Siyasi Diyalog Toplantısında Mutabakata Varıldı

25 Ocak 2016 Pazartesi  15:28

Avrupa Birliği ile Diyalog Toplantısı çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile bir araya geldi. Mogherini, yapılan görüşmelerde mutabakata varıldığını belirterek, PKK'ya karşı yürütülen operasyonlar için "Biz hemen bir ateşkes ve Kürt barış sürecine geri dönüşü destekliyoruz. Bölgedeki istikrar ve barış için önemli bir konu" demesi dikkat çekti. Mogherini'den sonra açıklama yapan Bozkır da, "Biz yeni dönemin gereklerini yapmaya hazırız. Bu işbirliğinin güçlü bir şekilde devam etmesi için adımların karşılıklı olması önemlidir" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu,"YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır" dedi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Mogherini ve AB Bakanı Volkan Bozkır ortak basın toplantısı düzenledi.

MOGHERİNİ: MÜZAKERELERE DEĞER VERİYORUZ

Mogherini'nin konuşmasından satırbaşları şöyle: 

"Mülteciler için gerekli yardımı temin edeceğiz. Yine DAEŞ'le savaşta gereken desteği vereceğiz. Biz Ortadoğu Barış Süreci adını veriyoruz bu sürece. Terörizme karşı neler yapabileceğimizi konuştuk. İstanbul'da, Avrupa'da yapılan saldırılar DAEŞ'in ortak tehdit olduğunu gösterdi. Katılım süreciyle ilgili fırsatları sayın komisere bırakacağım ama biz bu müzakerele değer veriyoruz.

İfade özgürlüğü, toplanma ve gösteri hakları, yargı üyelerinin bağımsızlığı hakkında. Türkiye hükümetinin bu konuda yoğun gündemi var. Ekonomik işbirliği içinde üst düzey bir diyalog gerçekleşecek. Enerji iki taraf için önemli. Üst düzey enerji diyaloğunun hız kazanacağını düşünüyoruz. Kıbrıs probleminin halledilmesi konusunda kapsamlı bir çözümü iki taraf da görmek istiyor. Türkiye'nin güneydoğusundaki iç problemleri ele aldık. AB her türlü terörist saldırıyı kınamaktadır. Biz hemen bir ateşkes ve Kürt barış sürecine geri dönüşü destekliyoruz. Bölgedeki istikrar ve barış için önemli bir konu."

BOZKIR: ADIMLAR KARŞILIKLI OLMALI 

Volkan Bozkır'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Ortak çalışma takvimimiz bakımında sonuç odaklı çalışmak istediğimizi ortaya koyduk. Katılım müzakerelerinin canlandırılması ve fasılların yeniden açılması görüştüğümüz önemli konulardandı. Türkiye-AB ilişkilerini tüm boyutlarıyla görüştük. Fasılların açılmasının önemini görüştük. Türkiye'nin siyasi reformlarını da ele aldık. Terörle mücadele konusunu da ele aldık. Bu konuda dünyaya örnek teşkil eden bir ülke konumundadır Türkiye. Vatandaşların her türlü hakkına sahip çıkan bir ülke konumundadır. Başta PKK olmak üzere, tüm terör örgütleriyle mücadele devam edecektir. Zirvelere giden aylarda önemli çalışmalar yapılarak önemli toplantılar olması konusunda mutabıkız.

Enerji konusunda AB Komiseri ile İstanbul'da çok önemli bir toplantı düzenlenecek. Enerji konusu çıkarlardan istifade değildir. Ortaya çıkabilecek sıkıntılı durumlara karşı da birlikte hareket etme platformu olarak ortaya çıkmaktadır. Ekonomi konusunda da dünyaya örnek olabilecek toplantılar gerçekleşecektir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi önemli bir konudur. Türkiye ile AB arasında 150 milyar dolarlık ticaret hacmi söz konusudur. Bu ticaretin 300 milyar dolara varması mümkündür. Bu senenin ikinci yarısında müzakerelere başlayacağız. Biz yeni dönemin gereklerini yapmaya hazırız. Bu işbirliğinin güçlü bir şekilde devam etmesi için adımların karşılıklı olması önemlidir. Bu toplantıda atılacak adımların iki tarafından beklediği şekilde olması konusunda karara vardık."

ÇAVUŞOĞLU: TERÖR ÖRGÜTLERİ MÜZAKERE MASASINDA OLMAMALI

Çavuşoğlu, "Suriye çözüm, kesin çözümdür. Bu süreçte muhalefeti sulandırılmaya dönüş çabalar var. Biz buna karşıyız. Yine muhalefet içinde YPG'nin de yer almasını isteyenler vardır. Suriye'de PKK da, DAEŞ de, El Nusra da kontrol ediyor. Terör örgütlerinin müzakere masasında olmaması gerekiyor. Görüş ayrılıkları var ama tüm ülkelerin Suriye'de ateşkesin sağlanması ve çözüm için üzerine düşeni yapması gerekiyor. Başika'da bizim tüm amacımız Irak'ın DAEŞ'le mücadelesine destek vermektir." dedi.

Çavuşoğlu, Cenevre toplantısının ertelenmesine ilişkin bazı ülkelerin muhalefeti sulandırmaya yönelik çabaları olduğunu belirterek, “Biz buna karşıyız. Özellikle YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır. Bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım" diye konuştu.

"Son zamanlarda DAEŞ'in buraya dönük saldırıları oldu, bizim de buna karşı önlemlerimiz oldu. Irak da bazı ülkelerin kışkırtmasına uğradı. DAEŞ Irak topraklarının yüzde 30'unu kontrol altında tutuyor. Son Biden görüşmemizde güçlerimizi nasıl birleştirebiliriz, DAEŞ'e karşı nasıl etkin mücadele yapabiliriz, DAEŞ'i Irak topraklarından nasıl temizleriz bunları konuştuk."

Mogherini: Biz Cenevre görüşmelerinin yeniden başlaması konusundan umutluyuz. Bu görüşmelerin kapsayıcı olmasını istiyoruz. Bu ortak amacımız zaten. 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Siyasi-Diyalog-Toplantisinda-Mutabakata-Varildi/400089