Mahkeme kararıyla ilgili olarak Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bu kararın İskele Kaymakamlığı tarafından uygulanması kaçınılmazdır. Ancak bu süreçte, Başbakanlığın ve diğer Bakanlıkların da mahkeme kararına uyarak Kaymakama gerekli desteği vermesi önemlidir” denildi.
Çevre Platformu olarak, koruma altında olan 238 bitki türünün 162’sini, 5 tür memeliden 2’sini, 16 tür sürüngenden 12’sini ve 215 kuş türünden 147’sini barındırdığından, Altınkumsal’ın deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olmasından, coğrafi yapısının doğal değeri bulunması ve tarihi eser kalıntılarına sahip olmasından dolayı Karpaz’daki kaçak yapılaşmaya karşı durdukları belirtildi.
Platform olarak, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesindeki yapıların yasalara aykırı olduğunu defalarca Kaymakamlık ve ilgili tüm dairelere yazılı olarak bildirmelerine rağmen, hiçbir kurumun hiç bir icraatta bulunulmadığı da iddia edildi.
Söz konusu bölgede 150’yi aşkın kaçak yapı bulunduğuna işaret edilen açıklamada, “Mahkeme kararının sadece bugün bu iki işletmeye yönelik olarak kalmaması, adaleti sağlamak açısından da önemlidir” denildi.
Karpaz bölgesinin kalkınması için geçmişte Platform’un önerilerde de bulunduğu kaydedilen açıklamada, öneriler arasında Dipkarpaz köyünde sürdürülebilir turizm uygulaması için “kaçak olarak bulunan tatil amaçlı yapıların köy içerisine alınmasının” bulunduğu da kaydedildi.
Açıklamada, Dipkarpaz köy merkezi içerisinde bulunan birçok tatil tesislerinin de söz konusu kaçak işletmelerden dolayı boş olduğu savunuldu.
Açıklamada, “Karpaz sadece ülkemizin değil tüm dünyanın önemli bir doğa koruma alanıdır. Bu değeri bozmadan, gelecek nesillerimize de aktaracak şekilde pazarlamayı yapabilmemiz hem çevre hem de insanlık için önemli bir gerekliliktir” denildi.