Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Türkiye ve Rusya iş birliği, Suriye’nin barış, güvenlik ve istikrarı açısından bir mihenk taşıdır. Yakın diyaloğumuz ve iş birliğimiz sayesinde pek çok başarıya ve olumlu gelişmeye imza attık. Rus dostlarımızla koordinasyonu güçlendirmekte kararlıyız” dedi.
Rusya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek açıklamalarına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’e sıcak ve samimi misafirperverliği için teşekkür etti.
Rusya’ya çalışma ziyaretinin Kerç Boğazı’nda yaşanan gemi kazası sonrasında gerçekleştiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kazada hayatını kaybeden dördü Türk vatandaşı 16 kişiye Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, ailelerine de başsağlığı diledi.
“TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA ÇOK YOĞUN BİR İŞ BİRLİĞİ BULUNUYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasında ekonomi, ticaret, sanayi, enerji ve kültür alanlarında çok yoğun bir iş birliği bulunduğuna vurgu yaparak, son dönemlerde turizmin bu iş birliği alanlarının başını çektiğini, Rusya Devlet Başkanı Putin ile kendisinin gayretleriyle mevcut iş birliğinin gün geçtikçe güçlendiğini söyledi.
Ekonomi alanındaki iş birliğinin olumlu sonuçlarının devam ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki 26 milyar dolarlık ticaret hacminin artış eğiliminde olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile Türk Akım Projesi’nin emin adımlarla devam ettiğini ve bu projelerin ikili iş birliğinin nişanesi konumunda olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “2019 yılı bu noktada çok özel bir yıl olacaktır. Bu sene Türkiye’de ve Rusya’da karşılıklı olarak kültür ve turizm yılı etkinliklerini gerçekleştireceğiz. Son iki yıldır Türkiye’de misafir ettiğimiz turistler arasında Ruslar ilk sırada yer alıyor. Geçen yıl 6 milyona yakın Rus misafirimizi ağırladık. Bu sayının 2019 yılında daha da artacağına inanıyorum. Vize muafiyeti de görüşmemizin gündeminde yer alıyordu. Tam muafiyet sağlanması, ilişkilerimizin eriştiği noktanın bir gereği olarak inanıyorum ki halklarımızın kaynaşmasını çok daha güçlendirecektir.”
“RUS DOSTLARIMIZLA KOORDİNASYONUMUZU GÜÇLENDİRMEKTE KARARLIYIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinde özellikle Suriye’deki durumu ele alma fırsatı bulduklarına dikkati çekerek, İdlib Mutabakatı ile dörtlü Suriye Zirvesi’nin sonuçlarının uygulanmasının takibini yaptıklarını bildirdi.
“İdlib başta olmak üzere arazideki gelişmeleri gözden geçirdik. Amerika Birleşik Devletleri’nin çekilme kararı üzerinde değerlendirmeler yaptık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ve Rusya iş birliği Suriye’nin barış, güvenlik ve istikrarı açısından bir mihenk taşıdır. Yakın diyaloğumuz ve iş birliğimiz sayesinde pek çok başarıya, pek çok olumlu gelişmeye imza attık. Rus dostlarımızla koordinasyonumuzu güçlendirmekte kararlıyız” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Suriye’den çekilme sürecinde terör örgütlerinin istismar edebileceği bir boşluğun doğmamasının kritik önem taşıdığına dikkati çekerek, bu konudaki değerlendirmelerini Rusya Devlet Başkanı Putin ile paylaştığını söyledi.
Türkiye’nin yegâne amacının başta DEAŞ olmak üzere PYD-YPG gibi terör örgütlerinin bölgeden temizlenmesi olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunları kimin desteklediğini, kimin provoke ettiğini de gayet iyi biliyoruz. Türk-Rus iş birliğini dinamitlemeyi hedefleyen özellikle terör örgütlerine karşı da ortak bir mücadelenin gereğini ifade etmek istiyorum. Muhtıranın ihlaline yönelik teşebbüslere karşı eşgüdüm içinde çalışacağız. Bunun yanında aldığımız kararları süratle uygulayacağız. Bilhassa anayasa komitesinin kuruluş sürecinin en kısa sürede tamamlanması aciliyet arz ediyor. Bu noktada çabalarımızı yoğunlaştıracağız” dedi.
SURİYELİ MÜLTECİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde Suriyeli mültecilerin geri dönüşü konusuna da değindiklerini aktararak, bu konunun yaklaşık 4 milyon Suriyeli mülteciye kucak açmış bir ülke olarak Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini kaydetti.
Türkiye’nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla terörden arındırdığı bölgelere bugüne kadar 300 bin Suriyelinin geri döndüğünü açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin’den Cerablus’a uzanan 4 bin kilometrekarelik alanda Suriyelilerin terör korkusundan uzak emniyet ve huzur içerisinde normal yaşamlarını sürdürebildiklerini vurguladı.
Geri dönüşlerin önünü açan bu modelin Fırat’ın doğusuna da uygulanması gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş birliğinin gerek ikili temaslarla, gerekse Astana formatındaki görüşmelerle sürdürüleceğini, gelecek ay İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katılımıyla yeni bir üçlü zirveyi Rusya’da gerçekleştirecekleri bilgisini verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısının da üçlü zirvenin hemen akabinde gerçekleştireceklerini bildirdi.
RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “SURİYE MESELESİNİ SİYASİ VE DİPLOMATİK YOLLARLA ÇÖZMEYİ İSTİYORUZ”
Rusya Devlet Başkanı Putin de açıklamalarına Kerç Boğazındaki kazada hayatını kaybeden Türk denizciler nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a başsağlığı dileyerek başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yoğun temas içinde olduklarını, düzenli görüştüklerini ve gündemlerinin yoğun ve çok verimli olduğunu ifade eden Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye, Rusya, İran üçlü zirvesini kısa bir süre sonra Moskova’da yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye meselesinin kalıcı bir çözümü üzerine çalıştıklarına dikkati çekerek, “2254 nolu BMGK kararı üzerine siyasi ve diplomatik yollarla çözmeyi istiyoruz bu meseleyi ve ülkenin birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliği prensibine de sadık kalmaktayız. Astana formatı çerçevesindeki iş birliğimiz konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Bu format Suriye’deki çözüm meselesi için en verimli format şu an” dedi.
ABD’nin Suriye’den çekilme kararının da görüşmelerde ele alındığını sözlerine ekleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu planlarını gerçekleştirecek olurlarsa bu olumlu bir adım olacak ve bu son derece sıkıntılı bölgedeki durumu istikrara kavuşturabilecektir. Bu bölge şu an Kürtlerin elindedir, bu bağlamda Şam’ın Kürtlerin temsilcileriyle diyalog içerisinde olmasını teşvik ediyoruz; böyle bir diyalog hem Suriyeli toplumda birlik sağlayacak, bir uzlaşma sağlayacak ve sadece Suriye’nin hayrına değil komşu ülkelerin de hayrına olacaktır. Türkiye ve Rusya, Suriye’nin çatışmadan sonraki döneminde de iş birliği yapmalılar. Sayın Erdoğan’la askerlerimizin ve diplomatlarımızın bu konuda ortak çabalar atacağı konusunda anlaştık ki oradaki hem mülteciler, hem de zorunlu olarak yerlerini değiştirmiş olan şahıslar güvenli bir şekilde ülkelerine dönebilsinler.”
Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artarak devam ettiğine işaret ederek, Akkuyu Nükleer Santrali, Türk Akımı Gaz Boru Hattı gibi projelerin önemine dikkati çekti.
“SURİYE’DE GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDA GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından, Suriye’de güvenli bölge konusunda ABD ile yapılmakta olan görüşmelerde somut bir gelişme olup olmadığı ve bu konunun bugünkü görüşmelerde gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, güvenli bölge konusunda başta liderler olmak üzere, ilgili bakanların görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.
Tehdit oluşturan bölgelerde gerekli tedbirleri alma noktasında ABD’nin yaklaşımlarını kendilerine ilettiğini, bunun da yaklaşık 30-32 kilometre derinliğinde bir bölge olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuyla ilgili Türkiye’nin de Rusya ile herhangi bir sıkıntısı bulunmadığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvenli bölgenin terörden arındırılmış bir bölge hassasiyeti olduğuna vurgu yaparak, bu konuyla ilgili olarak dışişleri ve savunma bakanlarıyla istihbarat örgütlerinin sürekli görüşmeler yaparak, hassasiyetlerin korunduğu açıklamasında bulundu.
“İDLİB'DE TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’de terör örgütlerine karşı mücadelenin ortak şekilde devam edeceğinin altını çizerek, “Çünkü terör örgütleriyle olan mücadeleler anlık mücadeleler değildir. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz, çünkü hedefimiz orada Suriye halkının huzurunu, mutluluğunu sağlayabilmektir ve onlara orada göz açtırmamaktır, bu dayanışmamızı teyit ettik” diye konuştu.
Anayasa komitesi konusunda dışişleri bakanlarının diplomatik süreci devam ettirdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’dan Suriye’deki anayasa komitesi için Birleşmiş Milletlere yazılan mektubun kendilerini şaşırttığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hepimizin İstanbul Zirvesinde de adeta birlikte düşündüğü, adeta kendi arasında bir kanaat birliğine vardığı bir netice var, biz bunun üzerinden bu süreci devam ettireceğiz ve değerli dostumla da zaten bu konuda hemfikiriz, sonucu da temenni ederiz ki hayırlı olur, bir an önce de bir neticeye varırız, ama bir taraftan bu anayasa çalışmasının da sürdürülmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Putin de Suriye’deki anayasa komitesiyle ilgili olarak Fransa, Almanya, Britanya ve İngiltere daimi temsilcilerinin BM Genel Sekreterine bir mektup yazdıklarını anımsatarak, “Bu şaşırtan bir durum, biz bunu hiç beklemedik, böyle bir yaklaşım beklemedik. Bunu yorumlamak da zor şu anda benim için. Böyle bir mektup yazdılar bizim meslektaşlarımız, bizim ortaklarımız, Avrupalı ortaklarımız Genel Sektere böyle mektup yazdılar. Ama biz sabırlı bir şekilde onlarla da çalışma sürdürmeyi düşünüyoruz. Onların tutumunda temeli nedir, esası nedir anlayamıyoruz” dedi.