Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından 22’ncisi yapılan “Avrasya Ekonomi Zirvesi,” bu yılda, 40 ülkeden katılan Cumhurbaşkanları, Meclis Başkanları, Başbakanlar, Din ve Siyaset Adamları ile Akademisyen ve İş insanlarıyla başarıyla gerçekleşti.
Türkiye’nin uluslararası arenada yüzakı olarak kabul edilen Avrasya Ekonomi Zirvesi, uluslararası sorunların ele alındığı bir platform olarak da kabul edilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Haydar Aliyev’in büyük destekleriyle, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından 1997’de başlatılan Avrasya Ekonomi Zirvesi, her yıl küresel sorunların ele alındığı Devlet veya Hükümet Başkanları Zirvesi’ne dönüşmüştür.
22’ncisin 6-7 Şubat 2019’da Pullman Otel’de gerçekleştiği Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde bu yıl, Uluslararası düzeyde, çeşitli alanlarda yaptığı özel çalışmalar ve katkılardan dolayı önemli kişilere “onur Madalyası Tevdi” töreni düzenlendi.
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker’e uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği üzerine yaptığı çalışmalar ve akademik hizmetlerden dolayı “Onur Madalyası” verildi
Zirve’nin Açılış Seramonisi’nden sonra, düzenlenen törenle, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Onur Madalyasını Prof. Dr. Uğur Özgöker’e verdi.
MARMARA GRUBU VAKFI
1985 yılında bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulan Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı, ülkemizin çözüm bekleyen ve gelecekte sorun olabilecek konularını belirleyerek seminer, konferans ve toplantılar düzenler, görüş, rapor ve analizler hazırlar.
Marmara Grubu Vakfı; Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde istişari stadüde üye, Balkan Politika Kulübü’ne üye, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Assemblesi’ne gözlemci üye, (IFSPD)- Uluslararası Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma Vakfı, Dünya Moğol Genel Kurulu’na üyedir. Aynı zamanda Marmara Grubu Vakfı’nın Viyana Ekonomik Forumu, Slovenya Bled Stratejik Forumu, Slovenya Life Learning Akademi, Bulgaristan Slavyani Vakfı, Çin İnsan Hakları Geliştirme Derneği, Çin Uluslararası Dostane Temaslar Kurumu, Çin Halkı Barış ve Silahsızlanma Derneği, Moğolistan Barış ve Dostluk Organizasyonu, Sırbistan Uluslararası İlişkiler ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi, Macar Girişim Vakfı ve Romanya Yeni Strateji Merkezi ile de “Stratejik Partnerlik” anlaşması bulunmaktadır. Marmara Grubu Vakfı'nın Genel Başkanlığını Dr. Akkan Suver yapmaktadır.
MİSYON
Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın Misyonu: Ülkemizin ekonomi, demokrasi, güvenlik konularındaki sorunları üzerinde düşünmek, tartışmak, sorgulamak, akılcı ve bilimsel çözümler üreterek kamuoyu ile paylaşmaktır.
Bu doğrultuda Orta Doğu, Balkanlar, Avrasya Ülkeleri, ulusal ve uluslararası düşünce kuruluşları ile çağdaş değerler, ortak hedefler doğrultusunda çalışmalar yapar, projeler uygular.
HEDEFLERİ
Ülkemizin dünyadaki gelişim ve çağdaş değerler doğrultusunda sosyo-ekonomik, demokratik kalkınmasını teşvik etmek.
Bilim, teknoloji, ekonomi, demokrasi gibi alanlarda görülen değişim ve gelişimlerin siyasi ve toplumsal yaşamımıza yansımasını, etkilerini incelemek.
Ülkemizde demokrasinin gelişmesi için şeffaflığın, hesap verilebilirliğin, Anayasa’da ve yönetim sisteminde denge-kontrol mekanizmalarının yer almasını desteklemek.
Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemek, AB kriterleri çerçevesinde değişimin gerçekleşmesini, kadın erkek eşitliğini teşvik etmek.
Ülkemizde toplumun ve bireyin demokrasinin bir parçası olabilmesi için gelenekten modernliğe geçiş sürecini, zihinsel dönüşümünü desteklemek.