Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Gizem Öksüzoğlu, TC, KKTC ve yabancı uyruklu toplam öğrenci sayılarının yaklaşık 750, yarı zamanlı ve tam zamanlı öğretim görevlisi sayısının ise 57 olduğunu söyledi. Öksüzoğlu, her akademisyene düşen öğrenci sayısının yaklaşık 13 olduğunu ifade etti.
Öksüzoğlu, üniversitenin öğrenci sayısı ile kalitesinin eşdeğer olduğunu belirterek turizm adası olan KKTC’de Pasha Group’a ait 5 yıldızlı iki otelleri bulunduğunu söyledi.
Turizm ve Otel İşletmeciliği, Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Mutfak Sanatları bölümlerindeki öğrencilere teorik eğitimle pratik eğitimi birleştirerek verdiklerini ifade eden Öksüzoğlu, Ercan Havalimanı’nın küçük ortağı olmaları nedeniyle de Havacılık Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Sivil Havacılıkta Kabin Hizmetleri Yönetimi bölümü öğrencilerine staj imkanı sunduklarını belirtti.
Öksüzoğlu, Ercan Havalimanı’nın inşası tamamlandığı zaman havacılık sektöründeki kapasitesinin Türkiye’deki en büyük dördüncü havalimanına eşdeğer olacağını söyleyerek üniversitenin amacının da ihtiyaç doğrultusunda eğitimli eleman yetiştirmek olduğunu ifade etti.
Harçlar TL üzerinden
Öksüzoğlu, çalışan vatandaşları da göz önünde tutarak ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarında takip edebilecekleri uluslararası tanınırlılığı olan eğitimle saat 17.30’dan sonra diploma sahibi olmaları ayrıcalığını sağladıklarını belirtti.
Okul harçlarının KKTC ve TC vatandaşı öğrencilere ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarında dünyadaki ve adadaki ekonomik kriz göz önünde tutularak, kur baskısı olmaksızın Türk Lirası üzerinden alındığını vurgulayan Öksüzoğlu, KKTC ve TC vatandaşlarına yüzde 50, yabancı öğrencilere de yüzde 40 burs imkanı sunduklarını söyledi.
4 YÜKSEKOKUL, 3 FAKÜLTE
Öksüzoğlu, 4 yüksekokul ve 3 fakültede 11 bölüm ile enstitüye bağlı 7 bölümde eğitim verdiklerini belirterek şu sıralamayı yaptı:
“Amerikan Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu’nda Turizm ve Otel İşletmeciliği; Havacılık Meslek Yüksekokulu’nda Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Sivil Havacılıkta Kabin Hizmetleri Yönetimi; İşletmecilik Meslek Yüksekokulu’nda Dış Ticaret; Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu’nda Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümleri; Hukuk Fakültesi’nde Hukuk; İşletme Fakültesi’nde İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Havacılık Yönetimi; Turizm ve Otelcilik Fakültesi’nde Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümleri; Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ise Yönetim Bilişim Sistemleri, İş Sağlığı ve Güvenliği, İşletme, Turizm Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Eğitim Kurumları Yönetimi ve Denetimi, Sağlık Yönetimi bünyemizde bulunan fakülte ve bölümler”.
“Öğrencilerimize, uluslararası standartlara uyum sağlayabilecek eğitim veriyoruz”
Öksüzoğlu, mezunların istihdam edilebilirliğini artıracak, yalnız KKTC ekonomisine kalifiye iş gücü sağlayacak değil, uluslararası kurum ve kuruluşlara uyum sağlayabilecek standartlarda eğitim, altyapı sahibi öğrenciler yetiştirdiklerini söyledi.
Öksüzoğlu, bundan sonra açılacak bölümlerin de mezunların mesleki alanda ilerleyebileceği ve kariyer planlamalarına yardımcı olabilecek bölümler olacağını belirtti.
2017-2018 akademik yılında öğrencilerin refahı ve etkinlikleri için kampusu geliştirmeye devam edeceklerini ifade eden Öksüzoğlu, yurt imkanlarını da artırmayı hedeflediklerini söyledi.
“YERLİ AKADEMİSYEN SAYISI AZ”
Öksüzoğlu, ülkemiz yükseköğretimindeki en büyük sıkıntının yerli akademisyen sayısının az olması olduğunu belirterek “Burası söylendiği gibi turizm ve eğitim adasıysa bu konuda atmamız gereken birçok adım vardır. Tam zamanlı akademik personel kadrolarının sayı anlamında güçlendirilmesi de bu adımların başında gelmektedir” dedi.
Öksüzoğlu, KKTC gibi küçük bir ülke için 129 ülkeden 93 bin öğrenciyi getirebilmenin büyük bir başarı olduğunu ifade ederek “Bizden önce yola çıkarak bize öncü olan ve bunu başaran tüm üniversitelere teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.