Eleştirmen Tosun : Nitelikli edebiyatçılar sosyal medyadan çekildi

6 Mayıs 2019 Pazartesi  22:18

3 Mayıs tarihinde başlayan   Harb-İş Sosyal Tesisleri'nde  “Geleceğin Edebiyatı: Dijitalleşme, Gençlik ve Edebiyat” temasıyla başlayan ve üç gün süren kurultaya Türkiye’nin farklı illerinden 30 genç yazar, günümüzün önemli yazar ve şairleri ile TYB yöneticileri katıldı.
Edebiyatın farklı alanlarında eserler veren gençlerin büyük ilgi gösterdiği kurultayda günümüzün önemli hikaye yazarı ve eleştirmen Necip Tosun da bir konuşma yaptı.
Konuşmasında edebiyatın gelir geçer bir heves olmadığını ve belli zaman aralıklarına sıkıştırılmış bir uğraş olamayacağını belirten Necip Tosun,
“Edebiyat dolu bir hayat düşünüyorsanız, önceden buna bir karar verip bir yola çıkmanız gerekir. Edebiyat bütün bir hayatı kapsar, ısrar ve devamlılık ister. Ancak bu adanmışlık büyük yazarları ortaya çıkarır. Edebiyat dünyasındaki büyük yazarların büyük çoğunluğu tam bir adanmışlık içinde bir hayat sürmüş ve büyük eserler vermişlerdir.” dedi.
Hayali düşünürlere sözler söyletiliyor
İnternette çok yoğun bir şekilde bilgi kirliliği yaşandığını söyleyen Tosun, Mevlana, Necip Fazıl, Yunus Emre, Cahit Zarifoğlu gibi önemli şahsiyetlere ait olmayan sözlerin onlara aitmiş gibi sosyal medyada yazılıp çizildiğini ifade etti.
Sosyal medyanın iyi ve doğru kullanıldığında mutlaka edebiyata katkılar yapabileceğinin altını çizen Tosun, “Yazarlar sosyal medyada neden bulunur? Eser sahibi kitabını tanıtmak, yayınevi yeni çıkan kitaplarını göz önüne getirmek ister. Bu çok normal bir beklenti. Ancak, yazarın hiçbir eserini okumamış, kendisinden habersiz kitaptan bir bölümünü kopyala yapıştır yaparak paylaşanların iyi niyetli olduklarını da söyleyemem. Daha da ilginci kimileri; yüzyıllar önce yaşamış düşünürlere günümüz meseleleri hakkında söz söyletiyor kimi de kendi söylediğinde ciddiye alınmadığını bildiğinden hayali kahramanlara söyletiyor sözlerini. ” diye konuştu.
Yaşanan bu gerçekler karşısında nitelikli edebiyatçıların sosyal medyadan çekildiğini, çekilmek zorunda kaldığını ifade eden Tosun, “Günümüzde dijital bir devrim yaşanıyor. Teknolojik yenilikler hayatımızı kolaylaştırıyor. Bunlar güzel gelişmeler. Ancak, Merhamet, adalet, vicdan, özgürlük temalarının yer aldığı edebiyat eserleri üzerinden öyle fırtınalar estiriliyor ki, yapılan yorumlar kırıcı, alaycı tavırlar eseri de gölgede bırakıyor. Dolayısıyla, haftalar, aylar hatta yılların emeği bir eser, bu işlerden hiç anlamayan birileri tarafından acımasızca eleştirilebiliyor.”
Necip Tosun’un konuşmasından sonra üç gün süren kurultayın değerlendirme toplantısı için genç yazarlar, yazar ve şairler ile TYB yöneticileri bir araya geldi.
 
Kurultay başarılı geçti
Üç gün süren kurultayın oldukça başarılı geçtiğini ifade eden TYB Genel Başkanı Prof. Dr.  Musa kazım Arıcan, “ Dijitalleşmenin edebiyatımızı nasıl etkilediğini hem günümüzün önemli yazar ve şairlerinin tespitlerinden hem de gençlerin bakış açısından dinledik. Umuyorum ki, bu kurultay; edebiyatın farklı alanlarında eserler veren değerli gençlerimize yeni ufuklar açmıştır. Notlar aldık, değerlendirmelerde bulunduk. Kurultaya desten veren Gençlik ve Spor Bakanlığına, etkinliğimize katkı ve katılım sağlayan şair ve yazarlarımıza, üç gün boyunca bizleri misafir eden Harb-İş Sendikana ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
img_3767.jpg
Edebî metnin arka planında felsefi bir düşünce olmalıdır
TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada, “Genç yazarlar kurultayının üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz ama ben ilkinde ve ikincisinde olduğu kadar şimdi de heyecan duydum. Dijitalleşmenin edebiyatımıza olan etkisini tüm yönleriyle konuşma imkanımız oldu. Siz nasıl ki geldiğiniz gibi gitmiyorsanız, biz de geldiğimiz gibi gitmiyoruz, sizlerden öğrendiğimiz konular oldu. Bu alandaki meseleler konuşuldu, olaya farklı yönlerden baktık.” diye konuştu.
Gençlere tavsiyelerde de bulunan Doğan, “Her edebî metnin arka planında felsefi bir düşünce olmalıdır. Yazmak insanı gençleştirir, yeniler, tazeler. Eserlerinizi yazarken mutlaka acele etmeden, planlı ve olayları ve kişileri ilişkilendirerek kaleme alın. Diğer yandan,  kelime dağarcığımızı genişletmeye özen gösterin ve mümkün olduğunca dijital ortamda fazla zaman geçirmeyin.” dedi.
Genç yazarlar da sırasıyla söz alarak kurultayla ilgili görüş, düşünce, dilek ve taleplerini  anlattılar.
Kurultayda olmaktan, deneyimli yazar ve şairlerle meseleleri konuşmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden gençler, Türkiye Yazarlar Birliği’ne ve Gençlik Spor Bakanlığı’na verdikleri bu fırsat için teşekkür ettiklerini söylediler.
Programın sonunda TYB yöneticileri, yazar ve şairler gençlerle yemekte bir araya geldi. Yemek sonrasında ise genç yazarlara katılım belgeleri verildi.
img_3760.jpgimg_3772.jpg



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Elestirmen-Tosun-Nitelikli-edebiyatcilar-sosyal-medyadan-cekildi/412734