Vakıflara ait eserlerin yerli ve yabancı turistlere tanıtılarak, , “vakıf” merkezli yeni ve alternatif turizm rotalarının oluşturulması hedefleniyor.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü, “vakıf” merkezli yeni ve alternatif turizm rotalarının oluşturulmasına katkı amacıyla turist rehberlerine vakıf kültürü semineri veriyor.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün katkıları, “Vakıf turizmi projesi” kapsamında profesyonel tur rehberlerine vakıf konusunda eğitim seminerleri ve alan çalışmaları düzenleniyor.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin daveti üzerine, “Bir Vakıf Ada: Kıbrıs” konsepti etrafında şekillendirilen proje, Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği koordinesinde, Kıbrıs Türk Rehberler Birliği’nin katılımı ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter’in himayelerinde uygulanmaya başlandı.
Eğitim kapsamında, 45 tur rehberine, adada Osmanlı Devleti döneminde kurulan vakıflar ve bu vakıflara ait abide eserler, günümüzdeki durumları ile vakıf olgusu konularında eğitim veriliyor.
Vakıflar İdaresi Konferans Salonu’nda gerçekleşen eğitim seminerlerinin tamamlanmasının ardından rehberler, “Vakıf” merkezli alternatif turizm rotasında, mülkiyeti Vakıflar İdaresi’ne ait vakıf eserlerini yerinde görecekler. Katılıcılara seminerin sonunda “Vakıf Rehber” sertifikası verilecek.
Osmanlı dönemi vakıflarının ve bu vakıflara ait eserlerin yerli ve yabancı turistlere tanıtılarak, ortak kültür mirası olan ve “Karşılık Beklemeden İyilik Yapmak” kavramı üzerine kurulu “Vakıf Medeniyeti” olgusunun anlaşılması amacıyla düzenlenen programın ardından, Kıbrıs Türk Rehberler Birliği’ne bağlı rehberler Lefkoşa, Girne ve Gazi Mağusa bölgelerinde bulunan eserleri ziyaret edecek. Bu ziyaretlerle, vakıf kültürü üzerine daha kapsamlı bilgilendirme yapmaları hedefleniyor.