Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, vatandaşa kendi eliyle konutunu yapma imkânı sunan ve Kazım Karabekir, Yavuz Selim, Çankaya, Barış ile Esentepe mahallelerinde 3 bine yakın tapu sahibini ilgilendiren imar revizyonuyla ilgili meclisi ve ilçe sakinlerini bilgilendirdi.
Başkan Hakan Tütüncü, pandemiden dolayı yaşanan 4 aylık bir aranın ardından gerçekleşen Kepez Belediye Meclisi toplantısında, 5 mahalleye konforlu yaşamı getirecek olan imar revizyonuna yönelik, bazı kesimlerin gündemi getirdiği iddiaları belgelerle çürüttü.
Sosyal mesafe kuralı gereği vatandaşların alınamadığı meclis toplantısı, şeffaflık gereği, belediyenin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Yine belediye bahçesine dev bir ekran kuruldu.
Gündem dışı söz alan Başkan Tütüncü, Barış, Çankaya, Esentepe, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim mahallelerini ilgilendiren imar planının, imar uygulamasının 1 Haziran’da başlayan askı süresinin 1 Temmuz’da tamamlandığını hatırlattı.
İmar revizyonu talebi mahallelilerden geldi
Tütüncü, askı sürecinde Kepez Belediyesi’nin planla ilgili verdiği sözleri yerine getirmediğine yönelik iddiaların gündeme getirildiğini belirterek, şunları söyledi: “Barış, Çankaya, Esentepe, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim Mahalle Muhtarlarımız, bölgede kentsel dönüşüm yapılmasını talep ettiler. İdare olarak bu talebin değerlendirilebilir olduğunu öngördük ve bir öneri imar planı revizyonu çalışması başlattık.
Planlama ile küçük olan parsellerin büyütülmesi dolayısı ile aradaki sokak dediğiniz küçük yolların ortadan kaldırılması ve böylelikle donatı alanlarının üretilmesi ve bu üretilen donatı alanlarının da emsal ve inşaat yoğunluğu olarak bölgedeki hemşehrilerimize verilmesini amaçladık.
Yalnız burada da çok dikkat edilmesi lazım gelen bir nokta vardı. Hemşerilerimiz, belediyenin verebileceği inşaat yoğunluğunun maksimumunu almak istiyoruz, dediler.
Mevcut imar yasaları karşısında herhangi bir iptal ile karşılaşmayacak biçimde bölgede bir imar planı yapmanın doğru olduğuna inandık ve bu planı yaptık. Kepez Belediye Meclisi olarak yekvücut olursak, birlik ve beraberlik içerisinde bu işi çözebilirsek, çok kısa zamanda dedikodulara mahal vermeden imar planını yapabileceğimizi düşündük.
İmar planını CHP, MHP ile paylaştık
Bu amaçla o döneminin CHP Kepez İlçe Başkanı Garip Erdoğan, AK Parti Kepez İlçe Başkanı Yusuf İşeri ve Milliyetçi Hareket Partisi Kepez İlçe Başkanı Mehmet Seyyar ve yine o dönemin AK Parti, CHP ve MHP’nin belediye meclis grup sözcüleriyle bu imar planı revizyonuyla ilgili toplantılar yaptık.
İmar revizyonu bilgilendirme toplantısı yaptığımız tarihlerde Cumhur İttifakı, Millet İttifakı falan gündemde değildi. Üç ilçe başkanımız da, yapılan işin, atılan adımın vatandaşın menfaatine olduğunu belirttiler ve vatandaşın menfaatine olan bu çalışmada varız, dediler. Ben de kendilerine bu imar revizyonunu mahallelerde birlikte beraber anlatalım, teklifinde bulundum.
“Çileye ortak olanlar şimdi nimete ortak olsunlar istedik”
Beş mahallemizde yıllarca o bölgenin kahrını çekmiş hemşehirlerimiz var. Çileye ortak olanlar şimdi nimete ortak olsunlar istedik. Üç ilçe başkanımızla ve parti grup sözcülerimizle planlamayı 5 mahallemizde halk toplantılarıyla anlattık. Mahalle sakinlerine, şunu söyledik: Dedik ki, biz sizin talebinizle, size verebileceğimizin maksimum emsali ve kat artışını verdik. Yarın, öteki gün herhangi bir şekilde plan iptali davası ile de iptal edilmeyecek bir plan hazırladık. Bölgede imar revizyonuyla ilgili bir referandum yaptık. Referandumda vatandaşlarımızın plan önerisi kabul etmelerinden sonra ilgili planın meclis sürecini başlattık.”
“Vaatlerimizden 1 mil sapmadık”
İmar planı revizyonuyla ilgili 10 sorudan oluşan bir broşür hazırladıklarını anımsatan Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her üç ilçe başkanımız ve meclis üyelerimizle mahallelere gittiğimizde broşürü mahalle sakinlerimize takdim ettik. Bu broşür, bu uzun yolculukta bizim adeta yol haritamız olacak, dedik. İdare olarak bu yol haritasından asla ve asla sapmayacağımızı ifade ettik. Mahallelerimizde yaptığımız konuşmalarda bu broşürleri mutlaka saklayın, günün birinde bir olumsuzluk yaşanırsa bu broşürle bizden hesap sorun, dedik.
Bugün iftihar ettiğim bir husus var. Bugün, bu broşürden 1 milim bile sapma göstermeyen bir Kepez Belediyesi ve bir Kepez Belediye Meclisi var.
Broşürde neler vaat ettik? Eski planda 0.60 olan emsali 0.80’e çıkaracağız, demiştik. Eski planda 2 olan kat âdetini 5’e çıkaracağımızı vaat etmiştik. Parsel büyüklükleri 5 bin m2’den büyük olursa ilave yüzde 5, parsel büyüklüğü 10 bin m2’yi geçerse ilave yüzde 10 emsal artışı yapacağımızı söz vermiştik.
Öneri planda belediyemize ait alanların muhafaza edileceğini ama ihdas yoluyla belediyeye gelir getirmeyi hedefleyen 1 metrekare bile yerin çıkarılmayacağını söyledik. Bugün yine bu noktadayız.
“Planlamayı vatandaşlarımızın taleplerine göre yaptık”
İmar revizyonu alanı içerisinde 1997 yılında planlanan yerler var. Bu yerlerle ilgili ekstra imar kesinti alınmayacağını söylemiştik. Burada da aynı noktadayız. Kentsel yenileme alanında herhangi bir şirkete, müteahhite yönlendirme yapmayacağımızı ifade etmişiz. Burada konutlar, vatandaş eliyle yapılacak.
Bu planlamayla vatandaşlarımıza değerli bir arazi bırakmayı, o araziyi üretirken de planlamanın her aşamasında hemşehrilerimizle birlikte onların talepleri istikametinde çalışmayı kendimize ilke edindik.”
Planı ve uygulamayı Büyükşehir onayladı
İmar revizyonunun plan ve uygulamasının Büyükşehir Belediyesinde onaylandığına işaret eden Başkan Hakan Tütüncü, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bölgenin, 25 binlik, 5 binlik ve 1/1000 imar planları, Büyükşehir Meclisi’nden tüm partilerin oy birliği ile geçti. Planlama kesinleştikten sonra encümenimiz, imar revizyonunun 18 uygulamasını (imar parselasyonu) başlattı. İmar parselasyonunu, bölge halkının taleplerini alarak yaptık. 18 uygulaması, 3 Mart 2020 tarihinde encümenimizden geçti. Encümenin aldığı kararlar, Büyükşehir encümeni tarafından kontrol edilip onaylanmadıkça yürürlüğe girmez. Dolayısıyla Antalya Büyükşehir Belediye Encümeni, 25 Mart 2020’de, Kepez Belediyesi Encümeninin 5 mahalleye ilişkin imar parselasyonu kararını uygun bulmuş. Parselasyonun 26 Mart’ta askıya çıkması gerekiyordu. İmar uygulamasını, pandemi döneminde hak zayiatı olmasın diye normalleşmenin başladığı ilk tarih olan 1 Haziran’da askıya çıkardık. 1 Haziran’a kadar gündelik siyaset alet edilmemiş olan imar revizyonu, bu tarihten sonra siyasi olarak gündeme gelmeye başladı. Meclis üyelerimiz elbette mahallelere gidecekler, toplantılar yapacaklar. Toplantıların yanlış bilgilerle değil de, doğru bilgilerle yapılması uzun bir süre emek emek, el birliği ile sürdürülen sürece zarar vermemesi bakımından çok önemli, diye düşünüyorum.”
“Tek önceliğimiz vatandaşımızın refaha kavuşması”
Başkan Tütüncü, Masa Dağı’nda 5 mahalleyi kapsayan imar revizyonunu, bölge sakinlerinin isteği üzerine yaptıklarını vurgulayarak, şunları ifade etti: “Planlamayı biz yapalım, demedik. Bu planı, mahallelerimizden gelen talepler üzerine yaptık. Biz talimatı vatandaştan alırız. Çünkü başkaları da burada bize talimat vermek istiyor. Biz başkalarının, birtakım sermaye gruplarının, sözüm ona oralarda ticari kaygılar güdenlerin dümen suyuna girecek, onlardan talimat alacak değiliz. Bu sermaye gruplarını meclis üyelerimiz, ilçe başkanlarımız çok iyi biliyorlar. Biz vatandaştan talimat alıyoruz. Biz burada vatandaşın isteği doğrultusunda adım atıyoruz. Kepez Belediye Meclisi bütün bu kararları alırken, idaremiz bütün bu işlemleri yaparken tek önceliği vardır o da o bölgenin yıllardır kahrını çeken vatandaşların refaha kavuşmasıdır.
Kepez Belediye Meclisi kendisiyle gurur duymalıdır. Çünkü bölgenin imar revizyonuna ilişkin kararları tüm partilerimizin ilçe başkanlarıyla birlikte oluşturduk. Bu işi, Belediye Meclis üyelerimizin gündelik siyasete meseleyi malzeme etmeden, kamu yararı düşüncesini merkezde alarak hareket etmesi ile sağduyulu tavrı ile bugünlere getirdik. Ama ne olduysa 1 Haziran'dan sonra farklı şeyler olmaya başladı.
Bölgede bu geçtiğiniz ay içerisinde 13 maddeden oluşan bir broşür dağıtıldı. Broşürün içerisinde 1 tane somut iddia yok.
Parsel büyüklüğü vatandaşın istediği şekilde yapıldı
Burada minimum parsel büyüklüğü 3 bin m2’dir. 3 bin m2’nin üzerindeki birleşmelerde 5 bin m2 aşarsa yüzde 10, 10 bin m2 ‘yi aşarsa yüzde 10 promosyon emsal artışı var. İmar uygulamasında, promasyondan faydalanmak isteyenlerin talebi ile 10 bin ve 5 bin m2lik parseller meydana getirilmiş.
Bu parsel büyüklükleri vatandaşların talepleri istikametinde yapılmış ve askıya çıkmıştır. Vatandaşların farklı bir takım talepleri varsa o bölgede benim yerim daha büyük olsun, benim yerim daha küçük… Hiç problem yok. Yani biz daha büyük ve daha küçük parsel oluşturma imkanına sahibiz. Süreç devam ediyor. Askı, itirazları almak için var.”
Başkan Tütüncü, 11 Haziran belediye önünde küçük bir topluluğun planlamaya yönelik yaptığı açıklamaya da değinerek, şu açıklamayı yaptı: “Demokrasilerde herkes düşüncesini söylemeli dedik ve gelen vatandaşlarımızın taleplerini dinledik. Belediye önünde açıklama yapanların talebinin özünde 75 bin m2 parsel isteği vardı. 75 bin metrekare parsel isteyenler aslında 3 kişi. 75 bin m2 parsel, izale-i şuyu davasına neden olabileceğini kendilerine ifade ettik.
“İmar kesintisiyle ilgili taahhütte bulunmadık”
Tütüncü, imar uygulamasında yapılan yasal imar kesinti eleştirilerine de şu cevabı verdi: “Bu imar uygulamasında yasal imar kesinti oranı yüzde 44,8’dir. Biz şu kadar imar kesintisi yapacağız, diye bir taahhütte bulunmadık.
Yasal kesinti ilk defa planlamaya girecek alanlardaki parsellerde yapılacak. Yüzde 44,8 kesinti değil de yüzde 35’lik bir imar kesintisi ile planı yapabilirdik. Ama o zaman promosyonlarla yüzde 90 emsal, 5 kat artışını yapabilmek mümkün olmazdı. Hak sahiplerinin parsellerinden her kesinti, arsalarına bir yoğunluk, değer olarak geri döndü.”
“TOKİ’yi bölgeden çıkardık”
Bölgeyi, TOKİ’nin, 2012’de kentsel dönüşüm için proje alanı ilan ettiğini dikkat çeken Tütüncü, “ TOKİ; 2012’de Kepez Belediyesi'ne bir yazı gönderiyor. TOKİ, imar revizyonu yaptığımız mahallelerinde bulunduğu bölgeyi konut için kentsel dönüşüm için proje alanı ilan ettim, şeklinde idaremize bir yazı gönderiyor.
Bu yazıya, idare olarak, bu bölgede TOKİ yapılmamalı ve burada vatandaş kendi arsasına kendisi inşaat yapmalı, cevabını veriyoruz. Bu kararın iptali için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’ne bir yazı gönderdik. Yazımızdan 7 gün sonra bölge kentsel dönüşüm proje alanı olmaktan çıkarıldı.
Eğer biz bölgedeki hemşehrilerimizi düşünmeseydik. Derdik ki, TOKİ bu işin uzmanıdır bölgede toplu konut yapsın, derdik. Ama böyle demedik. Çünkü bölgenin nimetinden vatandaşımız faydalansın istiyoruz.” diye konuştu.
“Yeşil alan sorununun çözümü için tapu aldık”
Başkan Hakan Tütüncü, Kepez Belediyesinin, bölgede bir tane tapu aldığını kaydederek, şunları dile getirdi: “Belediyemizin bölgede aldığı 1 tane tapu vardır. İdaremiz, seyir terasının olduğu 17 bin m2 alanı, 2B’den satın almıştır. 4 milyon 475 bin TL bedel ödemiştir. 17 bin m2 alanı, imar kesintisini yaparak, 9 bin m2 bir müstakil parsel haline getirdik. Bunun amacı, uygulama alanındaki yeşil alanda evleri kalan hemşehrilerimizin sorununu çözmekti. 2B’den tapu hakkına sahip olan vatandaşlarımızın sorununu bu planlamanın içerisinde çözmemiş olsaydık, yeşil alanda kalan hak sahiplerimize o bölgeden değil de uzak bir yerden tapu verilecekti.”
Bölge 7 kat için uygun değil
Tütüncü, bölgede neden 5 kat artışı yapıldığını da şu şekilde açıkladı: “Seçim zamanında bölgede yaptığımız toplantılarda vatandaşlarımız 7 kat talebinde bulunmuştu. Seçime girecek bir belediye bakanı olarak 7 kat verebiliriz, diyebilirdim. Ama demedim. Çünkü emsal artışı için donatı artışına ihtiyaç var. Donatı artışını yapamadığınız sürece emsal artışı yapamazsınız. Yapsanız bile mahkeme iptal eder, 5 katlı planlama bölgenin yeryüzü şekillerine göre öndeki binaların arkadaki binanın manzarasını kapatmayacak şekilde tasarlandı.”
Başkan Tütüncü, son olarak bölge halkı adına planlamaya destek veren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mühitten Böcek’e, geçtiğimiz dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e ve meclis üyelerine teşekkür etti.