Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/26 °C
 
 
    Gönül Dağı’nın Asuman’ı Hazal Çağlar :“Benim Babam Oyuncu Olmamı İstemiyordu ama …”  
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
2. Cumhurbaşkanı Talat: Kendi Görüşüm Her Zaman Federal Bir Kıbrıs
2. Cumhurbaşkanı Talat: Kendi Görüşüm Her Zaman Federal Bir Kıbrıs
 
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun çözülmesi ve adanın tümünün AB’ye girmesiyle bir çok soruna neşter vurulacağını ve en önemlisi uluslararası hukukun ve AB hukukunun içine girileceğini söyledi.
 
15 Aralık 2012 Cumartesi - 18:39

Çözümle birlikte yabancı yatırımın da Kıbrıs’a akacağına dikkat çeken Talat, çevre kirliliği ve bazı yasaların eksikliği gibi sıkıntının da uluslararası hukuk kapsamında üstesinden gelineceğini vurguladı.
Ofisinden yapılan açıklamaya göre, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Girne Amerikan Üniversitesi’nde bir özel TV’nin gerçekleştirdiği programa katılarak çeşitli konuları değerlendirdi, öğrencilerin de sorularını cevapladı.
Kıbrıs sorununda yaşanan sessizliğin sorulması ve bunda kendisinin payının olup olmadığı yolundaki bir soru üzerine Talat, önce Kıbrıs sorununun ne olduğunu anlattı. Kıbrıs’ın siyasal-tarihsel sürecinden başlıklara değinen ve örnekler veren Talat, Kıbrıs Cumhuriyetinin kurulmasının kilit nokta olduğunu anlattı ancak bunu toplumların ve özellikle liderliklerin içlerine sindiremediklerini kaydetti.
1963’te olayların başladığını ve Kıbrıslı Türklerin uzun yıllar cenderede yaşadığını söyleyen Talat, daha sonra Rumların kendi içindeki kavganın neticesinde darbe olduğunu ve ardından Türkiye’nin adaya müdahale ettiğini anlattı.
Bu çerçevede BM sürecinin de çeşitli evrelerden geçtiğini söyleyen Talat, bu sürecin 1974’ten sonra bambaşka bir kulvara girdiğine işaret etti.
“DENKTAŞ O GÜN BUGÜNDÜR OYALIYORUM DEDİ”
İzlenen Kıbrıs Türk siyasetiyle ilgili bilgiler de veren Talat, 1968’de Lübnan’da başlayan ikili görüşmeleri örnek gösterdi ve 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bu konudaki anılarına atıfta bulundu. Talat, Denktaş’ın dönemin TC Dışişleri Bakanı Çağlayangil’e “Görüşmeler başlıyor ne yapayım?” dediğini, Çağlayangil’in de kendisine “Ne yapacaksın? Oyala gitsin” cevabını verdiğini, Denktaş’ın da “O gün bugündür oyalıyorum” dediğini aktardı.
Talat, 1999 yılına gelindiğinde BM ile AB’nin koordineli bir çalışma başlattığını, Kıbrıs sorununun nasıl çözüleceğinin tarif edildiğini ve tarafların bu çerçevede görüşmelere çağrıldığını da belirtti. O dönemde New York’ta başlayan görüşmeler sırasında kendisinin de orada bulunduğunu kaydeden Talat, eş zamanlı olarak Helsinki’de de AB zirvesinin yer aldığını hatırlatarak, “AB zirvesinde alınan kararlarla Kıbrıs sorunu adeta çözüme mahkum edildi” dedi.
ANNAN PLANI
2002 yılına gelindiğinde, BM’nin taraflardan umudunu kestiğini ve kendisinin bir plan hazırladığını söyleyen Talat, Annan Planı’nın bu çerçevede ortaya çıktığını ifade etti.
Annan Planının birinci versiyonunun BM tarafından, Rum tarafının katkılarıyla hazırlandığını, buna Türkiye’nin de katkıda bulunduğunu, ancak Kıbrıs Türk tarafının hemen hemen hiçbir katkısının olmadığını söyleyen Talat, daha sonra Türkiye’de AK Partinin iktidara geldiğini ve çözüm seslerinin yükselmeye başladığını anlattı.
Ancak Türkiye’de çözüm isteyen bir hükümet varken, Kıbrıs’ta böyle bir durumun olmadığını savunan Talat, insanların sokaklara döküldüğünü, halkın ilk kez bir çözüm umudunu net olarak görmeye başladığını ifade etti.
O sıralarda Kopenhag’da AB zirvesinin toplandığını ve Denktaş’ın buraya katılmayarak temsilci gönderdiğini anlatan Talat, ancak bir türlü çözüm için irade ortaya konamadığını ve böylece AB zirvesi tarafından “Kıbrıs”ın AB’ye gireceği teyidine ulaşıldığını söyledi.
Daha sonra 2003 Mart’ında Genel Sekreterin Lahey’de liderlerle bir araya gelmesine kadar geçen süreci anlatan Talat, Lahey’de yaşanan hayal kırıklığı sonrası Nisan ayında Kıbrıs’ın AB’ye katılım anlaşmasının imzalandığını kaydetti. Talat, daha sonraki seçimlerde başkanı bulunduğu CTP’nin birinci parti olduğunu ve 2004 yılı başında hükümeti kurduğunu anlatarak yeni görüşme sürecinden sonra 2004 Nisan’ında referanduma gidildiğini ancak bu kez Rumların “Hayır” demesi ile sürecin bittiğini aktardı.
Daha sonra Papadopulos döneminde herhangi bir ilerleme olmadığını ancak Hristofyas’ın seçilmesi ile görüşmelerin başladığını ve birçok konuda ilerleme kaydedildiğini söyleyen Talat, ancak 2010 yılında ülkede büyük bir umutsuzluk yaşandığını ve bu atmosferde insanların çözümsüzlüğün liderini seçme yönüne gittiklerini belirtti.
“ESAS SORUMLU RUM TARAFI VE HRİSTOFYAS”
Umutsuzluğun doğmasında esas sorumlunun Rum tarafı ve Hristofyas olduğunu söyleyen Talat, Hristofyas’ın ilerleme olduğunu inkar ettiğini ve anlaşılan konuları ilan etmeyi bile reddettiğini anlattı.
AB ve BM’nin de sorumluluklarına işaret eden Talat, Denktaş’ın Kıbrıs Türk halkının haklarının yerleşmesine katkıları olduğunun inkar edilemeyeceğini kaydederek, ancak ne Cuellar ne Gali döneminde ne de Annan döneminde iki tarafın ortak bir noktaya vardıklarına ve hatta ortak metinler hazırlayabildiklerine, bunun üzerine Genel Sekreterlerin hep kendi belgelerini hazırladıklarına dikkat çekti. Talat, ilk kez kendi döneminde birçok ortak belgenin hazırlandığını söyledi.
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Başkanlık sistemi konusundaki görüşlerini de anlatan Talat, bunun iyi bir sistem olabileceğini ve ABD benzeri bir Başkanlık sisteminden başlayarak konunun tartışılarak en iyisine ulaşılabileceğini söyledi.
Talat, bizde yürütmenin yasamayı kontrol ettiğini ifade ederek, bu konudaki görüşlerini de aktardı.
DENKTAŞ’IN VİZYONU
GAÜ öğrencilerinin sorularını da yanıtlayan Talat, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’la ilgili bir soru üzerine “Güneyin tek başına AB’ye girmesinin nedeni nedir” diye sordu ve Denktaş’ın adanın birleşmesini istemediğini, esas vizyonunun Türkiye’ye iltihak ya da kesin ayrılık olduğunu, bu görüşlere göre hareket ettiğini savundu.
Bu görüşe bağlı kalarak Kıbrıs Türklerinin uluslararası hukukun içine giremeyeceğini söyleyen Talat, aksine Kıbrıs Türkünün dağılma sürecine gireceğini dile getirdi.
KKTC’İN TÜRKİYE TARAFINDAN DA TANINMADIĞI İDDİASI
KKTC’nin Türkiye tarafından da tanınmadığı iddiası üzerine Talat, bunun yanlış olduğunu, Türkiye’nin KKTC’yi tanıdığını, eleştiri yapılacaksa bunun ancak tanımanın gereklerini ne kadar yerine getirdiği konusunda olabileceğini söyledi.
“ÇÖZÜMLE BİRLİKTE BİR ÇOK SORUNA NEŞTER VURULACAK”
Başka bir soru üzerine ise Talat, Kıbrıs sorununun çözülmesi ve adanın tümünün AB’ye girmesi ile bir çok soruna neşter vurulacağını ve en önemlisi uluslararası hukukun ve AB hukukunun içine girileceğini söyledi. Talat, çözümle birlikte yabancı yatırımın da Kıbrıs’a akacağına dikkat çekti.
Çevre kirliliğine de dikkat çeken Talat, eğer AB içinde olunsa, AB tarafından devlete, devletten de kirletenlere karşı ağır cezalar olacağını belirtti.
FEDERAL KIBRIS VE VİLAYET
TC Bakanı Egemen Bağış’ın çözüm olmazsa KKTC’nin 82. vilayet olacağı yolundaki demecinin sorulması üzerine Talat, söz konusu demeçte vilayet konusunun bir seçenek olarak telaffuz edildiğini, direkt bir görüş olarak belirtilmediğini kaydetti. Talat, vilayet konusunu kesinlikle onaylamadığını belirterek, kendi görüşünün her zaman federal bir Kıbrıs olduğunu söyledi.
“HERŞEY HALLOLMAZ AMA”
Bir başka soru üzerine her şeyin çözümünün AB’ye girmek olduğunu söylemediğini kaydeden Talat, ancak AB hukuku içine dahil olmanın birçok sorunu çözeceğini anlattı. Bir apartman yasasının bile hala yapılamadığına dikkat çeken Talat, uluslararası hukuk içinde kaçınılmaz olarak bunların üstesinden gelineceğini kaydetti.
TAYVAN MODELİ
KKTC’nin Tayvan modeli olup olamayacağının sorulması üzerine, bunun olamayacağını belirten Talat, bu modelin KKTC için uygulanamayacağını kaydederek çeşitli örnekler verdi. Tayvan’ın kurulduğu günün ve kendi özel koşullarının ürünü olduğunu ve kopya edilemeyeceğini söyleyen Talat, kendilerinin Kıbrıs devletindeki eşit ortaklık haklarımızı istediklerini dile getirdi.
 
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Gorbaçov:İstanbul'dan Çok Etkilendim
 
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, MÜSİAD'ı Ziyaret Etti
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Kıbrıs Türk İslam Cemiyeti'nden KTÖS'ün Eylemine Eleştiri
Kıbrıs Türk İslam Cemiyeti, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın Türkiye ...
CTP'den Güzelyurt Belediyesi İçin Başsavcılık ve Sayıştay'a Çağrı
Güzelyurt Belediyesi CTP’li Meclis Üyeleri, yeni bir belediye krizi konusunda ...
KTÖS'ten Çarşaflı Protesto
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) mensubu bazı öğretmenler, Türkiye’deki ...
Fikrin ve Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Mamalı'dan Şok İddia
Fikrin ve Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı, KKTC ile Türkiye ...
 
 
Lefkoşa Kaza Mahkemesi Dava Tarihini Açıkladı
Lefkoşa Kaza Mahkemesi UBP Kurultayında Genel Başkanlık seçim sonucuna ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu: Yeni YÖK Yasası ile Öğrencilerin Sesi Duyulacak
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu YÖDAK Başkanı Hasan Ali Bıçak ve Türkiye Öğrenci ...
Mağusa İnisiyatifi'nden Deklarasyon
Mağusa İnisiyatifi, KKTC’nin imzaladığı İşbirliği Protokolü ile Troyka’nın ...
Büyük Hamam Yeniden Hizmette
Vakıflar İdaresi ve UNDP’nin katkılarıyla restorasyonu 3 yılda tamamlanan ...
 
 
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Konya Kültür ve Dayanışma Derneği'ni Kabul Etti
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Hüseyin Sancar başkanlığındaki Konya Kültür ...
Girne Belediye Başkanı Aygın Adana'da
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nce kardeş şehir ilan edilen Kuzey Kıbrıs ...
KITREB'den Tarihi, Sosyal, Kültürel Geçmişi ile Mağusa Seminer
Tarihi, Sosyal, Kültürel Geçmişi ile Mağusa” konulu seminer düzenlendi.
KKTC'de E- Pasaport Tanıtımı
E-Pasaport uygulaması, KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nda düzenlenen törenle tanıtıldı.
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Gönül Dağı’nın Asuman’ı Hazal Çağlar :“Benim Babam Oyuncu Olmamı İstemiyordu ama …”

Gönül Dağı’nın Asuman’ı Hazal Çağlar :“Benim Babam Oyuncu Olmamı İstemiyordu ama …”

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya