Noterler Sosyal Medyayı Kayıt Altına Alabilecek

7 Mart 2016 Pazartesi  14:13

Noterler, Elektronik Ortamda Tespit uygulamasıyla sosyal medya ve internet sitelerinde görülen bir paylaşımın kaydını yapılabilecek.

Türkiye Noterler Birliği'nden (TNB) yapılan açıklamaya göre, noterlik işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan 1512 sayılı Noterlik Kanunu’na eklenen 198/A maddesi kapsamında, noterlik işlemlerinin tümü e-arşive kaydedilecek ve yasal sınırlar çerçevesinde elektronik ortamda paylaşılabilir hale gelecek.

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren noterlik işlemlerinin elektronik ortamda yapılması imkanını getiren düzenleme ve buna dayalı olarak çıkartılan Noterlik İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında Yönetmelik ile TNB bünyesinde noterlik işlemlerinin tek merkezden ulaşılabileceği bir merkezi e-arşiv oluşturulacak.

ELEKTRONİK ORTAMDA TESPİT BAŞLIYOR

Elektronik Ortamda Tespit uygulaması ile artık internet ortamındaki her türlü veri elektronik olarak tespit edilebilecek. Aynı zamanda bilgisayar, cep telefonu ya da tablet bilgisayar gibi her türlü donanımdaki verilerin de tespiti mümkün olacak.

Yeni dönemi değerlendiren TNB Başkanı Yunus Tutar, "Artık sosyal medyada veya internet sitelerinde gördüğünüz ya da okuduğunuz bir yayını, haberi kayıt altına aldırabileceksiniz. Bu yenilikle TNB portala girerek tespit edilmesini istediğiniz yeri online belirleyebileceksiniz. Sistem arka planda her adımı kaydediyor, hangi sayfayı açtınız, nereyi tıkladınız gibi tüm bilgiler kaydediliyor. Bu veriler ve iz kayıtları özet bilgileri alınarak zaman damgası ile damgalandıktan sonra değiştirilemez bir şekilde TNB Bilgi Sistemleri'ne kaydediliyor ve size bir başvuru numarası veriliyor. Ertesi gün size verilen başvuru numarasıyla ya da TNB web sayfasındaki e-başvuru bölümünden istediğiniz noteri seçip başvuru yaparak noterden tespit tutanağınızı alıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI NOTERLERCE TESPİT EDİLEBİLECEK

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşım ve yazışmaların son günlerde çok gündemde olduğunu, bu tip ihtilaflarda delile ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tutar, “Birisi sosyal medyada sizin hakkınızda bir paylaşımda bulunmuş, dava açacaksınız. Bunun için delil olarak noter tespit tutanağı kullanacaksınız. Ancak siz notere gidene kadar yazan kişi bunu silebilir. Ekran görüntüsünü alsanız bile delil olarak kullanılamayabilir. İşte elektronik ortamda tespit bu gibi durumlarda kullanılabilecek. Her gün, 24 saat çalışan bir sistem. Bu sistem tespit edilen konu ile ilgili yargı sürecinde denetime elverişli bir arşive olanak sağlıyor” bilgisini verdi.

Tutar, 1 Mart’ta yürürlüğe giren Noterlik Kanunu 198/A maddesi ile birlikte noterlikte yeni bir dönem başladığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Noterlik işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasına imkan tanıyan yasal düzenlemeyle, noterlik kurumunun çağın gerektirdiği koşullara göre yeniden yapılanması kapsamında önemli bir adım atılmıştır. Vatandaşlarımız artık TNB web sitesi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek noter randevusu alabilecek. Aynı zamanda noter işlemleri için gerekli belgelerini notere gitmeden online göndererek işlemlerin ön hazırlığını yaptırabilecek.”

Yapılan yasal düzenleme ile başka bir yeniliğin daha devreye alınacağını ifade eden Tutar, noterliklerde imza onayı olmadan gerçekleştirilen ihtarname, ihbarname, çeviri, örnek verme ve tespit gibi işlemlerin artık elektronik imza ile noterliğe gelmeden yapılabileceğini bildirdi.

Tutar, elektronik ortamda hazırlanan noterlik belgesinin de ıslak imza yerine e-imza ile imzalanabileceğini ve noter belgesinin kağıt ortamında olduğu gibi elektronik ortamda e-belge olarak geçerli olacağını vurguladı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'YLA ENTEGRASYON

Dışişleri Bakanlığı'yla gerçekleştirilen entegrasyon ile konsolosluklarda yapılan noterlik işlemlerinin de kaydedilerek saklanacağı bilgisini veren Tutar, yurt dışında yapılan bir vekaletnamenin geçerliliği ile ülkemizde yapılan bir noterlik işleminin doğrulanmasının konsolosluklarda TNB sistemleri üzerinden yapılabileceğini kaydetti.

Yargıda çözüm bekleyen pek çok dosyanın yargılama gerektirmeyen çekişmesiz yargıya giren davalar olduğunu ifade eden Tutar, “Yargı Reformu doğrultusunda atılacak adımlarla Türkiye’deki noterlerin de dünyadaki diğer başarılı örneklerde olduğu gibi önleyici yargıda daha etkin rol almasını hedefliyoruz. Hukuki işlemleri güvence altına alarak birçok konunun yargıya taşınmasını önleyen noterlerin çekişmesiz yargı işlemlerini üstlenmeleri ile yargı sisteminin üzerindeki iş yükü azaltılacak, ihtilafların doğmadan önlenmesi sağlanacak” dedi.

Özellikle taşınmazlar ve çekişmesiz yargı işlemleri için incelemelerde bulunduklarını kaydeden Tutar, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Avrupa ve Güney Amerika ülkelerinde gördüğümüz güçlü sistemlerde neyi, nasıl uyarlayacağımıza ilişkin çalışmalar yaptık. Bu çalışmaları Adalet Bakanlığı’na sunduk. Taşınmaza ilişkin alım satım da dahil olmak üzere tüm sözleşmelerin hukukçu olan noterler tarafından yapılması Türkiye ve vatandaş yararınadır ve bu konuda ısrarcıyız. Geçtiğimiz yıl açıklanan Yargı Reformu Stratejisi ve Eylem Planı’nda noterlerle ilgili bölümde, noterlik sisteminin yeniden yapılandırılması, AB’ye uyum çalışması gerçekleştirilmesi, çekişmesiz yargı işlemlerinde ve gayrimenkule ilişkin işlemlerde noterlere yeni görevler verilmesi gibi başlıklar yayınlandı. 2016 Eylem Planı’nda bir yıl içinde yapılması gerekenler arasında noterlik sisteminin yeniden yapılandırılması da var. Beklentimiz 2016 yılı içinde noterlik yasa tasarısının meclise sunulacağı yönünde. Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan Noterlik Kanun Tasarısı Bilim Komisyonu çalışmalarını tamamlamak üzere. Hazırlanan tasarının görüşlere sunulduktan sonra yasallaşma sürecinin başlayacağına inanıyoruz. Böylece Yargı Reformu'nun Noterlik ayağındaki değişim tamamlanacaktır."



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Noterler-Sosyal-Medyayi-Kayit-Altina-Alabilecek/400853