Dün akşam parti merkezinde gerçekleşen toplantıya DP Ulusal Güçler Milletvekilleri de katıldı.
Toplantı sonrasında ortaya çıkan sonuç, Genel Başkan Serdar Denktaş ve Tatlısu Beledye Başkanı, DP Ulusal Güçler Yerel Yönetimler Sorumlusu Hayri Orçan tarafından kamuoyuna aktarıldı.
Kamuoyuna aktarılmak üzere aşağıdaki açıklama yapıldı.
“Halkımızın yaşam kalitesini yükseltecek olan ‘Su Projesi’nin biran önce hayata geçmesi ve halkımıza iletilmesi, kurak tarım alanlarımızın verimli bir hale dönüştürülmesi DP Ulusal Güçler olarak önceliğimizdir. Bunun hayata geçirilmesi son derece önemli iken, hükümetin bu konudaki kararsızlığı ve tribünlere oynama alışkanlığı oldukça önemli bir zamanı hem halkımıza, hem ekonomimize kaybettirmiş, gereksiz tartışmalarla ilişkilerimiz zedelenmiştir.
Basına dağıtılmış metin üzerinden yaptığımız incelemede, hükümette bulunduğumuz dönemde Türkiye kanadı ile yapmış olduğumuz müzakerelerin oldukça gerisinde bir sonuca ulaşıldığı ortaya çıkmaktadır.
Hükümet, Türkiye’den döndükten sonra ortaya koyduğu manevra ile topu belediyelere atmış, belediye meclislerinin bu kararı vermesini talep etmiştir.
Hükümet eğer, sokak aydınlatmaları sorumluluğunu belediyelerin elinden alıp, elektrik kurumuna aktarırken göstermiş olsa ve su konusundaki yaklaşımda olduğu gibi “belediye meclis üyeleri bu konuda karar versin” demiş olsaydı hükümetin bugün ki yaklaşımını katılımcı demokratik bir yaklaşım olarak kabul eder ayakta alkışlardık. Ne var ki sokak aydınlatması noktasındaki yaklaşım, su konusuna dönünce sorumluluğu üstlenmek istemeyen hükümet ve özellikle CTP kanadı, sorumluluğu belediye meclis üyelerinin üzerine yıkmak istemektedir. Bu kabul edilebilecek bir yaklaşım olamaz.
Somut önerimiz şöyledir; Hükümet, su yasasını ele alarak, yetkiyi oluşturulacak Su Üst Kurulu’na devretmeli, su ve tahsilât birimi işleri ile ilgili belediye personel sayıları her belediye için ayrı ayrı belirlenerek toplam rakam ek cetvel ile bu yasaya eklenmeli ve bu rakamın, merkezi hükümet tarafından karşılanacağı güvence altına alınmalı. Belediyelere toplam su gelirinden (çiro) verilecek pay hesaplanırken her belediyenin alt yapı ihtiyacı kapsamında ele alınmalı, bu konuda görevini yerine getirmiş belediyeler bu anlamda ödüllendirilmelidir.
Tüm belediyelere nüfusa bağlı bir paylaşım yapılması halinde, alt yapısına önem vererek geliştirmiş olan ve tahsilât oranını üst seviyelere taşımış olan belediyelerin cezalandırılması anlamına gelecektir. Bu son derece önemlidir.
Bu konuda üstüne düşen görevi yerine getirmiş belediyelerin cezalandırılması anlamına getirecektir ki bu yaklaşım doğru bir yaklaşım olamaz.
Her bölgedeki DPUG’li belediye meclis üyelerimizden, konunun kendi önlerine gelmesi halinde diğer belediye meclis üyelerine de bu sorumluluğun kendilerinde değil, hükümette olduğunu hatırlatmaları ve oy kullanmamaları çağrısında bulunuyoruz. Sorumluluk Hükümetin ve Parlamentonundur.
Buna bağlı olarak varılan mutabakata uygun ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak parlamentoya getirilmesi ve asrın projesinin biran öce hayata geçirilmesi beklentimizdir.”