Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, kadın kooperatif temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerini düzenlediği toplantıda biraraya getirdi. Kadın Meclisi Başkanı Eylem Ülgen ve Başkan Vekili Burçin Çakın moderatörlüğünde Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Kepez Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile kadın kooperatiflerinin temsilcileri katıldı.
SORUN TESPİTİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Kadın Meclisi Başkanı Eylem Ülgen, geçen aylarda Kadın Meclisi olarak kadın kooperatiflerinin sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri oluşturmak amacıyla bir toplantı daha yaptıklarını hatırlatarak, bu toplantıda ise kadın kooperatifleri temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerini buluşturduklarını söyledi. Kadın kooperatiflerinin yaşadıkları çeşitli sorunlar olduğunu belirten Ülgen, bu toplantıda bu sorunların neler olduğunu ilk ağızdan dinleyeceklerini ve sorunların çözümü noktasında öneriler sunacaklarını vurguladı.
KADIN KOOPERATİFLERİNİN YAŞADIĞI EN ÖNEMLİ SORUNLAR
Kadın kooperatiflerinin temsilcileri, toplantıda yaşadıkları sorunları anlattı. Antalya’da 38 kadın kooperatifinin bulunduğunu anlatan katılımcılar, faaliyet gösteren bu kuruluşların en büyük sorunlarının başında üretim yeri sıkıntısı geldiğini söyledi. Karşılaştıkları bürokratik engellerden de şikayet eden kadın kooperatif temsilcileri, vergi yükünün hafifletilmesi konusunda destek istedi. Elektrik ve su giderleri muafiyeti üzerinde de çalıştıklarını kaydeden temsilciler, üretim yeri konusunda belediyelerden destek beklediklerini ifade etti.
‘ÇÖZÜM İÇİN BU TOPLANTILAR ÖNEMLİ’
Kadın kooperatif temsilcilerini dinleyen ve gerekli notları alan kurum temsilcileri ise Antalya Kent Konseyi’nin kadın kooperatiflerinin yaşadığı sorunların çözümüne katkı sağlamak adına düzenlediği bu toplantıların önemine işaret etti. Genelde kadın kooperatiflerinin yer sorunu, ürün standardının olmaması, ticaret ve satın alma gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını dile getiren kurum temsilcileri, kurumlar olarak kadın kooperatiflerine desteklerin verildiği, daha organize bir platformla öncelikli sorunlarının da daha hızlı çözülebileceğini anlattı.
‘ÖRGÜTLENİN’ ÖNERİSİ
Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, ilk kadın kooperatifleri önerisinin yaklaşık 15 yıl önce Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden çıktığını hatırlatarak, kooperatiflerin yaşadığı sorunların hızla çözülmesi için yol haritası çizdi. Kadın kooperatiflerinin platform oluşturarak, bir sözcü belirlemesinin hızlı yol almak adına önemli katkı sağlayacağını belirten Kurt, “Örgütlenirseniz ve kurumsal bir organizasyonla biraraya gelirseniz sözünüzü daha fazla dinletebilirsiniz ve sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Biz Kent Konseyi olarak kamusal alanların işgallerine karşıyız. Bu nedenle işgalci durumunda olmadan bir çözüm bulunmalı. Belediyeler imar planlarında kadın kooperatiflerine toplu bir alan planlayabilir ve bu kooperatiflerin hizmetine sunabilir. Bu, Türkiye’de ilk olur ve birçok kente örnek olur. Toplantıda yapılan sorun tespiti ve çözüm önerileriniz, taleplerinizle birlikte ilgili kurumlara gönderilecek. Günübirlik ve keyfiyete dayalı yaklaşımlarla bu sorun aşılmaz, sürdürülebilir olmaz. Hep birlikte bu sorunlarınızın çözümü için elimizden geleni yapacağız” dedi.