Cumhurbaşkanı Akıncı, Dünya Uluslararası Sanat Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve ülkenin dört bir yanından yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte, kültüre sahip çıkmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmanın önemli olduğunu söyledi.
Sunucunun, kendisini kürsüye davet ederken "bizi kırmayarak gelen" diye anons etmesi üzerine Cumhurbaşkanı Akıncı, "Buraya gelmek ve sizlerle birlikte olmak benim için onurdur" dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, etkinliğin düzenlenmesindeki işbirliği ve alın terleri için Değirmenlik Belediyesi ve köy muhtarlığına teşekkür etti. Kültürün yaşamın yansıması olduğunu, bu yansımanın üretilen gıdasıyla, halk danslarıyla, hoşgörüsü, sevecenleği ve misafirperverliğiyle, sanatçısı, yazarı ve kitabıyla bir bütün oluşturduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle konuştu:
"15 Nisan Dünya Uluslararası Sanat Günü, Leonardo Da Vinci'nin doğum günüdür. Da Vinci dünyanın kabul ettiği sanatçı, heykeltraş ve komple bir sanat ve düşün adamıdır. Onun doğum gününün Uluslararası Sanat Günü ilan edilmesi tüm dünyada kabul edildi, kutlanıyor. Böylesi anlamlı bir uluslararası bir günün, KKTC'nin Kalavaç köyünde de bugün kutlanıyor olması, çok anlamlı ve önemlidir."
Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı'nın açılış konuşmasında ifade ettiği "olduğumuz gibi yaşar, yaşadığımız gibi görünürüz" sözlerinin kültürün yaşamın bir yansıması olduğunu ortaya koyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, etkinliğin ilerleyen yıllarda da gelişerek, kesintisiz devam etmesini diledi.
Etkinlik alanında ülkenin dört bir yanından gelen yurttaşlarla sohbet eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yeni yayınlanan üç kitap aldı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, etkinlik alanında stant kuran iki kitabevinden Dr. Filiz Besim'in "Dr. Aydın Sennaroğlu", Efdal Keser'in "Eğreti Hayatlar" ve Ferhat Atik'in "Kendi Divanında Bir Psikanalist: Vamık Volkan" adlı kitaplarını aldı.
Etkinlikte Meclis Başkanı Sibel Siber, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal ve Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı da birer konuşma yaptı.
Etkinlikte müzik dinletileri, halk oyunları gösterileri düzenlendi, Kalavaç köyüne özgü sesta, sini, sele, sepet, dokuma ve çeşitli el sanatları üretimi ve satışı için standlar kuruldu. Ayrıca etkinlik çerçevesinde, otantik binaların kapıları da konuklara açıldı.
FESTİVALDE MOBİL KARAKOL DA TANITILDI
Bu arada Polis’ten verilen bilgiye göre, "Mobil Polis Karakolu" da Kalavaç’taki festivalde tanıtıldı.
"Mobil Polis Karakolu", polis birimlerinden uzak mesafelerde bulunan yerleşim yerlerine giderek burada yaşayan halka, ihtiyaç duyduğu tüm polisiye hizmetleri sunmayı amaçlıyor.
Karakol, işlenmesi muhtemel suç faaliyetlerini önlemek ve işlenen suçlara da anında ve yerinde müdahale edebilmek amacıyla ihtiyaç duyabilecek kontrol, güvenlik, devriye ve trafik hizmetlerinin yapılmasını da sağlayacak. Ayrıca, önemli suçlarda, olay mahallinde gerekli olan tüm soruşturma ve haberleşme işlemlerini bir karakolun sahip olduğu imkanlarla yapacak.