Türkiye'nin örtü altı sebze üretim merkezi Antalya'da soğuk hava nedeniyle sebze ağaçlarının ürün vermesi azaldı, bu da sebze fiyatlarını artırdı. Bölgede geceleri sıfırın altına düşen sıcaklık nedeniyle seralardaki verim düşerken, yağışlı hava şartları nedeniyle İstanbul başta olmak üzere Antalya'daki sebze ve meyve hallerinden Türkiye'nin dört bir yanına çıkan araçlar yollarda kaldı.
Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, yaptığı açıklamada, soğukların başlamasıyla fiyatların da yükseldiğini söyledi.
Fiyat yükselmesinin önemli nedenlerinden birinin İstanbul başta olmak üzere batı bölgelerindeki yoğun kar olduğunu ifade eden Doğan, özellikle İstanbul'da pazarcı esnafının sokağa çıkamaması nedeniyle Antalya'dan sebze meyve gönderiminin azaldığını kaydetti.
'GÖNDERİYORUZ, FAKAT ZOR ŞARTLARDA'
"Tamamen sebze göndermemek gibi bir durum yok, gönderiyoruz fakat zor şartlarda." diyen Doğan, yol durumu nedeniyle araçların yollarda kaldığına da dikkati çekti.
Doğan, "Bu nedenle talepte azalma oldu. Karın durması ve yolların açılmasıyla bölgelerimize sevkiyatın hızlı bir şekilde başlamasını bekliyoruz." dedi.
Üretim azlığı nedeniyle bazı ürünlerde fiyatların arttığını, bazı ürünler de ise fiyatların bir miktar düştüğünü anlatan Doğan, "Yaklaşık bir ay önce patlıcanın kilogram fiyatı 5 liraydı, şu anda 4 lira 30 kuruştan satılıyor. Salatalığın kilogramı 3,5 liraydı, 3 liraya indi. Domatesin bazı cinslerinde fiyat arttı. Bunların da soğukla ilgisi yok. İhracattan kaynaklanıyor. Domatesin ortalama fiyatı 2 liraydı, 4,5 liraya kadar çıktı. Sivri biberin kilogramı 4 liradan 5,5 liraya çıktı. Kabağın kilogramı ortalama 4 liradan satılıyor. Yani bütün ürünlerde bir artış yok. Talep azalması da söz konusu. Soğukla birlikte ürün tonajında da azalma var. Soğukların başlamasıyla çiftçilerimiz seralarını ısıtmak için stoklarındaki odun ve kömürlerini bitirmiş durumdalar. Yenilerini alıyorlar. Fiyatın yükselmesindeki tek neden ürünün azalması. Soğukla birlikte sebze ağacının ürün vermesi azalıyor." diye konuştu.
'ÇİFTÇİ SERADA NÖBET TUTUYOR'
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de tüm yurdu etkisi altına alan soğukların Antalya'da da etkili olduğunu söyledi. Özellikle gece ısısının sıfırın altına düşmesi nedeniyle üreticilerin seralarında nöbet tuttuğunu anlatan Alp, "Çiftçilerimiz, bir yıllık emeklerini bir saatlik uykuya heder etmemek için nöbet tutuyorlar." dedi.
Isınma ihtiyacı nedeniyle özellikle küçük üreticilere ait seralardaki maliyetlerin arttığını kaydeden Alp, "Son birkaç gündür hava kapalı. Ürünün güneşi görüp raf ömrünü yakalaması gerekiyor. Şu anda istediğimiz rengi almıyor. Talep var ancak ürün yetişmiyor." ifadelerini kullandı.
Isıtma sistemi kullanan büyük üreticilerde ise sorun olmadığını belirten Alp, açık pazarlarda halka ürün sunulamadığını da vurguladı.