TC Başbakan Yardımcısı, Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı Tuğrul Türkeş, KKTC’de Türk Dünyası’ndan gelen gençlerle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, bilgi çağı olan 21. yüzyılda, Türk Dünyası gençlerinin çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma ulaştırılması gerektiğini kaydetti.
TC Başbakan Yardımcısı, Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı Tuğrul Türkeş, KKTC’de Türk Dünyası’ndan gelen gençlerle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, bilgi çağı olan 21. yüzyılda, Türk Dünyası gençlerinin çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma ulaştırılması gerektiğini kaydetti.
Türk dünyasının ortak bir gelecek oluşturması için Türk devletleri arasında oluşturulacak gönül birliklerinin büyük önem taşıdığını belirten Türkeş, Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman Türk Devletlerinin yanında olmaya devam edeceğini kaydetti.
Acapulco Resort Otel’de yer alan Forum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarıyla başladı.
Açılış konuşmalarını, Türk Birliği Dayanışma Derneği Başkanı Güven Arıklı, Makedonya’dan Milletvekili Enes İbrahim, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Gençlik Birliği Başkanı Vusal Guliyev, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ve TC Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı Tuğrul Türkeş yaptı.
Bugün, “Türk Dünyası Gençlerinin Ortak Sorunları ve Stratejik İşbirliği” ile “Liderlik ve Vizyon Geliştirme Yöntemleri – Geleceğe Bakış” konulu panellerle devam edecek Türk Dünyası 1. Gençlik Forumu’nda yarın; “Akademik ve Teknolojik İşbirliği Yöntemleri”, “Çağdaş Türk Edebiyatının Öğrenilmesi ve Yaşatılması” konulu paneller yer alacak.
24 ülkeden 300 genç ile Türk Cumhuriyetleri’nden parlamenterler, Türk Birliği Dayanışma Derneği yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen forumun açılışına, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Mili Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Sivil Savunma Teşkilatı Başkan Yardımcısı İsmail Özcan, Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Camiası Başkanı Orhan Hasanoğlu, akademisyenler ve yetkililer katıldı.
ARIKLI “KIBRIS’TA DÜZENLENMESİ AYRI BİR ÖNEM TAŞIYOR”
Türk Birliği Dayanışma Derneği Başkanı Güven Arıklı, forumun, ömrünü Turan ve Türklük Ülküsü’ne adayan merhum Alparslan Türkeş’in memleketi olan Kıbrıs’ta düzenlenmesinin ayrı bir anlam taşıdığını ifade ederek, gerçekleşmesine katkı koyan başta TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Umay Türkeş Günay ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği olmak üzere herkese teşekkür etti.
KKTC’nin Türk Dünyası içinde dünyaya bağımsızlığını ilan eden 2. devlet olduğunu kaydeden Arıklı , bugün dünyada haksız ambargolara maruz kalan Kıbrıs Türkleri’nin en büyük destekçisinin Türkiye Cumhuriyeti ve diğer Türk Cumhuriyetleri olduğunu söyledi.
“Dilde fikirde işte birlik” sloganıyla düzenledikleri forumda 2 gün boyunca gezi panel ve etkinliklerle Türk Dünyası bilim, siyaset, kültür insanı ve gençlerin, yeni fikir ve projeler üreteceğine inanç belirten Arıklı, “21’inci yüzyılı Türk Asrı yapmak, kardeşlik bağlarını kuvvetlendirmek, karşılıklı sevgi saygıyı çerçevesinde Türk Dünyasını tehlikelerden korumak ve yüceltmek hepimizin en değerli hazinesidir” dedi.
Arıklı, Türk Dünyası Gençlik Forumunu geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini de söyledi.
İBRAHİM: “TÜRK DÜNYASI’NIN SORUNLARI BİZİM MİLLİ DAVAMIZ”
Makedonya’dan Milletvekili Enes İbrahim ise, Makedonya’nın var olma mücadelesi içinde olduğunu anımsatarak, buna rağmen Türk Dünyası’nın mesele ve sorunlarının kendileri için milli dava olduğunu vurguladı.
300 milyonluk Türk Dünyası nüfusunun çok iyi değerlendirilmesi ve dünyada Türk lobisinin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden İbrahim, “bizler dünyayı yöneten bir neslin torunları olarak Türk Dünyasına daha iyi hizmet vermeliyiz” dedi.
Bu gibi organizasyonların Türk dünyasında işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkı yapacağına inanç belirten İbrahim, bir sonraki forumun Makedonya’da yapılmasını diledi.
GULIYEV: “BUGÜN AZERBAYCAN’IN BAĞIMSIZLIK YILDÖNÜMÜ”
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Gençlik Birliği Başkanı Vusal Guliyev de bugün Azerbaycan’ın 25’inci bağımsızlık yıldönümü olduğunu anımsatarak, Türk Dünyası’ndan gençleri bir araya getiren forumu düzenleyenlere teşekkür etti.
Gençlerin Türk Dünyası’nın geleceği olduğunu ifade eden Guliyev, Türk Dünyası gençlerinin aralarında işbirliği diyalog geliştirerek gelecek için ortak stratejiler belirlemesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
DENKTAŞ: “TÜRK DÜNYASI GENÇLERİNİ KKTC’DE GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYUYORUM”
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da yaptığı konuşmada Türk Dünyası gençlerini KKTC’de görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.
KKTC’de okuyan Enes İbrahim’in bugün ülkesinde milletvekili olduğunu anımsatan Denktaş foruma katılan gençlerin, ülkelerinde yetki sahibi oldukları zaman, Türk Dünyası’ndaki sorunların her Türk Devleti’nin sorunu olduğunu anımsayarak, sorunların aşılması, birlik ve beraberliğin sağlanması için çalışması gerektiğini vurguladı.
Denktaş, Türkiye Cumhuriyeti’nden sonra, kurtuluş savaşı vererek bağımsızlığını kazanan KKTC devletini ilan eden Kıbrıslı Türklerin, 1974’ten sonra Türk Ordusu sayesinde kendisini korumak için tetiğine dokunma ihtiyacı duymadığını söyledi.
Kıbrıslı Türklerin, kendine medeni diyen, insan haklarını savunduğunu iddia eden devletlerin uyguladığı haksız ambargolara maruz kaldığını, gençlerin spor müsabakalarına katılmaktan bile mahrum bırakıldığını dile getiren Denktaş, Türk Dünyası Devletlerinden; “Kıbrıslı Türk Gençlerin Türk Dünyası içinde yapılacak sportif, kültürel etkinliklerde yer alması ve el birliğiyle bu insanlık ayıbının ortadan kaldırılmasına katkı sağlamasını” beklediğini ifade etti.
Tüm dünyanın Kıbrıs’ta çözüm için baskı yaptığını da belirten Denktaş; “çözüm olsun da, bu çözüm, Rum’un düşündüğü gibi Yunan adası, Kıbrıs’ta Türkçe konuşmayı bilen elemanların bulunduğu bir çözüm olmayacak. Bu ülke bizim de evimizdir. Burada mutluluklarımız ve hüzünlerimizle yaşamak istiyoruz. Kimliğimizi 400 yıl koruduk. Bundan sonra da korumak ve insanca yaşamak istiyoruz” dedi.
TÜRKEŞ “TÜRK DÜNYASI GENÇLERİNİN ÇAĞIN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ VE DONANIMA ULAŞTIRILMASI GEREKİYOR”
TC Başbakan Yardımcısı, Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı Tuğrul Türkeş de konuşmasında, KKTC’de Türk Dünyası’ndan gelen gençlerle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, bilgi çağı olan 21. yüzyılda, Türk Dünyası gençlerinin çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma ulaştırılması gerektiğini kaydetti.
21. yüzyılda bölgesel ve küresel gelişmelerin hızlı bir seyir izlediğini söyleyen Türkeş, Türk Dünyası gençlerinin, 21 yüzyılın gelişmelerini iyi gözlemleyerek, sorunlara çözüm üretme kapasitesine ulaşmasının önemine vurgu yaptı.
Türklüğün, ırkçılık olmadığını, tarih boyunca var olan belli bir yurtta yaşayan ortak geçmişi beraber yaşama iradesi olan aynı dili konuşan ve ortak bir gelecek hedefiyle heyecanlanan bir milletin ismi olduğunu ifade eden Türkeş, bugün bu bölgeyi dağıtmak isteyen küresel güçlerin ırkçı temelli girişimlerde bulunmasının bir 21’inci yüzyıl ayıbı olduğunu kaydetti.
Türkçenin dünyada en yaygın 5. dil olduğunu da belirten Türkeş, Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan yanında, 30 milyon Türk yaşayan Rusya Federasyonu, 25 milyon Türk nüfusu olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin de bulunduğunu söyledi.
Türk dünyasının güçlü ve zayıf noktalarını, risklerini değerlendirerek ortak bir gelecek belirlemesi ve sorunlarla ortak mücadele vermesi gerektiğini söyleyen Türkeş, bu bakımdan ortak dilin önemli bir avantaj olduğunu söyledi.
21. yüzyıl çağını anlayamama, okuyamamanın büyük bir risk olduğunu ifade eden Türkeş, bu çağda Türk gençlerinin anlaması, bilmesi, görmesi gereken meselenin yeni bir çağda yaşadıkları olduğunu belirterek “21 yüzyıl bilgi çağıdır. Savaşları da tehditleri de dostlukları da işbirlikleri de farklıdır bunları iyi tanımanız gerekir” dedi.
Türk dünyasının ortak bir gelecek oluşturması için Türk devletleri arasında oluşturulacak gönül birliklerinin büyük önem taşıdığını belirten Türkeş, Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman Türk Devletlerinin yanında olmaya devam edeceğini kaydetti.
“ÇİRKİN AYAK OYUNLARI…”
Türkeş konuşmasında şunları ifade etti:
“Türk Dünyası gençlerini sorunları neler? Hangi alanlarda işlerliğini öncelikle sağlayabiliriz? Türk Dünyası geleceğinin liderlerini nasıl yetiştirebiliriz? Birlikte ekip çalışmasıyla ortak vizyon oluşturabilmeleri için onlara hangi becerilileri kazandırabiliriz? 21 yüzyılın bilgi çağı olduğunu unutmadan gençlerimizi teknoloji alanında inovatif çalışmalara nasıl yönlendirebiliriz? Akademik, kültür, spor, ekonomi ve bunun gibi alanlarda işbirliğini nasıl daha fazla artırabiliriz? Üzerinde derinliğine düşünülmeli, çalışılması gereken soru ve sorunların çalıştayın ana konusunu oluşturduğunu görmekten büyük memnunluk duyuyorum.
Yıllardır Kıbrıs Türk Gençleri uluslararası platformda becerilerini göstermeye, spor müsabakalarına katılmalarına ‘medeni dünya’ izin vermemektedir. Bu ayıbı da kendilerine yakıştırıyorlar, bana göre de çok yakışıyor. Bir gencin diğer ülkelerdeki yaşıtlarıyla spor yapması Kıbrıs sorunun çözümüne nasıl bir zararı olabilir? Nasıl değerlendiriyorlar? Yani bir taraftan diplomatik meselelerde konuşulması, müzakerelerde halledilmesi gereken konular varken bir taraftan da temel insani noktalarda izolasyonlar, tahditler, kısıtlamalar ve çirkin ayak oyunları. Sen KKTC olarak gel Rum tarafında spor kulübü gibi görün sana ancak ordan izin vereyim de müsabaka yap. Neticede bu genç başardı mı KKTC’nin başarısı olacak, senin kulübünde olsa ne olacak bilmem nerde olsa ne olacak? Bu kafaların değişmesi gerekir ve bu kafaları değiştirecek olanlar da sizlersiniz.
İnşallah bundan sonraki siyasi nesil bunların üzerinde çalışacak. Bunları size bırakmamayı umuyoruz yani yeni nesle bu işleri bitirip daha temiz, huzurlu, güzel bir Türk Dünyasında hayatınızı sürdürmenizi, gelişim, refah ve yeni nesillerin mutluluğu için çalışmanın daha doğru olacağını düşünüyorum ama olmadığı takdirde de bunların takipçisi olacağınızı da biliyor, güveniyorum.”
Habere Yorum Yaz