Benter, mesajında, vakıf kültürünün, adanın 1571 yılında fethiyle beraber sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve sosyo-politik alanlarındaki yadsınamaz olumlu etkisiyle kalkınma modelinde itici güç rolü üstlendiğini ifade ederek, bu rolde erkekler kadar kadınların da önemli katkıları olduğu kaydetti.
Kıbrıs’ta kurulan 2 bin 220 vakfın yarısının kadınlar tarafından kurulduğunu belirten Benter, ilk ve son vakıfın kadınların kurduğunu anımsattı. Benter, “Dikkat çeken bir diğer husus da adada kurulan ‘Kadın’ vakıflarının vakfettikleri para, arazi, bağ, bahçe, hane, dükkân vb. gibi hayrat gelirleriyle sarf ettikleri amaçlara bakıldığı zaman, direk sosyal yapıyla bütünleştiğini görmek mümkündür” ifadesini kullandı.
İbrahim Benter, şöyle devam etti:
“Hüma HanımVakfı gelirini fakir ve fukaraya, Hanım Vakfı gelirlerini yurtlarda kalan öğrencilerin masraflarına, Belkıs Hatun Vakfı gelirini Ayasofya Camisi’nin bakımına ve mevlid okunmasına, Ümmühani Hanım Vakfı gelirini Arap Ahmet Paşa Camisi aydınlatma giderlerine, Hıfziye Hanım Vakfı gelirinin fazlasını Lefkoşa Türk Kız Lisesi'nde fakir öğrencilerin ihtiyaçlarına, Şerife Hanım Vakfı gelirini üç öğrencinin üniversite eğitimini tamamlamasına ayırmıştır.”
“Zor durumda ve yardıma muhtaç, pek çok ailenin hayatına dokunan bu kahraman kadınlara, Kıbrıs Vakıflar İdaresi olarak çok teşekkür ederiz” diyen Benter, bugünün dünyasında kadınların kurduğu; özünde hayırseverlik ve karşılıksız iyilik barındıran, pek çok çağdaş vakıf bulunduğu ve bu vakıf ve derneklerin faaliyetlerini fedakar kadınların bitmez tükenmez enerjisi ile yürütüldüğünü vurguladı.