Büyükelçi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Genel Kurulu'na katıldığını ve orada üretcilere açıklama imkanı bulduğunu belirtti.
Asrın projesi ile Türkiye'den KKTC’ye su geldiğini, söz konusu suyun karada dağıtımı için Devlet Su İşleri’nin (DSİ) çalıştığını kaydeden Feyzioğlu, “Ondan daha büyük projemiz, kablo ile elektrik. KKTC hem enerji arz güvenliğine kavuşacak hem üreticinin ve herkesin elektrik maliyeti ucuzlayacak” dedi.
Feyzioğlu, gümrük otomasyon sisteminin de tamamlandığını ifade ederek, “Gazimağusa Liman Gümrüğü'nde işlem süreleri çok kısalacak” açıklamasında bulundu.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile narenciye kurutma ve paketleme pilot projelerini hayata geçirdiklerini kaydeden Feyzioğlu, “Tarıma dayalı sanayi gelişecek” ifadelerini kullandı.
Feyzioğlu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin KKTC’de e-Devlet yapısını tamamladığını belirterek, “Şimdi sıra KKTC kurumlarının hizmetlerini yüklemesinde. e-Devlet içinde çalışacak Çiftçi Kayıt Sistemi planlama imkanı ve hizmete erişim kolaylığı sağlayacak” diye konuştu.
Üreticinin ürünü Mersin'den dönmesin diye Devlet Laboratuvarı’nı yenilediklerini de aktaran Feyzioğlu, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Keşke bir organizasyon yapılsa da dondurulmuş gıdaları getiren soğutmalı kamyonlar boş dönmesi, narenciyeyi Türkiye'ye götürse. İki yönlü de taşıma maliyeti yarı yarıya azalır. Tüketici faydalanır. Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) el atsa çözülür sanırım.
Bir Rum gazete makalesinde okudum. Bu ve nice projelerle Kuzey Kıbrıs kendine yeter hale geliyor diye şikayet ediyorlardı. Memnun oldum. Bir üzücü haber vereyim onlara. Şikayetleri daha da artacak. Türkiye-KKTC iş birliği ile KKTC yere sapasağlam basan, kendine yeten bir ekonomiye kavuşacak.” dedi .