Biyologlar Derneği'nden Zika Virüsü Uyarısı

18 Mart 2016 Cuma  20:08

Biyologlar Derneği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği merkez binasında düzenlediği “Zika Virüsü Taşıyıcısı Sivrisineklerin Ülkemizdeki Durumu”' konulu basın toplantısında, virüsün yayılmasına neden olan sivrisinekle mücadelede halkın zaman kaybetmeden bilinçlendirilmesi çağrısında bulundu.
 
Virüsün 2016’da 4 milyon insanı etkileyeceğinin tahmin edilmesi, söz konusu sineklerin Güney Kıbrıs’ta varlığının kabul edilmesine rağmen, Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu virüsün yayılmasına yol açan sivrisinek türlerinden ülkede bulunmadığı yöndeki açıklamalarının “üzücü” olduğu kaydedildi.
 
ÖZERDEM
 
Biyologlar Derneği Başkanı Dilge Özerdem basın toplantısındaki konuşmasında, virüsün bir şahıstan Aedes aegypti ve Aedes albopictus isimli sivrisinekler tarafından bulaştırılabileceğini anlattı ve Avrupa Salgın Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin internet sitesinde virüsün yayılmasına neden olan iki tür sivrisineğin ülkede görüldüğüne dair raporların bulunduğunun kaydedildiğine işaret etti.
 
“MÜCADELENİN YÜZDE 50, 60’I HALKA DÜŞER”
 
Larva döneminde söz konusu sivrisinek türleri ile mücadelenin çok önemli olduğunu kaydeden Özerdem, mücadelenin “yüzde 50, 60’ı halka düşer, halkı bilinçlendirmek lazım” dedi.
 
İki tür sivrisinek yanında virüsün cinsel yolla da bulaştığını kaydeden Özerdem, virüse karşı aşının bulunmasının 10 yıllık bir zaman alacağının Dünya Sağlık Örgütü tarafından öngörüldüğünü de belirtti.
 
SİVRİSİNEK TÜRLERİ İÇİN ÇALIŞMA
 
Biyologlar Derneği’nin Almanya Sivrisinek Kontrol Birliği (KABS) ile adadaki sivrisinek türlerinin tam olarak tespit edilebilmesi amacıyla bir çalışma başlattığını kaydeden Özerdem, örnek toplama işleminin başlatıldığını ve nisan aynında KABS yetkililerinin ülkeye ziyaret gerçekleştireceğini kaydetti.
 
“GÜNEY KIBRIS KABUL ETTİ”
 
Hasan Serpten tarafından okunan, basına da dağıtılan basın bildirisinde ise; adını, ilk olarak 1947’de görüldüğü Uganda’daki bir ormandan alan Zika virüsünün, Aedes aegypti ve Aedes albopictus türü sivrisineklerle yayıldığına, Kıbrıs’ın güneyinde “Aedes” sivrisineklerinin varlığının kabul edilmiş ve zika virüsü için alarm verildiğine dikkat çekildi.
 
Buna karşın gerekli bilimsel araştırmalar yapılmadan zika virüsü taşıma potansiyeli olan sivrisineklerin Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunmadığı yönünde Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama yapılmasının son derece üzücü olduğu değerlendirildi.
 
Diğer zika virüsü taşıyıcısı, kaplan sivrisineği (tigermosquitoes) olarak da bilinen Aedes albopictus türü sivrisineğin ülkede bulunduğuna dair veri olmasa da, daha önce Türkiye, Malta, Yunanistan gibi komşu ülkelerde varlığının raporlanmış olmasının söz konusu sineğin Kıbrıs’ta da bulunabileceği ihtimalini kuvvetlendirdiği belirtilen açıklamada, Prof.Dr. Norbert Becker’in sivrisinek kontrolü hakkındaki (Mosquitoes and Their Control, s203-204) kitabında Aedes türü sivrisineğin adada bulunduğunun belirtildiği ifade edildi.
 
“BULUNMA İHTİMALİ VAR VE YÜKSEK”
 
“Bu tür sivrisineklerin bulunma ihtimali vardır ve bu ihtimal yüksektir” ifadesine yer verilen açıklamada, yapılması gereken ülkede ‘‘Aedes’’ türü sivrisineklerin bulunma ihtimalini kabul ederek, halkı tedbir almaya karşı uyarmak ve bilimsel çalışmaları da daha ileriye taşımak olmalıdır” denildi.
 
MÜCADELE
 
Zika virüsü taşıyıcısı Aedes aegypti türü sivrisineklerin gündüz beslenmekte, geceleri ise evlerin içindeki alanlarda, duvarlarda dinlendiklerinden, akşam üstü havaya kimyasallar püskürterek mücadelenin yanlış bir uygulama olduğu savunulan açıklamada, yapılması gerekenin insanların kendi bölgelerinde sivrisinek üremesini engelleyecek tedbir almasını sağlamak olduğu kaydedildi.
 
Bu tür sivrisineklerin 500 metre gibi kısa bir uçuş mesafesine sahip olduğu ve su depoları, su kovaları, yağmur olukları, çiçek saksıları, araba lastikleri, süs havuzlarındaki temiz su birikintilerinde ürediği belirtilen açıklamada, bu durumda bulunan suların boşaltılmasının gerektiği vurgulandı.
 
LARVA DÖNEMİNDE BASİT TEDBİRLER…
 
Açıklamada, “Kimyasal ilaçlamaya hız vermek yerine uçkun haline geçmeden larva döneminde evlerimizde uygulayacağımız basit tedbirlerle “Aedes” türü sivrisineklerle gerçekçi ve akılcı bir şeklide mücadele etmeliyiz” denildi.
 
Zika vakalarının 2014’te Güney Amerika’da artış göstermeye başladığı belirtilen açıklamada, virüsün soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilere neden olduğu ancak bazı insanlarda da hiçbir belirtiye neden olmadığı kaydedildi.
 
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Şubat 2016 verilerine göre virüsün dünya genelinde 33 ülkeye yayıldığı ve havaların ısınmasıyla birlikte bu sayıda artış olmasının beklendiği kaydedilen açıklamada, hastalığın İngiltere, Danimarka, İspanya gibi birçok Avrupa ülkesinde görülmesi nedeniyle WHO tarafından ‘‘global bir tehdit’’olarak tanımlandığı, virüsün 2016 yılı içerisinde 4 milyondan fazla insanı etkilemesinin öngörüldüğü anlatıldı. 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Biyologlar-Dernegi-nden-Zika-Virusu-Uyarisi/401064