2014 yılında 3.5, 2015 yılında 3 milyonu aşkın turistin tatil için seçtiği ve 60 bini aşkın Rus vatandaşının yerleşik yaşadığı Antalya'da, Rusya krizi nedeniyle başta turizm sektörü olmak üzere tedarikçiler de tarihin en kötü dönemini yaşıyordu. Yasakların kaldırılıyor olması, Rusların 'ikinci vatan' olarak gördükleri Antalya'da büyük heyecan yarattı.
TURİZMCİLER DE BULUŞACAK
Putin'in, ticari ilişkiler dahil olmak üzere, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda hükümeti görevlendirmesini değerlendiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Yarın bir gün de parlamentondan bu karar çıkarılıyor. Seyahatin önündeki bütün engeller kaldırılacak. Bilfiil bunlar beyan edildi. Bu çok olumlu bir gelişme. Bugün için moral, gelecek için de ekonomik olarak bakılmalı. Birdenbire çok hızlı döneceği, geçmişte kaybedilen rakamların hemen geri döneceği düşünülmemeli. Çünkü birtakım teknik imkanlar yeterli değil. Ama bu sene de maksimum sayıda Rus misafir ağırlamak için her türlü çaba gösterilecek. Yasak kalktığında birçok teknik iş var. Teknik altyapı hazırlanması zaman alacaktır. Başlamak olmak bile çok önemli. İlk fırsatta sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Putin bir araya gelecek. Cuma günü iki ülke dışişleri bakanları buluşuyor. Biz de sektör olarak en kısa sürede benzer ikili görüşmeler ve ziyaretleri planlıyoruz" diye konuştu.
TARIMDA SONBAHAR PLANLARI DEĞİŞİYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Lideri Putin arasındaki telefon görüşmesinin olumlu geçmesinin normalleşme sürecinin hızlı olacağına işaret ettiğini belirten Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "Dolayısıyla bir an önce gerekli kararlar alınarak yasakların kaldırılıyor olması, bize önümüzdeki sezonla ilgili satış yapma fırsatı sunacaktır. Yaz döneminde yayla üretimi az miktarda sebze ihracatı oluyordu ama sonbaharda örtüaltı üretimle birlikte yoğun ihracatın başlamasını umut ediyoruz. Gerek yaş meyve sebze sektörü, gerek süs bitkileri sektörü için olumlu sonuçlanacaktır. Belki meyve ticareti yakın zamanda yapılabilir. Özellikle üzüm için ve diğer meyve çeşitleri ihracatı için olumlu etkisi olabilir" dedi. Çandır, kayıp pazar olarak düşünülen Rusya ile ilişkilerin düzeliyor olmasının bu yönde üretim planlarını da yeniden şekillendireceğini dile getirdi.
HEMEN MİLYONLARCA KİŞİ GELECEK DİYE DÜŞÜNÜLMEMELİ
Kasımdan bu yana hem dünya, hem bölgemiz, hem de komşularımızda yaşanan olaylardan sonra turizmin ne kadar kırılgan bir sektör olduğunun görüldüğüne işaret eden TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır, "Bu tür olaylarda ülkeler arasındaki ilişkilerde en çabuk etkilenen sektör turizmdir. Son 15-20 yıla bakıldığında bu bize tecrübe oldu. Sektör çok demoralize olmuş ve ticari risklerin arttığı hem turizm hem de tedarikçilerini çok olumsuz etkiliyordu. Yarın hemen milyonlarca kişinin buraya geleceği düşünülmemeli. Avantajımız orada faaliyet gösteren Türk tur operatörlerinin olması, onların izinlerinin açılması önem arz ediyor. Onlar bu süreçte bizden daha fazla darbe yedi" dedi.
'KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM'
İki ülke arasındaki ticaretin gelişmesiyle turizmde Rusya'daki Türk tur operatörlerinin de desteğiyle kalınan yerden devam edileceğini belirten Çorabatır, "Mayıs- hazirandaki kayıplarımızı kapatmamızın imkanı yok. Bu pazarlardan gelen zaten bizim sezon sonu karlılığımızı etkileyecekti. Ama 2017'yi daha olumlu etkileyeceği ve Rusya ve çevresi pazarında daha büyüyeceğini tahmin ediyorum. Bu yılın tatil dönemlerinde 2016'ya da etkisi olacaktır. Bu yıl Rusya pazarının Türk turizminde bir barometre olduğunu da gördük. Bundan dolayı gelecek sene bu potansiyelin üzerine çıktığımızda diğer pazarlar için de fiyat açısından olumlu etkiler olacaktır ve birleşik kaplar düzeni şeklinde düşündüğümüzde piyasayı da dengeleyecektir" diye konuştu.