Başbakan Binali Yıldırım, Birleşik Krallığın Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) kararı hakkında, "Türkiye AB yolunda çalışan bir ülke. Gözlemlerimizi, tespitlerimizi, birliğin karar mercileriyle paylaştık. Biz birliğin güçlenerek devamından yanayız. Bu bölgenin, Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı için önemli bir konudur" dedi.
Başbakan Yıldırım, İngiltere'de yapılan referandumdan çıkan sonucu yorumladı. Yıldırım, "İngiltere'de dün bir referandum oldu. İngiltere seçmeni birlikten ayrılma yönünde bir irade ortaya koydu. Aldıkları bu karar, İngiltere halkı için ümit öderim doğru ve haytırlı bir karardır. Bizim söz söylememiz pek bir anlam ifade etmez. Bu kararın asıl muhatabı olan AB bu gelişmeyi çok iyi okumalı ve gelecek vizyonunu gözden geçirmeli. Kapsayıcılığını, koruyuculuğunu bütün üyelerini içine alacak şekilde ideal bir noktada olmadığı ortaya çıkıyor" dedi.
Avrupa Birliği makamlarıyla iletişime geçildiğini söyleyen Binali Yıldırım, "Türkiye AB yolunda çalışan bir ülke. Gözlemlerimizi, tespitlerimizi, birliğin karar mercileriyle paylaştık. Biz birliğin güçlenerek devamından yanayız. Bu bölgenin, Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı için önemli bir konudur. İngiliz seçmenin kaygılarının iyi okunması birliğin gelecekteki durumu hakkında da önemli sonuçlar doğuracaktır. Cameron kampanyasını Türkiye üzerine oturtmasına rağmen, acip laflar etmesine rağmen İngilize seçmeni riayet etmemiştir. Cameron'a İngiliz halkına talimat vermiştir" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin üyelik sürecinde bir referandum yapılıp yapılmaması sorusu üzerine Başbakan Yıldırım, "Türkiye'nin birliğe tam üyelik süreci verilmesi aşamasında bu kararı Trük milleti verir. Biz gerekli çalışmaları yaparız, o gün geldiğinde kararı veren millettir" dedi.
BAKAN SOYLU: RAHATSIZ ETMİŞTİR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İngiltere'deki referanduma ilişkin, "İngiltere'deki referandumda Türkiye üzerinden bir tartışma odağının oluşturulması ülke olarak bizi rahatsız etmiştir. Millet olarak da rahatsız etmiştir. Bunu hak etmediğimizi, orada bir siyasal sürecin parçası olması konusunda Türkiye'nin bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığını ifade etmek isterim" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) yabancı kamu görevlisi öğrencilerin diploma törenine katıldı. Törende gazetecilerin sorularını da cevaplayan Soylu, bir gazetecinin İngiltere'deki referandumun sona erdiğini ve AB'den çıkma kararı aldıklarını hatırlatarak, bu kararın Türkiye ile AB ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusuna, "Olanda hayır vardır. İngiltere'nin verdiği kararın demokratik bir karar olduğunu ifade etmem gerekir. Neticede herkes kendi hür iradesini ortaya koymuş ve bir millet AB ile ilgili yol ayrımını kendi geleceği adına karar vermiştir. Bu AB'nin ilk krizlerinden birisi değildir. AB'nin toplam anayasa krizi, anayasayla karşı karşıya kaldığında ortaya koyduğu kriz de bu krizlerden bir tanesidir. Bunu bir depresif hal olarak değerlendirmek gerekir mi, gerekirse bu halin sonu nerelere varır önümüzdeki günlerde çok yüksek bir ölçekte nitelendirdiğimiz ve kendilerini de öyle nitelendirdikleri Avrupa medeniyeti cevabını bulabilecektir" değerlendirmesinde bulundu.
"TARTIŞMA ODAĞININ OLUŞTURULMASI ÜLKE OLARAK BİZİ RAHATSIZ ETMİŞTİR"
Bakan Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Özellikle İngiltere'deki referandumda Türkiye üzerinden bir tartışma odağının oluşturulması ülke olarak bizi rahatsız etmiştir. Millet olarak da rahatsız etmiştir. Bunu hak etmediğimizi, orada bir siyasal sürecin parçası olması konusunda Türkiye'nin bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığını ifade etmek isterim. Büyük bir ekonomik gücün ve büyük bir siyasal gücün kararını önümüzdeki günlerde veya bir yol farklılaşmasını veya aynı yolda aynı anlayışla devam etmesini hep birlikte göreceğiz. Bizim yolculuğumuz açıktır. Dünyanın ortak değerleriyle ilgili vermiş olduğumuz kararlardan sapmamız da söz konusu değildir. Ama bu Türkiye'nin onurlu bir şekilde kendi hedefleriyle birlikte ancak buluşmasıyla mümkündür. Özellikle bazen nefeslenmeye ihtiyaç vardır ülkelerin, devletlerin, birliklerin, milletlerin. Belki İngiltere'nin aldığı bu karar bir futbol turnuvasının çok ortasındayız. Bir topa basıp etrafındaki gelişmeleri tekrar seyredip, sadece dünyanın bu büyük ülkelerin kendi çıkarlarından ve kendi istifade edebileceklerinden var olduğunu düşünen bir anlayış olmadıklarını anlarlar ve hissederler. Onun için yapılması gereken bu konunun iyice izlenmesi ve irdelenmesidir. İngiltere halkı bir karar vermiştir. Cebelitarık'tan en uç noktasından en merkezi noktasına kadar zannediyorum Avrupa da kendi birikimi ve tecrübesi içinde bu değerlendirmeyi yapacaktır."