Yeşi Barış Hareketi'nden Yapılan Açıklama şu şekilde:
Yeşil Barış Hareketi, ülkemizin ciddi sorunları arasında yer alan “katı atıklar” ile ilgili yeni bir proje başlatıyor. Bilindiği gibi, atıkların düzensiz bir şekilde doğaya atılması adamızın kuzeyinde giderek artan hava, su ve toprak kirliliklerine yol açmaktadır. “Katı atıklar ve çevreye verdiği zararın boyutunun her geçen gün artmakta olduğu” gerçeğinden hareketle hazırlanmış olan “Umut Tenekeleri” projesi 26 Şubat Cuma akşamı saat 16:00’da, Lefkoşada’ki AB Bilgi Merkezi’nde halkla paylaşılacak.
Çevre sorunlarına dikkat çekmek ve çözümler üretmeyi ilke edinmiş olan Yeşil Barış Hareketi, bünyesinde başlatmış olduğu ve geridönüşümün yaygınlaşması ve sürdürülebilir bir çevre bilincinin geliştirilmesini hedefleyen çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor. Teneke Çocuk’u büyük bir ivmeyle, sıfır bütçe ile bir yılda 16 Belediye’de başarı ile yaşama kazandırıp geliştiren örgüt, Avrupa Birliği tarafından ‘‘Cans of Hopes” – “Umut Tenekeleri” projesine sağlanan kaynakla, temiz ve güvenilir bir çevre adına yapılan mücadelenin çıtası biraz daha yükseltiliyor. Yeşil Barış Hareketi’nin başlattığı, aslında büyük bir profesyonellik gerektiren geri dönüşüm girişimi, geri dönüşümün ülkemizde de yapılabilmesinin bir hayal olmadığını ortaya koymuştur. Alüminyum meşrubat kutusu toplama projemiz halkımızın duyarlılığı, güveni ve sahiplenmesi de diğer bir kazanım olmuştur.
İki yıllık projenin tamamlanması ile ülkemizde uzun yıllardan beridir yapılamayan, sürdürülebilir bir atık yönetim planı geliştirilmesi için gerekli olan bir kısım veriler de elde edilmiş olacaktır. Ayrıca, “Umut Tenekeleri” adı altında Avrupa Birliğinin sağladığı yeni kaynak, geri dönüşüm fikrinin, hedeflediğimiz gibi, tüm ülkemiz genelinde daha sistemli ve donanımlı olarak yerleşip güçlenmesini sağlayacaktır. Verilen hibe sayesinde Kıbrıs’ın Kuzeyi’nde bulunan geri dönüşüm ağının kapasitesinin artarak, ülkemizde atıkların çevre sorunu olmaktan çıkması büyük bir umuttur. Avrupa Birliği’nin verdiği destek ile “Umut Tenekeleri” projesi, halkımızın geri dönüşüm konusundaki farkındalığını artırmakla kalmayıp ayni zamanda geri dönüşümün Kuzey Kıbrıs’ta büyük ölçekte uygulanabilirliğini belirlemek adına gerekli birçok verileri sağlamış olacaktır. Avrupa Birliği’nin hibesi sayesinde mevcut alt yapı güçlendirilebilecek, bu da projenin sürdürülebilir olabilmesini sağlayacaktır.
Gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak ve bu bilinci aktarmak tüm toplum bireylerinin üstlenmesi gereken toplumsal bir sorumluluktur. Unutmamalıyız ki; “doğa insansız yaşar, insan doğasız yaşayamaz”… Bizler ülkemizin geleceğini daha güzel yapmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz... Siz de bize katılınız. Açılışımız etkinliklerimiz tüm halka açıktır.
Saygılar,
Doğan SAHİR