Ahmet Hızlı yaptığı yazılı açıklamada, Gemikonağı’nda, Cyprus Free Zone & Marine Logistic Ltd.(Portİsbi) firmasının, kendisine kiralanan 1974 öncesi Cyprus Mine Cooperation (CMC) tarafından çalıştırılan maden ocağı ile ilgili, “maden atıklarının geri kazanılması, atık alanlarının iyileştirilmesi ve yeniden kullanıma uygun hale getirilmesi projesi” amacı doğrultusunda ÇED Raporu hazırladığını ifade etti.
Yazısında, ÇED raporunun değerlendirme sonucunu Dernek olarak kabul etmemesindeki gerekçelere yer veren Hızlı, nedenlerden birinin de Şirket’in “madencilikle uğraşan bir firmaya iş ortaklığı yapılması, yeni maden ocaklarının açılması teklifinde bulunması” ve “ÇED raporunda belirtilen tesisin ileri madenciliğe yönelik” olması olduğunu belirtti.
PORTİSBİ firmasının tesis ile ilgili hazırladığı ÇED Raporu ile ilgili yaptıkları çalışmada, çevreye etki edecek 20’ye yakın eksikliği tespit ettiklerini ve bunu da bir raporla Çevre Dairesine ilettiklerini de kaydeden Hızlı, “Bu nedenle ÇED raporu incelemesinde olumlu veya olumsuz çıkacak hiç bir sonucu kabul etmeyeceğimizi, ilgili tesisin kurulmasına kesinlikle karşı olduğumuzu belirtiriz” dedi.
“YANLIŞ DEĞERLENDİRME OLASILIĞI ÇOK YÜKSEK”
Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın Raporun incelenmesi için Çukurova Üniversite’sinden 2 Profesör ve 1 Doçent’ten ücretli hizmet alındığını iddia eden ve eleştiren Hızlı, söz konusu uzmanların geçmişlerinde “cevher hazırlama” dalı bulunmadığını, dolayısıyla raporu yanlış değerlendirme olasılığının çok yüksek olduğunu savundu. Hızlı ayrıca, ÇED raporu inceleme alanında Türkiye ile işbirliği anlaşmasının da var olmasına rağmen yararlanılmadığını iddia etti.
“UZMANLAR BÖLGEDEKİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN UZAK TUTULMAKTA”
Ahmet Hızlı ayrıca, ÇED Raporu incelemesini yapan uzmanların “bölge halkı, bölge sivil toplum örgütleri (STÖ) ve yerel yönetimden uzak tutulmakta” olduğu iddiasında da bulundu.
BEŞ YILDA SONUÇ ALACAK BİR ÇALIŞMA…
PORTİSBİ firmasının tesis ile ilgili hazırladığı Raporda “çevreye etki edecek yirmiye yakın eksiklik” tespit ettiklerini ifade eden Hızlı, Şirketin ayrıca maden alanındaki atıkları temizlemek için 15-17 yıl gibi çok uzun bir süre talep ettiğini, Dernek olarak, bölgedeki Sivil Toplum Örgütleri’nin de desteğini alarak, maden atıklarının temizlenmesi ve alanın tekrar geriye kazanımı için 5 yıl sürede sonuç alacak çalışmanın projesini başlattıklarını belirtti.
Hızlı, PORTİSBİ’nin isminin, kanun dışı olaylarda birçok kez yerel ve uluslararası medyada yer aldığını, bunun da güvensizlik yarattığını belirtti.