Pirge Bıçak mağazasında satış danışmanı olan Sadık Doğan, günümüzde kesici aletler ve bıçakcılık üzerine düzenlenen etkinlikte, Girne Amerikan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Aşçılık bölümü öğrencilerine mutfakta kesici aletlerle yapılan hatalardan ve bıçağın tarihçesinden bahsetti.
Sadık Doğan, çalışmış olduğu marka olan Pirge’yi bıçakların piri olarak tanımladıklarını vurgulayarak; ‘‘ İnsan tarihi ne kadar eskiyse bıçağın tarihi de o kadar eskidir. Şirketimiz tamamıyla Türk ürünüdür ve Bursa’da imalatı gerçekleştirilir. Bursa’da bu konuda uzman olarak yaklaşık 700 yıldan beri kılıçlar ve bıçaklarla ilgilenilir. 120 kişilik bir kadro olarak çalışmakta ve günlük 1500 tane ürün hizmete çıkarmaktayız’’ ifadelerini kullandı.
Doğan; bıçakların ülkelerine göre değişiklik gösterdiğini belirterek Asya modeli bıçaklarının daha keskin, Avrupa modeli bıçakların daha sert ve daha ağır olduğunu bu yüzden Türkiye’de de daha çok Avrupa modeli bıçakların kullanıldığını belirtti. Öğrencilere bıçağın anatomisini aktaran Sadık Doğan “Ürünlerinizi seçerken hassas olacağınız asıl nokta ürünün sertliğine göre kullanılacak olan bıçağın türüdür” dedi.
Bıçakların nasıl bilendiğini ve sebzelerde keseme şekillerinin nasıl olması gerektiğini uygulamalı olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerine gösteren Doğan; öğrencilerin bileme denemesi sonucunda öğrencilere Pirge bıçaklarından hediye etti.
Girne Amerikan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Dekanı Dr. Fadila Maraouch Sadık Doğan’a katkılarından dolayı teşekkür belgesi, Öğretim Üyesi Münür Taçoy Kıbrıs’a ait yöresel lezzetlerden, Şef Ali Özçil ise Girne Amerikan Üniversitesi Gastronomi Bölümü önlüğünü ve hediyelerini takdim etti.