Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurul Toplantısı kapsamında düzenlenen, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Rohingya Temas Grubu Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Arakan eyaletindeki sorunların şiddetle çözülemeyeceği açıktır. Myanmar'ın ikinci en yoksul eyaleti olan Arakan eyaletinin kalkınması ve istikrarı ancak temel insan haklarına riayetle mümkündür” dedi.
“BM HAKSIZLIĞA UĞRAYANLARIN YANINDA OLMALI”
Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu vesilesiyle ABD'nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 72. Genel Kurul Toplantısı kapsamında düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Rohingya Temas Grubu Toplantısı’na katıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezinde gerçekleşen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı. Toplantının başta Arakanlılar olmak üzere tüm mazlum ve mağdurlar için hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin her zaman haksızlığa uğrayanların yanında bulunması gerektiğini söyledi.
“BU İNSANLIK DRAMI YENİ BİR GELİŞME DEĞİL”
BM 72. Genel Kurul Toplantısı kapsamında, Arakan eyaletindeki Müslümanların durumuna özellikle dikkat çekilmesinin son derece anlamlı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Myanmar'da karşı karşıya kalınan insanlık dramının yeni bir gelişme olmadığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rakhine (Arakan) eyaleti genelinde evlerini ve mülklerini kaybeden 120 bini aşkın Müslüman'ın başta idari başkent Sitve olmak üzere 5 yıldır çok zor şartlarda hayata tutunmaya çalıştığını ifade etti.
“YAPILAN SALDIRILARI LANETLİYORUZ”
Bu insanların yaşadıkları kampların gerçekten içler acısı bir durumda olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakanlı Müslümanların; 1978 ve 1991 insani krizlerinden çok daha büyük bir trajediyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülke olarak kimden gelirse gelsin ve ne adına yapılırsa yapılsın şiddeti asla kabul etmiyoruz. Myanmar güvenlik güçlerine karşı yapılan saldırıları lanetliyoruz. Fakat saldırıların sorumluluğunun bütün bir topluluğa mal edilmesi de aynı şekilde yanlıştır, hatalıdır. Maalesef olay sonrasında kolektif cezalandırmaya gidildiğini görüyoruz" diye konuştu.
“SORUNLARIN ŞİDDETLE ÇÖZÜLEMEYECEĞİ AÇIKTIR”
Son birkaç hafta içinde 370 bin Arakanlının bölgeyi terk ederek, Bangladeş'e sığınmaya zorlandığına, Arakan eyaletinin kuzeyinde yer alan bazı ilçelerdeki toplam Müslüman nüfusun üçte ikisine yakınının ülkeyi terk ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, buralarda Müslümanlara ait evlerin ve köylerin yakıldığını, sahip olunan her şeyin talan edildiğini dile getirdi. Bu durumun BM’nin de belirttiği gibi daha çok ‘bir etnik temizlik kampanyasını andırdığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sahadaki tablonun ve basın kuruluşlarına yansıyan fotoğrafların bu acı gerçeği çok net ortaya koyduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti: “Arakan eyaletindeki sorunların şiddetle çözülemeyeceği açıktır. Myanmar'ın ikinci en yoksul eyaleti olan Arakan eyaletinin kalkınması ve istikrarı ancak temel insan haklarına riayetle mümkündür. Hiçbir ayrım yapmadan tüm sivillerin can ve mal güvenliğinin temini, Myanmar hükûmetinin ve güvenlik güçlerinin en temel vazifesidir. Öncelikle insani yardımların erişimi önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Yardımların ihtiyaç sahibi herkese ulaştırılması, yerlerinden edilen kişilerin emniyet içinde evlerine geri dönmelerinin sağlanması da büyük önem arz ediyor. Hak ihlallerine, sürgünlere, radikal grupların Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerine de son verilmesini istiyoruz. Mynmar'da bu temel başlıklardan bir an önce somut adımlar atılmasını bekliyoruz."
“NÜFUZ SAHİBİ TÜM ÜLKELER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”
Mevcut krizin Myanmar'ın zaten oldukça kırılgan olan demokratik geçiş sürecini tehdit ettiğine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta bölgenin önde gelen ülkeleri olmak üzere nüfuz sahibi tüm ülkelerin, bu krizin sona erdirilmesi için elini taşın altına koyması gerektiği çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ön alınmazsa tüm bölgenin istikrarı ve geleceği risk altındadır. Bu son kriz Sayın Kofi Annan'ın başkanlık ettiği 'Rakhine Danışma Komisyonunun' tavsiyelerinin bir an önce uygulanması gerektiğine işaret ediyor. Vatandaşlığı bulunmayan, seyahat özgürlüğünden yoksun, başta eğitim ve sağlık olmak üzere temel hizmetlere erişim imkânlarından mahrum Arakanlıların geleceğe umut içinde bakmalarını bekleyemeyiz” şeklinde konuştu. Türkiye'nin, Arakan eyaletindeki meselelerin çözümünde yapıcı ve insani boyuta odaklanan yaklaşımını sürdürmekte kararlı; krizi sona erdirmeye yönelik çabalara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çünkü çözümün gecikmesi veya geciktirilmesi, bölgedeki Müslümanların karşı karşıya kaldıkları mağduriyetleri istismar etmek isteyen terör örgütlerinin işine yaramaktadır. Bu çok daha büyük acıların ve yıkımların önünü açacak bir tehdittir" diye ekledi.
“ÇOCUKLARIN FERYADI, ANALARIN ÇIĞLIKLARI…”
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Arakan’a yapılan yardımların tutarının 70 milyon doları geçtiği, TİKA'nın bölgede çalışmalarını güçlükle de olsa sürdürdüğü bilgilerini de paylaştı. New York ile Rakhine arasında binlerce kilometre olabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ancak çocukların feryatlarının, anaların yardım çığlıklarının mesafe tanımadığını da unutmamalıyız. Bizler, yaptıklarımız kadar yapmadıklarımızdan da sorumluyuz. Bu anlayışla bir an evvel harekete geçmeli, yaşanan insanlık trajedisine son vermeliyiz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, uluslararası topluma etkili bir mesaj vermek için toplantı sonunda bir deklarasyon yayınlanmasını uygun bulduğunu belirterek tamamladı.