 mücadele programında öncelikli bölgeler olarak belirlenmiştir. Bu vesile ile 2015 yılında 2000 adet kullanılan feromon tuzağı 2016 yılında 10.000 adet olarak uygulanacaktır. 1 Feromon tuzağı 2,5 hektar alanda etkili olmaktadır. Bu durumda 2016 yılında 25000 hektar alana hükmetmiş olacağız.
2. 2015 yılında kullanılan 400 adet kuş yuvası 2016 yılında 1000 adete çıkarılacaktır.
3. Kuşlar için yapılan 26 adet can suyu havuzları 56 adet ve üzerine çıkarılacak
4. Çam kese böceği parazitlerinin üremelerini sağlayıp çoğaltmak için yapılan 33 adet adacık 50 adete çıkarılacaktır. Bu sayede çam kese böceği parazitlerinin çoğaltılması sağlanacaktır.
5. Predatör böcek Calasoma üretimi için Alevkayası Bölgesinde bulunan laboratuvarımız hazır hale getirilmiştir. Mart ayı başında 3000 adet faydalı böcek çoğaltılıp doğaya bırakılacaktır.
6.2016 Feromon tuzak uygulamasından sonra Mekanik Mücadele kapsamında ihale yöntemi ile yumurta koçanı ve kese toplama yapılacaktır. Ekim, Kasım, Aralık ve 2017 Ocak aylarında uygulanacak bu yöntem ile 400.000 yumurta koçanı ve 1.000.000 adet kese toplamayı hedefliyoruz.
7. Bu arada Silvikültürel orman bakımı ile ormandaki zayıf bireylerin çıkarılıp hem daha sağlıklı ormanlar yaratmak hem de orman zararlılarına karşı direnç sağlamak amacıyla bakım çalışmaları planlanmıştır.
8. Biyolojik mücadelenin bir parçası olan biyolojik larvasit (basillus) ile yerden uygulanmak suretiyle lokal sahalarda mücadele yapılmaya başlanmıştır.
Orman Dairesi Çam kese böceğiyle uzun vadeli (2016-2018) mücadele programını hazırlamıştır. Ormanda doğal dengenin iyileştirilmesi sonucu önümüzdeki yıl Çam kese böcekleri önemli ölçüde baskılanacak ve gerekmesi halinde de yine biyolojik mücadele yöntemleri uygulanarak 3 yıl içinde sorunun kabul edilebilir sınırlar içine çekilmesi sağlanacaktır.
Tüm bu çalışmalar için çevre örgütlerinin destek ve görüşleri alınarak tam bir işbirliği sağlanmıştır.